InterjúMárkaépítésMarketing

Kreatív üzleti írás – interjú Kisantal Gyulával

Az elmúlt évek egyik legfontosabb szakmájává nőtte ki magát a kreatív írás. A kommunikációs szakma egyik legütősebb eszköze, amit kevesen tudnak igazán profin használni. A Kreatív üzleti írás workshopunk vezetőjével, Kisantal Gyulával beszélgettünk a téma kapcsán.

Brandbook.hu: Mit ért kreatív írás alatt?

Kisantal Gyula: A meghatározása számomra igen egyszerű. Olyan írás, amely képes értéket felmutatni, adni, teremteni. A kommunikációs szakmában nem elhanyagolható szempont, hogy ezek az értékek valójában üzenetek is egyben, tehát célunk sohasem az információ átadása, hanem az akaratátvitel.
Miután ez – még így is – egy nagyon tág meghatározás, az igazán nehéz kérdés az, hogy vannak-e olyan eszközök, törvényszerűségek, amelyek segítik a kreatív írást.

Brandbook.hu: Milyen készségekre van szükség egy poszt megírásához, és miben más egy hosszabb szöveg megírása?

Kisantal Gyula: Általánosságban nagy bátran kijelenthetjük, hogy minél rövidebb egy szöveg annál nehezebb megírni. Sőt! Annál tovább tart jól megírni, hiszen egy szűkebb eszköztárral, egy alaposan megszűrt információtárral sokkal nehezebb ugyanazt azt eredményt elérni. Az információ ugyanis tetszőleges tömegben áll rendelkezésünkre, így gyakorlatilag nincs értéke. A valódi érték már jó ideje az információk használható szintre szűrése, majd a hasznos szintre szűrése.  Milyen készségekre van ehhez szükség? Az attól függ, hogy hol, milyen értékeket kell eladnunk. Olyan nincs, hogy általában szövegíró valaki. Egy posztnak valószínűleg egészen más a funkciója, mint egy újságcikknek, egy kommunikációs stratégiának vagy egy forgatókönyvnek. Ezek különböző szakmák, különböző szakemberek, akik ugyanazt az eszközt használják.

Brandbook.hu: Kreatív írás vs. Stroytelling. Miben látja a különbséget és a hasonlóságot a technikák között?

Kisantal Gyula: A kommunikációs szakmának is erős hajlama van arra, hogy újabb és újabb eladható csodafegyvereket gyártson. Lehetőleg olyat, amiről számos könyvet lehet írni, konferenciákat lehet rá szervezni és természetesen rendszerbe lehet szedni. A Storytelling, bár minden adottsága megvan hozzá, mégsem csodafegyver, „csak” egy remek eszköz. Szerintem a legősibb eszköz, amit ember valaha is használt kommunikációs célja elérésére. Ettől még, definícióm szerint, ez is csak egy eszköz a kreatív írás fegyvertárában.

Brandbook.hu: Egyik leggyakoribb felbukkanása a kreatív írásnak a TV sorozatok. Kedveli-e a sorozatokat? Ha igen, melyik a kedvenc?

Kisantal Gyula: Nagyon szeretem a TV sorozatokat! Kommunikációs szakembereknek amúgy is kötelező követni a különböző sorozatokat, mert ez jelenleg a kultúránk egyik meghatározó eleme. Egyik legnagyobb kedvencem volt a Tabu Tom Hardy-val. Bármelyik része kész mozifilm… Nos, a TV sorozatok létezése is remek példa arra, hogy nincsenek általában szövegírók, kreatív szövegírók. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen profi sorozatot megálmodjon, megírjon? Érdemes utána nézni, hogy milyen tantárgyak vannak például a Színművészeti dramaturg szakán. Szóval: dramaturg… bizony ez is egy szakma!

Előadó:

Kisantal Gyula

Volt már segédmunkás, ablakszigetelő, segédelektrikus, pedagógus, „néger”, irodalmi újság olvasó szerkesztője, könyvkiadó szerkesztője, irodalmi alapítvány kurátora, tévében és rádióban szerkesztő, külsős szövegíró számos ügynökségnél, szövegíró a STAWICKI-Budapest-nél, vezető szövegíró a Scholz & Friends-nél, stratégiai tervező és kreative supervisor a Leo Burnett-nél és vagy 20 évig kreatívigazgató a Darcy-nál.
Néhány éve a DeepInsight-nál kreatív stratéga vezetője. Szövegírást és beszédírást tanít marketingeseknek, PR-osoknak, szépíróknak és politikai kommunikációs tanácsadóknak a Metropolitan Egyetemen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük