EgyébMárkaépítésMarketing

Brandépítés: Hogyan építs milliós márkát a semmiből?

brandepites

A brandépítésre 2 dolog jellemző: Az egyik, hogy időigényes. A másik viszont, hogy ez az idő busásan megtérül – de csak akkor, ha jól csináljuk. Ebben az útmutatóban részletesen megmutatjuk, hogy mit kell tenned, ha márkát szeretnél építeni.

De mi is az a brand, miért olyan jó – és hogyan lehet felépíteni 0-ról?

Brandépítés: A legfontosabb információk

Mi az a brand, avagy márka?

Ahogyan azt már a korábbi branding cikkünkben is olvashattad, különböző képzettársításokat, asszociációkat jelent, amelyek először az eszedbe jutnak egy adott dolog hallatán.

Gondolj csak bele, mi minden jut eszedbe az alábbi logó láttán:

Jeff Bezos, a világ jelenlegi leggazdagabb embere és az Amazon vezérigazgatója úgy fogalmazza meg, hogy:

“A márkád az, amit mások mondanak rólad, miután kiléptél az ajtón. A márka egy cégnek ugyanaz, mint a hírnév az embernek. A hírnevet úgy szerzed meg, hogy megpróbálod a nehéz dolgokat jól csinálni.”

De miért olyan fontos?

Az emberre ható egyik legerősebb szociális erő az ismerősség elve.

Biztosan volt már rá példa, hogy beléptél egy szobába, ahol teljesen ismeretlen volt számodra mindenki. Kicsit szorongva érezted magad, hirtelen nem tudtad, mit csinálj.

És akkor hirtelen megláttál egy ismerőst. Megvan az az érzés, amit akkor éreztél? Nagyon örültél, pedig lehet, hogy annyira nem is vagytok jóban.

Pontosan ebben rejlik a brandépítés ereje!

Ha valaki tőled vásárol és pozitív élményben volt része, akkor azt megjegyzi – később pedig újra tőled fog vásárolni. Ezért annyira fontos az első benyomás! Sokkal könnyebb egy üres lappal induló vásárlót pozitív benyomással magadhoz kötni, mint egy negatív első benyomású vásárlót pozitívvá tenni.

Amíg erős branded van, addig biztos lehetsz benne, hogy lesznek vásárlóid.

2 fajtája van:

  • személyes márka
  • céges márka.

Ha el akarod dönteni, melyik a legjobb, gondolj csak az Apple-re és Steve Jobs személyére, vagy a Tesla/SpaceX és Elon Musk hírnevére. Egymást erősíti a céges és a személyes márka.

Tehát a legjobb, amit tehetsz egy új vállalkozás indításakor, hogy már a kezdetektől, a vállalkozási ötlet megfogalmazódásától úgy építed fel a vállalkozást, hogy az erős és hiteles céges márka mögött legyen egy arc is, akivel azonosulni tudnak az emberek és bizalmat tudnak szavazni neki.

De emellett érdemes piackutatást is tartani az iparágadban, hogy melyik működik jobban. Ha Youtube videókat akarsz gyártani, azt fogod látni, hogy ott a személyes márkák sokkal jobban működnek – míg az olyan komoly intézményeknél, mint a bankok, a személyes márka ritka, mint a fehér holló. Érdemes tehát a kettő közül a fókuszt arra helyezni, ami az iparágadban jobban fut, de mindkettőt tudatosan építeni.

Hogyan építsd fel a márkád?

A legjobb módja a 21. században kétségtelenül a tartalomgyártás.

Az internet elterjedésével gyakorlatilag bárki képessé vált tartalmat gyártani, csupán egy számítógép kell hozzá vagy egy telefon.

De mi is valójában a tartalom?

A tartalom lényegében bármi, ami információt közöl rólad, mint brandről.

Ez lehet egy facebook poszt, szórólap, előadás, vagy bármi más.

Régen nagyon korlátozottak voltak a lehetőségek az információközlésre, lényegében csak a TV-vel és a rádióval tudtak az emberek nagyobb emberközeget elérni, de mára ez megváltozott.

Ezért kijelenthető:

A tartalomgyártás aranykorában élünk.

Az információközlés leghitelesebb formája az, mikor más beszél rólad.

Ismered a mondást: “Az öndícséret büdös”.

Tehát a saját tartalmaidban inkább edukálnod és szórakoztatnod kell a célközönségedet. Pontosan azokat az információkat kell nekik adnod, amire keresnek (SEO), ami szórakoztatja őket (közösségi média, pl.: Youtube, Facebook), ami elősegíti a szakmai fejlődésüket (LinkedIn), vagy amiről minél fontosabb hamar értesülniük (pl.: email, push értesítés) és így tovább.

Egy példa lehet erre bármely webshop, amely a termék használatáról ír hasznos cikkeket (SEO), majd bemutatja a terméket különböző szituációkban használat közben (pl.: YouTube, Instagram), eközben érdekes adatokkal látja el a termék iránt érdeklődőket, hogy a termék hogyan változtatja meg a használóik életét (pl.: Facebook), valamint beszámol a legfrissebb történésekről az iparágban (pl.: email hírlevél).

De a szolgáltatás szektorban is ugyanolyan jól működik a tartalomgyártás. Ilyen lehet például egy kertész cég vagy egy fogászat, amely hasznos cikkekkel, például a gyökérkezelés vagy a fogkő leszedés bemutatásával adja át a hasznos információkat (SEO), emellett előtte-utána képekkel mutatja be a szolgáltatás előnyeit (pl.: Facebook, Instagram), mellette pedig folyamatos akciókkal és kedvezményekkel próbálja rábírni az olvasóit a rendszeres fogászati ellenőrzésekre, kontroll vizsgálatokra, vagy az időszakos kezelésekre, mint amilyen a fogkő eltávolítás (pl.: hírlevél).

A brandépítés egy másik formája, a PR. Ekkor más, hiteles források beszélnek rólad, és objektíven ismertetik az, hogy mit csinál a márkád és a terméked/szolgáltatásod – és az vajon jó-e vagy sem.

Ahogy előbb említettük, ahhoz hogy erős márkát építs, szükség van arra, hogy ne te dícsérd saját magadat. Éppen ezért egy idő után, ha már elég nagyra nőttél, érdemes PR-ba fektetned, mert hitelesség szempontjából nem sok jobb csatorna létezik.

De sajnos nem elég az, hogy a márkád a célközönség szeme elé kerül. A fejébe is kell ragadnia.

Hogyan tedd a márkád emlékezetessé?

Erre a legjobb mód, ha valahogy megkülönbözteted magad.

Az ember mindig azt veszi észre először, ami kitűnik a többi közül.

De ami még fontosabb, hogy sokkal könnyebben jegyzünk meg egy rendhagyó terméket vagy szolgáltatást, mint egy jót, de átlagosat.

A megkülönböztetés egyik legszembetűnőbb formája nyilvánvalóan az, amikor a szemre és a látásra hatunk.

Ezért célszerű a termékünknek és az egész márkánknak egyedülálló, különleges, teljesen egyedi kinézetet adni, ami egyből megkülönbözteti a konkurensektől.

A legkönnyebb ezt a színekkel lehet elérni.

A másik fontos jellemzője a brandépítésnek: A következetesség!

Ha például megtaláltad a brand színét, akkor használd folyamatosan és következetesen mindenhol:

  • logóban
  • weboldalon
  • cikkeidben
  • videóidban
  • termékeden

És így tovább.

Összegzés

A márkádat hosszútávra építed.

Kezdő vállalkozás esetén nem ez fogja képezni a fókuszt, de célszerű már az elejétől beleépíteni az üzleti stratégiádba.

Ahogy telik az idő, úgy egyre fontosabbá válik.

Sok idő, mire látod az eredményeit – de akkor minden erőfeszítésedért kárpótol!

Szeretnél még többet megtudni a brandépítésről?

Olvass még több cikket a Brandbook-on!

Szerző:

Sepsey Barna | SEO szakértő, Forbes 30/30, thepitch.hu
Sepsey Barna keresőoptimalizálással (SEO) és online reputációmenedzsmenttel foglalkozik. A The Pitch online marketing blog társalapítója. Több éve foglalkozik weboldalak tervezésével, fejlesztésével és online marketinggel (keresőoptimalizálás, reputációmenedzsment, online PR). Ügyfelei főként piacvezető vállalatok, magyar technológiai cégek és tehetős magánszemélyek. 2018-ban a Forbes beválasztotta a “30 sikeres fiatal 30 alatt” listára.

 

2 thoughts on “Brandépítés: Hogyan építs milliós márkát a semmiből?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük