InterjúMárkaépítésMarketing

Kreatív megoldások workshop – interjú Németh Szilviával

A modern munkahely fontos kívánalma, hogy a különféle tudású, képességű és kulturális hátterű munkatársak képesek legyenek együtt dolgozni, kreatív megoldásokban gondolkodni. Sokszor azonban nem egyszerű mindezt a gyakorlatban megvalósítani és a felmerülő problémákat megoldani. Németh Szilvia által vezetett Kreatív megoldások workshop ezen kihívások leküzdésében nyújt segítséget. A képzés vezetőjével beszélgettünk a tréning fontosságáról.

Brandbook.hu: Hogyan segíthet a mindennapokban vagy épp a munkánkban a kreatív gondolkodás?

Németh Szilvia: Egyrészt ez a fajta kreativitás felfogás arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes folyamatokban gondolkodni, akár a mindennapi életben akár a munkánk során. Egy kreatív folyamatnak megvannak az állomásai. A felmerülő problémát szakaszokra bontjuk, így beazonosíthatóvá válnak azok az apró lépések, amelyekkel könnyedén elvégezhetünk egy feladatot vagy elérhetjük a kitűzött célt. Nagyon fontos, hogy mindig több fajta megoldásban gondolkodjunk. Ennek oka, hogy minden ember különböző, így nem is lehet elvárni, hogy azonosak legyenek a probléma megoldási útvonalak. Megmutatjuk, hogy a hatékonyság érdekében hogyan lehet megtalálni azt a kompromisszumot, ami mindenkinek a leginkább megfelelő. A kreativitás definíció, amit használunk a munkánk során, az az együttműködést nem a kooperációként, hanem a kollaborációként használja. Ez abban más, hogy ilyenkor mindenki beleadja a saját ötletét, amiből egy harmadik új ötlet születik, és ami mögé mindenki oda tud állni.

Brandbook.hu: Miről fog szólni a Kreatív megoldások workshop?

Németh Szilvia: A képzés során olyan embereknek szeretnénk segíteni, akik úgy érzik, hogy megrekedtek egy kreatív folyamatban. Az interaktív foglalkozás alkalmával a résztvevők megismerik, hogy milyen fő elemekből épül fel a kreativitás. Melyek azok az összetevők, amit adott probléma esetén használni tudnak, illetve megtanulják feltérképezni azokat a pontokat, ahol egy teamnek beavatkozásra van szüksége. A kurzus folyamán olyan megoldásokat ismertetünkpróbálunk ki közösen, amelyek segíthetnek, ha például együttműködési nehézségek merülnek fel csoporton belül vagy ha, nem eléggé képzeletgazdagok a munkatársak, esetleg a kitartásban van probléma. A tréning alatt egy kreatív gondolkodási folyamatba szeretnénk belevinni a résztvevőket és megmutatni nekik, hogy hogyan lehet a nap folyamán szerzett tudást a gyakorlatban is használni.

Brandbook.hu: Hogyan fog felépülni a képzés?

Németh Szilvia: A tréning saját élmény alapú, így kimondottan olyan feladatokat szoktunk választani, amelyeken keresztül rávezetjük a résztvevőket, hogy minél több ötletben és lehetőségben gondolkodjanak. Természetesen, van benne elméleti háttér ismertetése is, de az kis részét képezi a napnak. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy a résztvevők megéljék az adott szituációt, így sokkal jobban látják majd, hogyan működnek ezek a folyamatok.

Brandbook.hu: Kinek ajánlod a kurzust?

Németh Szilvia: A kurzuson bárki részt vehet, hiszen az itt megismert gyakorlatot az élet bármely területén tudják majd használni. Döntéshozók például egy kompetencia – térkép segítségével megismerhetik munkavállalóik erősségeit és gyengeségeit is, így olyan teameket tudnak majd kialakítani, amelyekben a csoporttagok kiegészítik egymást.
Munkakeresők számára is hasznos lehet egy ilyen jellegű tréning elvégzése, mert így megismerhetik azokat a kompetenciákat, amiket érdemes fejleszteni és azokat is, amiket inkább hagyni kell. Mindenki egy önértékelési módot fog megtanulni saját magáról, ami segít majd abban, hogy könnyedén megoldást találjon a későbbiekben felmerülő problémákra.

Előadó:

Németh Szilvia

A Kreatív Partnerség Magyarország program vezetője, az OECD CERI „Assessing progression in creative and critical thinking skills” nemzetközi projekt magyarországi koordinátora. Pedagógia tanári és szociológus végzettségű, 2003 óta foglalkozik oktatáskutatással. Vezet empirikus és kvalitatív kutatásokat, részt vesz projektek értékelésében, valamint számos nemzetközi együttműködésben is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük