MárkaépítésMarketing

Hogyan építsünk munkáltatói márkát? Tippek a legkiválóbbaktól!

Az elmúlt pár év után megtanultuk, hogy az állandóság szót kihúzhatjuk a szótárunkból, hiszen az, ami tavaly vagy tegnap működött, az holnap jó eséllyel már nem fog. Napjainkban egy márkának sokkal nehezebb talpon maradnia és megfelelnie a rohamosan változó követelményeknek, és ez fokozottan igaz a munkaerőpiacon. A MagyarBrands és a Superbrands programok közös szervezésében hetedik alkalommal megrendezett Márkaépítés a munkaerőpiacon konferencia ezért is szólt a jó munkáltatói gyakorlatok bemutatásáról.

Az egész napos konferencián közel 40 üzleti szakember, tanácsadó és coach osztotta meg legjobb tudását a munkaerőpiaci változásokkal és trendekkel kapcsolatban. A résztvevők az előadások és az izgalmas gyakorlati szekciók mellett részt vehettek a Kiváló Munkáltatói Márkák kerekasztalbeszélgetésén, amelyen öt MagyarBrands díjas márka osztotta meg a közönséggel tippjeit. A beszélgetés moderátora, Purkald Kriszta (HR KOPÓ) arról faggatta a márkákat, melyek a legjobban működő munkáltatói gyakorlataik, legyen szó kis családi vállalkozásról, vagy középvállalati sajátosságokról, hiszen a sokszor apróságnak tűnő újításokkal is tehetünk a munkavállalókért.

Balról jobbra: Purkald Kriszta, alapító, HR KOPÓ, Nagy Ervin, ügyvezető igazgató Absolute Live , Ecsedi Zsuzsanna, marketing vezető, Fürge Diák, Gyimesi László, ügyvezető igazgató, Mystic Nails, Nagy Judit, PR vezető, Vitaking, Horváth Ádám, ügyfélszolgálai igazgató, KöBE

A Mystic Nails műköröm alapanyagok gyártásával foglalkozó márka valamennyi álláshirdetése a következőképpen kezdődik: „Ez lesz életed legjobb döntése! Persze csak akkor, ha arra vágysz, hogy egy olyan közösség tagja légy, ahol igazán megbecsülnek. Nem (csak) mint munkavállaló, hanem mint ember.Gyimesi László, a cég ügyvezető igazgatója számára ugyanis ez a természetes, hiszen, mint a magánéletben is mindenkire emberként tekintünk és nem robotra, úgy a cégen belül is az ember van jelen. A néhány fős családi vállalkozásként indult Mystic Nails kisvállalkozásként ma is ezen értékeket viszi tovább. Egy jó példa erre: Gyimesi László kollégái pontosan tudják, hogy nem szereti a főnök és a vezető megszólításokat, ezért a ráragadt „Fönci” megnevezés után létrehozták a Fönci-taxi kupont, amelyet arra lehet beváltani, hogy az adott reggelen a főnök hozza be kollégáit autóval a munkahelyre.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet többezer diáknak biztosít munkalehetőséget, de saját szervezetüket is működtetniük kell: 120-an dolgoznak a cégnél, az ország 21 pontján, és bár szívügyük a HR, a nagy távolságok miatt kifejezetten nehéz az egymás közötti kapcsolattartás, és a csapatépítés sem a leggördülékenyebb. Ecsedi Zsuzsanna marketingvezető és munkatársai ezért játékos kihívásokat találtak ki, melyek teljesítéséről a kollégák a céges közösségi felületeken tudnak beszámolni. Ezek a játékok a céges értékekhez tartozó magatartásformák beépítését, felismerését, megismerését segítik elő, és nem mellesleg lehetővé teszik, hogy távolról is összekapcsolja a kollégákat. Jelenleg is zajlik a „Legfürgébb kihívás”, amelyben csapatokban gyűjtik a kilométereket különböző nyereményekért cserébe.

A sportitalt gyártó Absolute Live márka szlogenje „ÉLETCÉLUNK AZ EGÉSZSÉG” Nagy Ervin ügyvezető igazgató életfilozófiáján alapszik, amelyet nem csak a cégüzenet, hanem munkavállalóik nézőpontjából is szem előtt tartanak. Az utóbbi évek nehézségei még jobban arra sarkalták az Absolute Live vezetőségét, hogy munkavállalóik boldogulását ne csak anyagi juttatásokban segítsék. A menedzsment másik tagja, Nagy Parádi Tímea képzett coach-ként a munkavállalók mentális egészségére figyel. A megfelelő kommunikációnak, majd az egyéni és a csoportos coaching és tréning folyamatok bevezetésének köszönhetően elérték, hogy munkavállalóik motiváltak maradjanak és könnyebben kezeljék a szorongással, nehézségekkel teli időket is. A foglalkozás eredményét kollégáik végül nem csak a munkahelyen, hanem magánéletükben is tapasztalják, kapcsolataik és kommunikációjuk jelentős javulásával.

Az értend-kiegészítők és vitaminok gyártásával foglalkozó Vitaking PR vezetője, Nagy Judit a termelői vállalkozások oldaláról közelítette meg a munkáltatói márkaépítés területét. Még a világjárványra visszavezetve avatta be a közönséget, hogy nekik a termelés miatt nem volt lehetőségük leállásra, hiszen a munka helyben van, mindemellett jelentősen megemelkedett termékeik iránt az érdeklődés. Ennek ellenére néhány területen felmerült a home office igénye, hiszen több munkatársuk került olyan helyzetbe, hogy idősebb családtagot kellett ápolnia vagy a gyermekeikkel otthon maradnia. Az utóbbiak hatására fokozatosan átgondolták a cég lehetőségeit és kidolgozták a családbarát munkahely koncepcióját, amelynek köszönhetően vállalati gyermekfelügyeletet biztosítanak a kollégák gyermekeinek.

A KöBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, nem életbiztosítója egy egészen speciális területnek számít a munkaerőpiacon, ugyanis a fiatalabb generációknak kevésbé kecsegtető és izgalmas biztosítónál dolgozni. Horváth Ádám, a KöBE ügyfélszolgálati igazgatója szerint a biztosítói terület hátrányból indul, mert itt egyrészt bele kell fektetni a megfelelő időt, hogy legyen az embernek biztos jövedelme legyen, ráadásul manapság mindenki marketinggel, PR-ral szeretne foglalkozni, infuenszer szeretne lenni. Ahhoz, hogy bevonzzák az ifjú tehetségeket, de megtartsák az idősebb kollégákat nélkülözhetetlen, hogy a béren felül legyenek olyan lehetőségek a cégnél, amelyek minden munkavállalót megszólítanak: egyrészt bátorítják a munkavállalóikat a képzéseken való részvételre, támogatják a nyelvtanulást, de 2022 ősszel szűrőbuszok bevonásával tartottak egészségvédelmi napot, amelyből a jövőben mindenképpen hagyományt teremtenek.

A cikk a MagyarBrands támogatásával készült. A MagyarBrands Programról bővebben itt olvashatnak: https://magyarbrands.hu/magyarbrands-palyazat/

Fotó: Virágh Mária

Az eredeti cikk a KÉPMÁS.hu oldalán olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük