Marketing

Marketing eszközök a márkaépítéshez

Marketing eszközök

Az internet megjelenése előtt a kreativitás volt a marketingesek és reklámszakemberek legfőbb fegyvere.
Az online világ hatalmas információáradata miatt azonban ez teljesen megváltozott, és ma már szinte minden fontos döntés adatvezérelten, pontos mérőszámok alapján történik.

Ahhoz, hogy az ügyfélszerzésünket a legmagasabb szintekre juttassuk, szoftverekre van szükségünk, amelyek rengeteg dolgot képesek biztosítani az online szakemberek számára.

Lássuk, hogy melyek azok a marketing eszközök, amelyek mind az ügyfélszerzéshez, mind pedig a brandépítéshez elengedhetetlenek!

Miért olyan fontosak a marketing eszközök?

Az online jelenlét ma már megkerülhetetlen.

legjobb marketing eszköz

Még a sarki zöldségesnek is szüksége van egy csatornára, ahol azonnal, mindenfajta erőforrás nélkül el tudja érni a vásárlóit, amikor valamit közölni szeretne – így a vásárlóknak nem kell elmenniük a zöldségeshez ahhoz, hogy elolvassák az ajtóra kifüggesztett cetlin, hogy a bolt ma zárva tart.

A digitalizációnak köszönhetően az eszközök rengeteg terhet tudnak levenni a marketingesek, branding szakemberek válláról.

Az online marketing eszközök legnagyobb előnyei:

  • Automatizálás — szinte mindent időzíthetünk, automatizálhatunk a segítségükkel, így egy jól konfigurált szoftver gyakorlatilag akkor is dolgozik helyettünk, amikor mi éppen mást csinálunk
  • Adatgyűjtés — az interneten digitális lábnyomunk keletkezik, ami begyűjthető, tárolható és visszakereshető. Az online eszközök képesek ezeket az adatokat felhasználni, így sokkal pontosabb célzást tesznek lehetővé.
  • Gyorsaság — mivel a munka nagy részét nem manuálisan kell megtennünk, ezért jelentős időt takaríthatunk meg a használatukkal.

A kérdés már csak az, hogy melyek a legjobb marketing eszközök?

Melyek a legjobb marketing eszközök?

A marketing eszközöknek két fajtája van:

  1. Offline, hagyományos eszközök
  2. Online, internetes eszközök

1. Offline marketing eszközök

Rádió
A rádió az 1900-as évek elején jelent meg hazánkban, de népszerűsége máig töretlen.

Elsődleges monetizációs megoldása a reklámozás, így tehát remek marketing eszköz.

A legnagyobb veszélyt az online változata – a podcast – jelenti rá.

Televízió
A tévé az 1900-as évek második felében jelent meg itthon.

A különböző csatornák bevétele a reklámokból származik, tehát tökéletes médium a különböző kampányok futtatására.

Népszerűsége folyamatosan csökken, az újabb generációk már jóval kevesebb tévét néznek, mint az idősebb korosztályok.

Reklámtábla
Az egyik legősibb reklám módszer, az utcán elhelyezett óriásplakátokat jelenti.

Ma már sajnos annyi reklámtábla van kihelyezve az utak, buszmegállók mentén, hogy az emberek elkezdték ignorálni – ám még így is működik.

Direkt marketing
Olyan marketing kommunikációt jelent, ahol a cégek a célközönség előre kiválasztott tagjaival veszik fel a kapcsolatot, és lehetőséget adnak számukra a direkt válaszlehetőségre is.

Általában a borítékban kiküldött, visszaküldhető reklámokat és postai leveleket jellemzik “direkt marketing” címkével.

Kiállítások, rendezvények
A különböző események remek lehetőségek adnak arra, hogy a potenciális vásárlók megismerjék a különböző márkákat.

Egy kiállításon lehetőség nyílik a termékek és szolgáltatások megtekintésére, kipróbálására is.

A rendezvényeken való részvétel bár költséges, de a személyes kontaktus miatt rendkívül jövedelmező marketing eszköz lehet.

Telemarketing
A telemarketing az eladás helyett az információgyűjtésre, a piackutatásra szakosodott marketing eszköz.

A tevékenység során felmérhetjük az ügyfelek igényeit, demográfiáját, pszichográfiáját, viselkededési mintázatait, valamint az elégedettségüket mind a saját, mind pedig a konkurens cég kínálatával szemben.

2. Online marketing eszközök

Weboldal
A honlap az online marketing talán legfontosabb eszköze, hiszen teljes mértékben mi irányítjuk, ezáltal nem vagyunk kitéve a különböző algoritmus-frissítéseknek, irányelv-módosításoknak vagy spamszűrőknek.

A weboldal gyakorlatilag egy fizikai bolt online változata, amely 0-24 nyitva van, önkiszolgáló és szinte teljesen automatizálható – nincs szükség eladóra ahhoz, hogy a vevők vásárolni tudjanak.

Ám – ahogy a fizikai üzletek esetében is – ahhoz, hogy egy weboldalnak forgalma is legyen, más online marketing eszközökre is szükség van.

Keresőoptimalizálás (SEO)
A keresőoptimalizálás (SEO) az egyik legjobb marketing eszköz, hiszen olyan embereket képes az oldalra terelni, akik szándékosan keresnek rá az adott témára.

Az eszközöket két csoportra szokás bontani:

  • Push
  • Pull

A push azt jelenti, hogy mi keressük meg a potenciális célközönséget, majd megpróbálunk a figyelmébe férkőzni. Ezzel szemben a pull azt jelenti, hogy behúzzuk, tehát ő maga jön hozzánk. Ekkor a bizalom sokkal erősebb, így a konverzió általában jóval magasabb.

Ezért olyan fontos a SEO, amely során az oldalunk megjelenik a keresési találatok között (pl.: Google-ban), tehát az érdeklődők a mi weboldalunkról kapják meg a releváns információkat.

Közösségi média marketing
A közösségi média világa a szólásszabadságról, a kapcsolatokról és az emberi összetartozásról szól.

Ma már szinte mindenki napi szinten használja valamelyik közösségi média platformot (pl.: Facebook, Instagram, Youtube), ahol nem csak más emberekkel lép kapcsolatba, de tartalmat is fogyaszt.

Amennyiben cégünk hasznos, releváns és aktuális tartalmakat készít, érdemes azokat a közösségi médiában is megosztani, hiszen az embereknek pont ilyenekre van szüksége.

Fizetett hirdetések (PPC)
Ahhoz, hogy a tartalmaink minél több embert érhessenek el, fizetett hirdetésekre van szükség.

Ezzel lényegében jóval több emberhez juttatjuk el az információinkat, tehát jóval több érdeklődőt tudunk megtalálni, edukálni és szórakoztatni velük.

A fizetett hirdetéseket PPC-nek is nevezik, ami a Pay-Per-Click rövidítése – lényegében a kattintásalapú fizetést jelenti, hiszen az interneten ma már ez az elsődleges reklámköltési forma, szemben mondjuk a tradicionális marketing eszközök megtekintés-alapú költségeivel.

Online PR
A PR a marketing egyik ága, amely során hiteles, nagy közönséggel rendelkező személyeket, médiumokat bízunk meg azzal, hogy megemlítsék a márkánkat vagy a termékünket.

Ennek egyik változata az influencer marketing, amely során olyan tartalomgyártókkal működünk együtt, akik maguk is a mi termékeinket használják, így hitelesen, autentikusan tudják azt hirdetni a követőik számára.

Email marketing
Az email az egyik legmegbízhatóbb marketing csatorna, hiszen egyidős az internettel, de jelentőségéből szinte semmit sem vesztett azóta.

Ma már email címre van szükségünk a különböző profiljaink regisztrációjához és kezeléséhez, emailben kapunk meg fontos dokumentumokat, és emailben intézzük a hivatalos kommunikációt is.

Forrás: https://usamedical.hu

Ezért egyre több cég és webáruház csinál dedikált hírlevél listát, a felirtakozóknak akár külön kedvezményeket is felajánlva.

Forrás: ShopExpert weboldal

Amennyiben egy marketinges el tudja érni, hogy a célközönsége “beengedje” a személyes postafiókjába (tehát hírlevelet küldjön neki), akkor jóval nagyobb konverzióra számíthat a cég, mint bármely más marketing eszköz esetében.

 

Összefoglalás

Az internet szinte minden iparágat felforgatott, de a reklámszakma és a marketing különösen nagy átalakuláson ment keresztül az utóbbi időben.

Míg régen a kreativitás volt a szakemberek elsődleges fegyvere, addig ma már a marketing eszközök nyújtják a legnagyobb segítséget.

Ahhoz azonban, hogy az ügyfélszerzési folyamatokat a legjobban ki tudjuk használni, ismernünk kell a különböző online és offline eszközöket, azok pontos működését – illetve képben kell lennünk a marketing pszichológiai hátterével is.

Ehhez érdemes olyan szakmai oldalakat és blogokat olvasni, mint például a Brandbook tudástára!

One thought on “Marketing eszközök a márkaépítéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük