InnovációSztorik

„Az ötleteknek, innovációnak lehetőséget kell adni” – interjú Móricz Tamással, a HC LINEAR kereskedelmi igazgatójával

Az információtechnológia fejlődése a modern világ szívverése. Az informatikai rendszerek, szoftverek és digitális megoldások nem csupán kényelmet és hatékonyságot hoznak életünkbe, hanem mélyrehatóan formálják a társadalmat és az iparágakat. Az innováció és az információtechnológia összefonódása az emberi kreativitás és vállalkozói szellem erejét hozza elő egyedülálló lehetőségeket teremtve. Az ügyfelek elvárásai viszont egyre magasabbak, olyan rendszereket szeretnének használni, amelyek nem csupán kielégítik az aktuális szükségleteiket, de fel is készülnek a jövő kihívásaira. Az igazi érték és minőség pedig azokban a márkákban rejlik, amelyek nem elégednek meg a középszerűséggel. A HC Linear, Magyarország egyik piacvezető informatikai megoldásokat fejlesztő és szállító márkája, amely többek között a közlekedésinformatikában kiváló minőségű, egyedi elvárásokat és szabványokat is kielégítő megoldásokat nyújt ügyfeleinek. A következő interjúban Móricz Tamás, kereskedelmi igazgató mesélt a HC Linear elindulásáról és hogy hogyan állnak a jelen kihívásaihoz.

Hogyan indult a HC Linear és milyen értékek vezérlik ma?

A HC Linear egyedi informatikai problémák, ötletek megoldására és megvalósítására, integrált informatikai rendszerek fejlesztésére alakult 1990-ben. Lényegében, ha valakinek gyengeáramú egyedi digitális eszközre van szüksége, amely akár szoftverhez is kapcsolódik, akkor mi megkeressük a legjobb megoldást, megtervezzük, kifejlesztjük, legyártjuk és üzemeltetjük. A mai napig ennek mentén dolgozunk.

Az ötletnek, innovációnak lehetőséget kell adni, hogy professzionális fejlesztői infrastruktúrában tudjon érvényesülni, megvalósulni. Ezért kialakítottunk egy innovációs- és projektirodát, mely vezetésével a különböző részlegek integráltan, hatékonyan és gyorsan tudnak reagálni a piaci igényekre. Képesek vagyunk ellátni komplex vagy részfeladatokat az elektronikai, mechanikai és gépészeti fejlesztési, valamint a szoftver tervezési, adatbázis, beágyazott, alacsony és magas szintű programozási területeken át az üzemeltetésig.

A megalakulásunk óta több mint 1000 különféle elektronikai és szoftveres terméket fejlesztettünk ki, több különböző iparág számára. Van egy jelentős saját termék vonalunk, de természetesen bérbe is fejlesztünk, gyártunk OEM termékeket más vállalatok számra A saját fejlesztéseink közé tartoznak például szavazatszámláló rendszerek, beléptető rendszerek, amelyeket ma már 400 vállalatnál is alkalmaznak, van egészségügyi fejlesztésünk is, de a legnagyobb húzóágazatunk a közlekedésinformatika. Ebben a szegmensben rendelkezünk a legszélesebb portfólióval forgalomirányítás, utastájékoztatás, értékesítés és jegy érvényesítő eszközök tekintetében. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a termékeket már 3 országban, több, mint 8000 járművön – buszon, trolin, villamoson, vasúton – használják. A vállalatunk által készített rendszerek több, mint 3 000 000 embernek segítik a mindennapjait. Ezen felül a sikerünket talán mi sem bizonyítja jobban mint, hogy a Dun&Bradstreet már évek óta AAA minősítéssel látja el márkánkat.

Az elmúlt hónapok egyik fő témája a mesterséges intelligencia térhódítása volt, amely a jövőben hatással lehet életünk szinte minden területére, legyen szó a munkánkról vagy a magánéletünkről. Hatással lesz a HC Linear folyamataira és fejlődésére is?

Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia a világtörténelem egyik legnagyobb ipari forradalma, ami hatással van az élet minden területére. Professzionális cégként, nekünk is használnunk kell mind a fejlesztéseink, mind a működésünk során az általa biztosított előnyöket és lehetőségeket. Ezen lehetőségeket mi is követjük és beépítjük napi szinten a folyamatainkba.

Fordítanak figyelmet a fenntarthatóságra is?

Minden ember és cég, aki részt vesz a fogyasztói spirálban az felelősséggel tartozik a természet iránt is. Mi nem csak a hangzatossága miatt emlegetjük a fenntarthatóságot, hanem igazán fontosnak tartjuk, hogy megtegyünk mindent, amit tudunk. Gyártó cégként odafigyelünk a túltermelés kiküszöbölésére, valamint a hulladékgazdálkodásra is. Törekszünk az energiahatékonyságra, akár a napelemmel működtetett bázisunkról vagy akár a fejlesztéseinkről legyen szó. A mai fogyasztói társadalomban sajnos divat és trend, hogy milyen gyakran cseréljük le az eszközeinket és dobjuk a kukába őket. Mi már a fejlesztés kezdetén törekszünk arra, hogy olyan berendezéseket tervezzünk, melyek az évek során újabb és újabb funkciókkal láthatók el, így is minimalizálva az eszközök felesleges cseréjét.

Mennyire fontos a HC Linear számára munkavállalói elégedettsége?

Egy innovatív kutató és fejlesztő vállalatnál nagyon fontos az emberi kreativitás, friss gondolkodás, ezért, mint munkáltató biztosítanunk kell a kollégák számára a biztonságos és nyugodt, motiváló légkört, valamint a folyamatos szakmai kihívásokat. Minden egyes munkavállalónk fontos számunkra, amelyet többféle programmal igyekszünk is kifejezni. A családi nap az egyik kedvenc eseményünk, amelynek rendezésénél már 150-200 fő részvételével számolunk, de ezen felül szervezünk csapatépítő tréningeket, vezető képzéseket, szakmai továbbképzéseket. Minden év végén együtt ünneplünk és a legkisebbekre gondolva, gyerekeknek is szoktunk programokat tartani. Igyekszünk ötvözni a saját értékeinket a multinacionális cégeknél tapasztaltakkal és meghonosítunk olyan folyamatokat is, amelyek hozzájárulnak a működésünkhöz, de mindenképpen szabad teret hagynak az emberi kreativitásnak.

Milyen lépéseket tesznek a társadalmi célú kezdeményezések megvalósítása érdekében?

Úgy gondoljuk, hogy az tud igazán innovatívan gondolkodni, aki egészséges és szeretnénk, ha ez a gondolat a fiatalok számára is evidens lenne, ezért több helyi gyerekekkel foglalkozó sportszervezetet is támogatunk. Szívvel-lélekkel ott vagyunk az ifjú sportolók mellett, érezzük küzdelmeiket és együtt örülünk velük, amikor sikereket érnek el. Támogatjuk a Pécs mellett található Ninja Padlás Sportegyesületet, akik elsősorban OCR terepakadály-futás, illetve ninja challenge típusú edzéseket tartanak gyerekeknek. Hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy idén a Magyarországon megrendezett OCR Európa Bajnokságon 3 Ninja Padlás versenyző is kvalifikált, akik kiemelkedő helyezéseket értek el.

Büszkeséggel tölt el minket, hogy Európán belül Pécsen alkalmazták először azt a speciálisan újszülöttek és csecsemők számára kifejlesztett minimál invazív beavatkozást igénylő műtétek ellátására is alkalmas sebészeti rádiófrekvenciás érelzáró eszközt, melyet a HC Linear adományozott a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Manuális Tanszékének. A készülék már használatba is került, melynek segítségével az első, közel 5 órás sikeres műtétet dr. Biró Ede gyermeksebész hajtotta végre. Nélkülözhetetlennek érezzük, hogy az orvostudományban is támogassuk az innovatív kezdeményezéseket.

Már általános iskolai kortól különböző szintű pályaorientációs napokat tartunk a fiatalok számára. Célunk, hogy a dinamikusan változó világunkban olyan szakmát válasszanak, mely 10-15 év múlva is keresett szakma lesz.

Milyen terveik, célkitűzéseik vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk a folyamatos fejlődés és innováció arca lenni, akik a digitális világ kihívásaira mindig a megfelelő megoldást nyújtja. Ennek egyik jelképe a tavaly évvégén befejezett kiemelkedő beruházásunk, amelynek keretében építettünk egy teljesen új kutató és fejlesztő bázist, a legmodernebb és legprofesszionálisabb technikákkal beépítve. Rengeteg ötletünk van, bízom benne, hogy ezeknek a megvalósított változatát hamarosan a nagyközönség elé tárhatjuk.

A MagyarBrands elismerést Móricz Tamás Kőteleky Ayweetől a MagyarBrands Bizottság tagjától veszi át

2022-ben negyedik alkalommal vehették át a MagyarBrands elismerést Kiváló Innovatív Márka kategóriában. Hogyan értékelik ezt a sikert?

Egy 100%-ban magyar tulajdonú, fejlesztésekkel foglalkozó márka számára elengedhetetlenek az olyan visszajelzések, amelyek tanúbizonyságot adnak a sikereiről, hiszen bár a köznek dolgozunk, de leginkább csak a „háttérben” munkálkodunk. Ezért igazán büszkék lehetünk arra, hogy a MagyarBrands 2022-ben is elismerte tevékenységünket, kiemelve azt, hogy magyarként képesek vagyunk a folyamatos innovációra és pozitív hatással lehetünk a gazdaságra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük