InterjúMárkaépítés

Storytelling és prezentáció – Interjú Dr. Serényi Jánossal

Az üzleti kommunikációnk kétharmadában történeteket mesélünk, így a megfelelő prezentációs technikák elsajátítása ma már mindenki számára elengedhetetlenek. Dr. Serényi János a Storytelling és prezentáció – Bevezetés a professzionális történetmesélés világába workshop vezetőjével beszélgettünk a storytelling fontosságáról.

Brandbook.hu: Mit jelent pontosan az, hogy storytelling?

Dr. Serényi János: A storytelling – ha jól használjuk – különleges értékközvetítő, az üzleti sikert megalapozó kommunikációs eszköz. Hihetetlen gyorsaságú térhódítása nem meglepő. Igen hatékonyan növeli ugyanis többek között az ismertséget, a kedveltséget, a bizalmat, az értékesítési esélyeket és az ügyfél kötődését. Hiszen a jól megválasztott és jól elmondott sztorik segítségével képesek vagyunk akadályokat ledönteni, mások véleményét jelentősen befolyásolni, kellemetlen helyzeteket pozitívra fordítani. Gary Vaynerchuk, az üzleti élet rendkívül elismert szaktekintélye egyenesen így fogalmaz: A storytelling az üzleti kommunikáció lényege.

Brandbook.hu: Mi számít manapság jó sztorinak?

Dr. Serényi János: Csakis az a jó sztori, amely a beszélgető partnerem – legyen az akár az ügyfelem, a kollégám vagy a beosztottam – számára releváns értékeket mutat be. Ilyenek lehetnek például az általam megoldott jelentős problémák bemutatása, az ügyfelem elégedettségét jelző történetek, a „Mi mások vagyunk, mint a versenytársak” üzenetű sztorik vagy épp a kollégáink rendkívüli teljesítményéről beszámoló történetek. Az üzleti kommunikáció során azok a legjobb történetek, amelyek egyszerre mutatják be az elbeszélő, valamint a vállalatának bizonyos értékeit.

Brandbook.hu: Mi az, ami a történeten kívül még fontos?

Dr. Serényi János: A legjobb történet is csak akkor képes megfelelő értékeket bemutatni, ha azt jól mondjuk el.
Nagyon fontos az érdekes kezdés, a figyelem fenntartása, a jó érthetőség. Kell a hitelesség, a csattanós befejezés, valamint a partner személyét, érdeklődési körét figyelembe vevő témaválasztás. Ez utóbbit legjobban a saját sztoribank létrehozása szolgálja. Ezért alakítottam ki úgy a programot, hogy a workshop végére minden résztvevőnek legyen már egy induló sztori gyűjteménye.

Brandbook.hu: Mik a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk egy történet mesélése során?

Dr. Serényi János: Ha például nem gondoljuk át előzetesen, hogy az adott partnernek milyen tartalmú, hangvételű történetet mondjunk el vagy épp unalmas, értéket nem közvetítő a mondandónk. Nem vesszük észre, hogy a partner számára érdektelen, netán zavaró a mi „nagy sztorink” és látható unalommal hallgatjuk a másik fél történetét. Probléma lehet, ha „Ez semmi. Inkább hallgasd meg az én sztorimat!” módon licitálunk, dominálunk.
A workshopon elhangzó – a megtörtént esetekből merítő – példák alaposan megkönnyítik a hibák elkerülését, a tudatos, megtervezett történetmesélésből fakadó előnyök maximalizálását. A felmérések szerint az üzleti életben, a napi munkánk idejének kb. 65 (!!!) százalékában történetek mondunk, vagy hallgatunk. Láthatóan nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen sikerrel, eredménnyel tesszük meg.

 

Előadó:

Dr. Serényi János

Munkájának, végzettségeinek (közgazdász-mérnöki diploma, gazdasági újságírói diploma, nemzetközi szakközgazdász diploma, közgazdasági doktori cím), valamint nyelvismeretének (angol, német, orosz) köszönhetően pályafutása alatt több mint 80 hazai és nemzetközi konferencián szerepelt előadóként és kb. 200 publikációja jelent meg a médiában. A közelmúltban a képzéshez hasonló kurzusokat tartott többek között az Egyesült Államokban, Kuvaitban, Dániában és Indiában. Megalakulásától kezdve, pontosan 20 éven keresztül vezette ügyvezető igazgatóként a McCann Erickson Budapest Reklámügynökséget. A 2004-es megalakulása óta vesz részt a 82 országban működő Superbrands Szervezet magyarországi szakmai zsűrijének munkájában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük