Marketing

Hogyan motiváljuk az embereket az egészségtudatos életmódra? – Interjú Nagy Judittal, a Vitaking PR vezetőjével

A hétköznapok rohanása gyakran háttérbe szorítja az egészségtudatos életvitelt. Ahhoz viszont, hogy elérjünk egy egészséges testi és lelki állapotot mindenképpen egy tartós és állandó életmódot kell kialakítanunk. A Vitaking magas hatóanyagtartalmú, gazdaságos kiszerelésű vitaminok és étrend-kiegészítők gyártásával foglalkozó márka fő célja már a kezdetek óta az állandó egészség élményének elterjesztése Magyarországon, és külföldi partnerek révén a környező országokban is. Nagy Judit, a Vitaking PR vezetője mesélt a márka küldetéséről, és hogy hogyan vált a Z generáció is a célközönségükké.

Hogyan indult a Vitaking?

A Vitaking alapjait egy egészségtudatos veszprémi fiatalember álmodta meg 2005 tavaszán. Eleinte saját magának és a családjának hozott be vitaminokat külföldről, majd megnőtt az igény a környezetében élő emberek körében is és végül egyre szélesebb körben terjesztette ezeket a termékeket. Így született meg a márka gondolata és a barátaival összefogva közösen létrehozta a máig sikeresen működő és folyamatosan fejlődő vállalkozást. A kezdetekkor még Amerikából hoztunk be termékeket, majd hozzákezdtünk a saját márkás termékek gyártásának saját gyártócsarnokukban, Veszprémben.

A Vitaking termékpalettája jelen állapotában is igen széles. Jelenleg nagyjából 250-féle saját márkás étrend-kiegészítőt gyártunk és forgalmazunk, melyeknek a száma folyamatosan növekszik. A termékskálán a legkülönbözőbb vitaminok, multivitaminok, ásványi anyag- és nyomelemkészítmények, valamint gyógynövénykomplexek találhatóak meg a különféle táplálkozási igényeknek megfelelően. Az idei évben pedig elindul az új gyártócsarnok termelése, ahol jelenleg tesztüzem zajlik. Tablettákat és kapszulákat fogunk előállítani, hogy a jövőben még gyorsabban és kedvezőbb áron biztosíthassunk teljesen hazai és új termékeket.

Melyek azok a készítmények vagy termékek, amelyek kiemelendőek a Vitaking történetében?

Olyan termékeket szerettünk volna létrehozni, amelyek itthon nem kaphatóak vagy újdonságnak számítanak, de külföldön már beváltak. Jelenleg az egyik speciálisabb termékünk, amely már 18 éve megállja a helyét a piacon és kiszolgálja a nagyközönséget, az a MULTI Profi termékcsaládunk. Minden doboz tartalmaz 30 kényelmesen hordozható csomagot, amiben minden létfontosságú vitamin és ásványi anyag megtalálható a lehető legtermészetesebb formában. A termékeket folyamatosan fejlesztve eljutottunk odáig, hogy a tinédzserektől kezdve az érettebb korosztályig mindenkit lefednek.
2017-ben először nyertük el a Multivitamin-csomag termékcsaláddal a Magyar Termék Nagydíjat. Ugyan időközben a díj neve megváltozott, de azóta is minden évben sikeresen újra abszolváljuk a díj megtartásához szükséges feltételeket, így már 5. éve érdemeltük ki az Érték és Minőség Nagydíjat ezekkel a termékekkel.

Emellett az idei évben 4x-es MagyarBrands díjassá vált a Vitaking, most már többszörösen mind a 4 kategóriában, ami hatalmas öröm és megtiszteltetés számunkra, hiszen azt mutatja, hogy üzletileg és a fogyasztók szempontjából is kiváló magyar márkának számítunk.

A Vitaking csapata

Hogyan jut el „Az állandó egészség élménye” üzenet a vásárlókhoz?

Az a célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk és megértessük velük az egészség fontosságát és hogy erre megelőzően időt kell szánni, ugyanis nem utólag gyógyszerekkel kezelve fogják elérni a fenntartható, jó testi és lelki állapotot. Erre szinte minden fellelhető kommunikációs csatornát felhasználunk. Viszonteladó partnereinknek rendszeresen szervezünk szakmai rendezvényeket, egyrészt, hogy összekovácsoljuk a csapatot, másrészt pedig, hogy edukáljuk is őket, de szeretünk közvetlen, személyesen is a végfelhasználókhoz szólni például kihelyezett termékkóstolókon vagy offline kampányokon keresztül. Online pedig a weboldalunkon, hírlevélben és a közösségi médián aktívan kommunikálunk a vásárlóinkhoz és igyekszünk lekövetni a legfrissebb trendeket.

X, Y, Z és a vitaminok

Változott az elmúlt években a Vitaking célközönsége?

Az eredeti célközönségünk a 30 évesektől kezdődött, de az utóbbi időszakban kitágultak a határok. A közösségi média brutális térnyerésével már elérjük a Z generációt is és szinte kötelezőnek érezzük, hogy legyenek nekik szóló tartalmaink – ezért is regisztráltunk a Tiktokra. Ez a korosztály már sokkal tudatosabb, fogékonyak az egészséggel kapcsolatos igényes, információval teli, de akár humoros, szatirikus videós tartalmakra, mi pedig sokszor olyannal is próbálkozunk, ami régen idegennek számított ebben a szakmában. Két féle hangot ütünk meg a videóinkkal: vannak olyan felvételeink, amelyeken a vidámabb tartalmak dominálnak, ezekkel a vitaminszedés napi terhét szeretnénk feloldani és könnyedebbé tenni, és van egy szakértőnk, aki válaszol a nézők által feltett kérdésekre. Mivel a Tiktok egyre népszerűbb, ezért az utóbbi kategória ezen a platformon is bevonzza az Y vagy akár az X generációt.

A Vitaking social media csatornái

Az egészséges életmód kialakítása már fiatal korban rendkívül fontos szerepet tölt be az ember jövőbeli egészségének és jólétének alakulásában, ugyanis a kialakított szokások és életmódbeli döntések hosszú távú hatással vannak a testi, szellemi és érzelmi egészségre. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás nem csak a testünkre gyakorol pozitív hatást, befolyásolhatja vagy növelheti az önbizalmunkat, a stresszkezelő képességünket és a hangulatunkat is.

Az emberek egyre inkább keresik azokat a vállalatokat és termékeket, amelyek nem csupán minőséget és hasznosságot kínálnak, hanem aktívan hozzájárulnak a társadalom és a környezet javulásához. Milyen kezdeményezéseken keresztül kerültök közelebb a fogyasztókhoz?

A Vitaking fontosnak tartja olyan szervezetek, egyesületek és sportolók támogatását, akik az egészséges életmódot képviselik hazánkban és a velük való együttműködés kapcsán még szélesebb körben terjeszthetjük az állandó egészség élményét. Hazánk több sportolójának fejlődését segítjük havi vitaminellátással, többek között Európa- és világbajnokokét, olimpikonokét és különféle sportegyesületeket.

Emellett több mint tíz éve támogatjuk a Drogmentes Magyarországért Maraton csapatát, egy olyan elkötelezett önkéntesekből álló egyesületet, akik a drogfogyasztás csökkentéséért harcolnak hazánkban, fiatalokat tájékoztatnak a drogfogyasztás ártalmairól. Az elmúlt években pedig több alkalommal segítettük a Veszprémi Mentőállomás dolgozóit, a pandémiás helyzet okozta válságos időszak kezdetén ózongenerátorokat ajándékoztunk a mentősöknek, hogy ezzel is segítsük mindennapi munkájukat.
Bár ma már sokkal többet beszélünk az egészségről, a kiegyensúlyozott étrendről és a testmozgás előnyeiről, a valóságban mégis gyakran hajlamosak vagyunk engedni a kísértésnek és az egyszerű megoldásoknak. A Vitaking ellent mond a csábításnak, mert igen is lehet szórakoztató az egészséges életmód és munkatársaink Instagramon és Tiktokon még abban is segítenek, hogy mindezt hogyan vezessük be az életünkbe.

A MagyarBrands program évről évre nyomon követi a hazai piacon megtalálható és sikeresen működő magyar márkákat és díjazza azokat. A Vitaking 2022-ben immáron a MagyarBrands Kiváló Fogyasztói, Kiváló Üzleti és Innovatív Márka mellett a Kiváló Munkáltatói Márka elismerést is megkapta.

Étrend-kiegészítők és vitaminkészítmények bevétele előtt konzultálj háziorvosoddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük