AdatInterjúMarketing

Adatvezérelt üzleti döntések – interjú György Gáborral

Az adattudományok népszerűsége folyamatosan növekszik, az adatelemzés és ehhez kapcsolódó ismeretek az élet szinte minden területén megkerülhetetlenné váltak az elmúlt években. Ezen gondolatok alapján született meg a Bevezetés az adatvezérelt üzleti és marketing döntésekbe képzés, amelynek kapcsán a kurzus előadójával György Gáborral beszélgettünk.

Brandbook.hu: Milyen szerepe van az adatoknak az üzleti döntésekben?

György Gábor: Ha általánosságban nézzük, megalapozott üzleti döntéseket lehet hozni adatok nélkül is, például intuíciók alapján. Az adatvezérelt üzleti döntések során viszont nem csak az intuícióira támaszkodik az ember, hanem az adatok segítenek teljesen új összefüggésekre is rávilagítani. Vegyünk például egy kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozást. Tudjuk, hogy a magasabb jövedelmű fogyasztó többet fog költeni, de nem tudjuk, hogy a demográfiai tényezők hogyan befolyásolják a fogyasztókat és ez milyen összefüggésben van a kosárértékkel. Az adatok elemzésével, analitikus módszerekkel jobban érthetőek lesznek például ezek az összefüggések.
Az üzleti élettől függetlenül is rengeteg területen, akár orvostudományban, akár a bűnügyek területén is fel lehet használni ezeket a módszertanokat. Marketing mellett pedig akár HR területen is segítségünkre lesz ez a fajta tudás. Például aktuális téma a munkaerőhiány. Vannak olyan módszerek, amelyek segítségével előrejelezhetjük a munkaerő elvándorlást, vagy a munkavállalók bizonyos jellemzői alapján prediktív modellel felállíthatunk egy olyan becslést, amely megmutatja, hogy az adott munkavállaló milyen eséllyel fog kilépni a cégből.
Ezek alapján jól láthatjuk, hogy az adatoknak egyre nagyobb szerepe van az üzleti döntéseink meghozatalában.

Brandbook.hu: Hogyan fog felépülni a képzés?

György Gábor: A képzés során elsősorban egyszerűbb technikákra fogunk fókuszálni – például prediktív analízisek, regressziós modellek – ,amelyek viszonylag könnyen megérthetők, és gyorsan elsajátíthatók. Ezek nem újkeletű dolgok, hiszen regressziós analízisről húsz évvel ezelőtt, egyetemi képzésem során is tanultam. Nem arról van szó, hogy egy teljesen új dolog robbant be a köztudatba, hanem olyan eszközök kerültek most már a felhasználók kezébe, amelyek tulajdonképpen leegyszerűsítik és meggyorsítják az adatok feldolgozásának lehetőségét. A kurzus során nem a matematikai módszertan működését fogjuk megtanulni, hanem példákon keresztül fogom megmutatni, hogy milyen esetekben hogy lehet használni ezeket a technikákat. Ha elkészítünk például egy regressziós modellt, akkor azt üzletileg hogy érdemes értelmezni, milyen következtetéseket tudunk levonni belőle. Abba egyáltalán nem fogunk belemenni, hogy ennek mi a statisztikai, matematikai háttere. Érinteni fogjuk, bizonyos fogalmi szinten, de mi az üzleti felhasználás szempontjából közelítünk.

Brandbook.hu: A résztvevők hozhatnak saját példát is a képzésre?

György Gábor: Sőt, az lenne a cél, hogy a fogalmi tisztázások után és amikor már a résztvevők is tisztában vannak azzal, hogy milyen típusú problémákról beszélgetünk, mindenki gondolja át, hogy ő ezeket a módszereket a saját munkája során hogyan tudná felhasználni. Adott esetben a következő alkalommal jöjjenek vissza vele, hogy közösen megnézzük, hogy náluk milyen adatok vannak, ebből mi hozható ki, vagy mit lenne érdemes megvizsgálni.

Brandbook.hu: Elsősorban kinek ajánlod a kurzust?

György Gábor: Alapvetően marketing, értékesítés és elemző szakembereknek ajánljuk, hiszen a kurzus során főleg marketing és értékesítési területről vett példákat fogunk feldolgozni. A másik fő célcsoport azok az üzleti elemzők, akik szeretnének módszertanilag fejlődni, vagy megismerkedni ezekkel a technológiákkal. Úgy gondolom, hogy üzleti döntéshozatalban érdekelt, és adatokkal valamilyen szinten találkozó szakembereknek ez alapvetően egy ajánlott, jó lehetőség.

Brandbook.hu: Mivel ad többet ez a képzés?

György Gábor: Azt gondolom, hogy a képzéssel lesz egy olyan eszköz, és egy olyan ismeret a munkavállaló kezében, amivel el tudnak indulni, akár önállóan is. Ha valaki elvégzi ezt a kurzust, akkor lesz egy olyan technikai tudás a kezében, amellyel bizonyos feladatokat meg fog tudni oldani.
Alapvetően, amik vannak a piacon képzések, azoknak egy jó része olyan big data irányultságú, amely sokkal inkább a technikai oldalát fogja meg. Vannak olyan online marketing képzések, amelyek nagyon kis szeletét veszik az egésznek, viszont olyan jellegű képzéssel nem találkoztam, ami kifejezetten gyakorlatiasan az üzleti problémákkal foglalkozik. Mi kifejezetten azt tűztük ki célul, hogy üzleti példákon keresztül tudjuk bemutatni ezeket a technológiákat.

Előadó:

GYÖRGY GÁBOR

A Netvestor cégcsoport, illetve annak tagjaként működő SonicData Kft. egyik alapító tulajdonosa. Közgazdász-informatikusként a szakterülete elsősorban a vállalatértékelés, vállalati teljesítménymérés, adatvezérelt üzleti döntések és ezekhez kapcsolódó informatikai megoldások. Az utóbbi években a marketing és pénzügyek metszetében levő témákkal is foglalkozik, mint a például a márkaértékelés vagy marketing hatékonyságának mérése.

 

Az egy napos Bevezetés az adatvezérelt üzleti és marketing döntésekbe kurzus mellett elérhető a négy alkalmas Adatvezérelt üzleti döntések képzés is, melynek részletes tematikája itt tekinthető meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük