MarketingSztorik

A DRESSA SZTORI – Interjú Csányi Zoltánnal, a Dressa.hu ügyvezető igazgatójával

A 2020-as évvel együtt járó koronavírus-járvány mélyreható változásokat hozott mindennapi életünkben és vásárlási szokásainkban. Az addig csak offline üzletben értékesítő cégeknek mindenképpen lépnie kellett, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot. Több év elteltével és a pandémia alábbhagyásával bizonyos mértékű visszarendeződés tapasztalható. A fogyasztók egy része visszatért a már jól bevált üzletben való vásárláshoz, ugyanakkor jelentős azoknak a száma is, akik előszeretettel hódolnak az online vásárlásnak. Ahhoz, hogy egy webshop továbbra is talpon tudjon maradni, elengedhetetlen, hogy folyamatosan figyelje a piacot és lekövesse a szükséges igényeket és fejlesztéseket. Csányi Zoltán, a Dressa ügyvezető igazgatója 2003-ban indította el első harisnyákkal foglalkozó webshopját, majd ennek folytatásaként jött létre 2019-ben a Dressa.hu, ahol már női- és férfi felsőruházatot is vásárolhatunk. A webshop azóta is sikert sikerre halmoz, amit jól mutat, hogy 2022-ben már másodszor nyerte el a MagyarBrands díjat Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában.

Hogyan indult az eredeti webshop és milyen út vezetett a mai Dressáig?

Teljesen véletlenül keveredtünk a ruházati területre közel 30 éve, ugyanis én műszaki végzettséggel rendelkezem, a feleségem pedig kertész. A mai Dressa.hu története egészen 1992-ig nyúlik vissza, amikor megalakult a ZV-Impex Bt. Ismeretlenként kezdtük meg a tevékenységünket, de a rendszerváltás hiánygazdasága a segítségünkre volt. Először minőségi olasz harisnyákat importáltunk. A 90-es években az olasz termékeknek nagyon jó hívószava volt, így elég hamar nagy sikereket tudtunk elérni. Kezdetben minimális termékszámmal, de nagy volumennel és viszonteladói hálózat építésével foglalkoztunk, rajtuk keresztül pedig már az ezredfordulóra Magyarország csaknem kétharmadában jelen voltunk.

A kétezres években a divat megváltozott és egyre több nő viselt inkább nadrágot a szoknya-harisnya helyett, aminek hatására mi is portfólió bővítés mellett döntöttünk. Zoknikat, majd a fehérneműket is bevettünk a kínálatba, de a viszonteladóink leépülése miatt új értékesítési csatornák után kellett néznünk. Az internet hajnalán indítottuk el az első webshopunkat, amely az üzleteink után a Harisnyadiszkont nevet kapta. Nagyon sok aggasztó baráti véleményt hallgattunk meg arról, hogy az online melltartó értékesítés nem lesz jövedelmező, de én hittem magunkban. Tudtam, ha jól csináljuk, akkor biztosan elérjük a célközönségünket. – Így is lett.

Nagyon izgalmas időszak volt ez az életünkben és rengeteg szép és vicces emléket őrzünk ebből az időszakból. Csak, hogy egyet említsek: a webshop indulásakor több márkát is behoztunk a kínálatba és az egyiknek akadt egy igazán érdekes kérése. Csak úgy engedélyezte a termékei elhelyezését a webáruházunkba, ha biztosítottunk hozzá egy próbafülkét. Így került Szegeden a logisztikai raktárunkba egy próbafülke, amiről a biztonság kedvéért még fotót is kellett készítenünk.

Miért Dressa.hu?

A 2000-es évek elején felállítottunk egy gyártó sort női- és férfi alsóneműkre, illetve trikókra, de a tovább terjeszkedéshez szükségünk volt egy jól csengő márkanévre. Mivel az online fórumokon sokan rövidítették a Harisnyadiszkontot HDI-nek, ezért létrehoztuk a hdiShop webshopot 2011-ben, de sajnos az emberek ebből nem értették meg, hogy mivel is foglalkozunk. Így két lehetőségünk volt: vagy kreálunk mi egy márkanevet, vagy felvásárolunk egyet. Nagyon sokat értekeztünk erről és már majdnem elindultunk egy másik úton, amikor kiderült, hogy a Dressa eladóvá vált. A két webshop egybeolvadása végül 2019-ben történt meg és azóta Dressa.hu jelentősen megerősítette piaci pozícióját.

Milyen kommunikációs eszközöket alkalmaznak a vásárlóik megszólítására?

A HDI és a Dressa egybeolvadásakor megígértük a vásárlóinknak, hogy igyekszünk zökkenőmentessé tenni a folyamatot és a legjobbat kihozni belőle. Egyrészt nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy számunkra teljesen új termékköröket kezdtünk el gyártani és forgalmazni, másrészt egységesítettük a kommunikációt és a közönséget. Bővítettük a hírleveleinket és a social media felületeken is felzárkóztunk, ami azóta is működik a tovább fejlesztett Dressa stílusban.

Az elmúlt években megnőtt a kereslet a környezettudatos, zöld termékek iránt. Mennyire fontos a fenntarthatóság és az etikus gyártás a Dressa számára?

Igyekszünk folyamatosan tanulni, de úgy gondolom, hogy ez egy végtelen történet. Az a lényeg, hogy mindig szem előtt tartsuk a fenntarthatóságot, adott pillanatban megtegyünk minden tőlünk telhetőt. Mindig pontosan lemonitorozzuk előre a piacot és annak igényeire gyártunk kisebb szériákat, így nem képződnek felesleges, kidobandó készletek. Emellett nagyon fontosnak tartjuk az újrahasznosítást. Újrahasznosított anyagból is gyártunk termékeket, de ez egy kicsit hosszabb folyamat, ami kísérletezést kíván. Szeretnénk a jövőben például újrahasznosított pamutból zoknit létrehozni, de jelenleg még csak a kísérleti fázisban vagyunk, mert sajnos az előállított zoknik bolyhosodnak és a lábbeli könnyen kidörzsölheti őket. Az a célunk, hogy tartós termékeket hozzunk létre, ugyanis csak így lesz igazán fenntartható.

ZOKNI CSEREPROGRAM

Jövőre lesz 10 éves az egyik szívünk csücske, a Zokni Csereprogram, ami pont a felelős kereskedői megfontolásból indult. Tudjuk, hogy a zokni manók minden mosásnál ügyeskednek és sokszor ott hagyják árván a páratlan zoknikat. Ezért 2014-ben meghirdettük, hogy begyűjtjük a zoknikat, és nem csak a páratlanokat, a lyukas, sérülteket is és újrahasznosíttatjuk őket. A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez. Mára már 25 tonna begyűjtött zokninál járunk, hozzávetőlegesen minden tonna újrahasznosított zokniból egy egész focipályányi szigetelőanyag (tűnemezelt filc) készül. Hisszük, hogy a Zokni Csereprogram által egyre több család zokni viselési kultúráját tesszük környezettudatosabbá.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Mindig is több lábon álltunk és a mostani válságos időszakban is ezen dolgozunk. Szeretnénk fejleszteni a Dressa szolgáltatási ágazatát. Elindítottuk idén nyáron a Dressa Design weboldalt, ahol minden eddigi tudásunk és tapasztalatunk egyesül. Itt lehetőség van arra, hogy különböző egyedi megrendeléseket teljesítsünk, akár cégeknek, akár magánszemélyeknek. Gyártottunk például a Szerencsejáték Zrt. munkatársai számára egyedi mellényeket vagy egy IT cégnek logózott táskákat. A célunk pedig, hogy egyre több terméket tudjunk beszállítók nélkül, mi magunk teljeskörűen elkészíteni.

Csányi Zoltán a MagyarBrands elismerést Dr. Serényi Jánostól, a MagyarBrands Bizottság elnökétől veszi át MagyarBrands 2022 Gálán

2022-ben második alkalommal vehették át a MagyarBrands elismerést Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában. Hogyan értékelik ezt a sikert?

Az Állami Számvevőszék felmérése szerint a magyar e-kereskedelem ügyfél oldalán főleg azok a tudatos vásárlók nyomják meg a fizetés gombot, akik a magyar termékeket részesítik előnyben. Mi büszkék vagyunk arra, hogy a termékpalettánk immáron 60%-a Magyarországon készül, és ezt folyamatosan bővítjük. Azzal, hogy elnyertük a MagyarBrands díjat erre a tényre még jobban rá tudunk erősíteni és még több emberhez érhetünk el, akik felfigyelnek ránk és értékelik törekvéseinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük