InnovációMárkaépítés

Minőség, innováció, fenntarthatóság – Interjú Béres Marcellel, a Béres Gyógyszergyár innovációs- és portfóliómenedzsment igazgatójával

A Béres köztudottan a legismertebb magyar márkák egyike, a hazai vitamin, ásványianyag és nyomelem készítmények piacának vezetője, neve mára egybefonódott az egészséggel, az egészségmegőrzéssel. A tulajdonos Béres család tudatosan gondozza a vállalat alapítójának, id. dr. Béres József feltalálónak emlékét és szellemi hagyatékát, ugyanakkor aktívan dolgozik a jövő biztosításán is. A Béres Gyógyszergyár történetéről, sikereiről, minőség és innováció iránti elkötelezettségéről és a fenntartható, környezettudatos működésről a feltaláló unokájával, a vállalat innovációs- és portfóliómenedzsment igazgatójával, Béres Marcellel beszélgettünk.

Hogyan alakult a Béres története az évek során?

A történetünk jóval a cég alapítása előtt kezdődött. 1972-t írtunk, amikor nagyapám, id. dr. Béres József, sokéves tudományos kutatómunkája beérett, és megszületett a Béres Csepp. Nagyapámat és korát világszinten megelőző készítményét a következő évtizedekben számos támadás érte, melyeket nagyapám tudományos tényekre támaszkodó magabiztosságának, makacs kitartásának, családunk, barátaink és a szélesebb társadalom támogatásának köszönhetően vészelt át.
Az igazi fordulatot 1989, a rendszerváltás hozta el. Az első új magyar részvénytársaságok egyikeként, alig 10 fővel – köztük szüleimmel – ekkor alakult meg a Béres Rt. Munkájuknak köszönhetően 2000-ben a Béres Cseppet gyógyszerként engedélyezték, 2013-ban az egészségvédő készítmények között elsőként került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Nagyapám még életében megkapta a legrangosabb tudományos elismerést, a Széchenyi-díjat, nevét ma iskolák, közterületek őrzik. Az alapításkori 10 fős csapatból mára több mint 600 fős erős vállalattá, hazánk legnagyobb, 100% magyar tulajdonban lévő gyógyszergyárává fejlődtünk, a Béres Csepp mellé pedig további csaknem 150, saját fejlesztésű termékünk sorakozott fel.

 

Béres Marcell közgazdász, 2018 óta a Béres Gyógyszergyár innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója. A hazai és nemzetközi piaci tendenciák folyamatos nyomon követésével, a Béres növekedését biztosító új termékjavaslatok kidolgozásával, a már meglévő termékcsaládok rendszeres felülvizsgálatával foglalkozik.

 

 

 

Mi a Béres sikerének titka?

A sikerességünket elsősorban egyedi történetünkben, a tulajdonos család hosszú távú szemléletében, területükön élenjáró kollégáinkban, az összetartó Béreses csapatban, a mindezekből fakadó ismertségünkben, hitelességünkben, a kifogástalan minőségű termékeket garantáló tudományosságban és a folyamatos innovációban látom.

Hogyan lehet garantálni a kifogástalan minőséget?

A vitaminok, ásványianyagok és nyomelem készítmények piacán – az étrend-kiegészítő gyártókkal szemben – a Béres gyógyszergyártói háttérrel, szakértelemmel és infrastruktúrával van jelen. A minőség, a szakmaiság nálunk nem csak egy marketing szó, hanem küldetés, a jogszabályokon is túlmutató elköteleződés. A valódi minőség sajnos a fogyasztók számára legtöbbször láthatatlan, nem egyenlő a dobozra írt hatóanyagok számával, mennyiségével vagy hangzatos ígéretekkel. Számunkra a legmagasabb minőséget a tudományosan megalapozott összetételek, a rendszeresen ellenőrzött beszállítók és tiszta alapanyagok, a szigorú minőségi standardok, a gyártás teljes folyamatának minőségellenőrzése jelentik, melyek eredménye a korszerű, hatásos és biztonságos Béres termékek garantálása.

Hol készülnek a Béres termékek?

Termékeinket 1996 óta a legkorszerűbb technológiával felszerelt szolnoki gyárunkban állítjuk elő. Az évek során megtermelt eredményünket folyamatosan visszaforgatva, több ütemben hajtottunk végre komoly fejlesztéseket, melyek révén – többek között – megtöbbszöröztük gyártókapacitásunkat és ipar 4.0-s technológiát vezettünk be. Történetünk legnagyobb, hamarosan átadásra kerülő beruházásának fő eleme pedig egy új automata raktár, valamint tovább bővítjük kutatás-fejlesztési laboratóriumunkat és minőségellenőrzési részlegünket is.

Mit jelent az innováció a Béresnél?

Folyamatosan követjük a fogyasztói igények alakulását, a friss tudományos publikációkat, a szakmai és üzleti partnereink újításait, a nemzetközi trendeket, és keressük azokat a termékfejlesztési irányokat, ahol innovációt tudunk mutatni. Jelenleg is számos, különböző fázisban lévő új termékötlet megvalósításán dolgozunk. A célunk sosem az, hogy egy kategória sokadik termékével, alacsony árral taroljunk, hanem, hogy találjunk olyan összetételbeli vagy technológiai újítást, ami egyedi tud lenni Magyarországon. A termékinnováción túl természetesen csomagolásainkkal, marketing kommunikációnkkal, szervezeti, technológiai vagy épp logisztikai megoldásainkkal is igyekszünk versenytársaink előtt járni.

Hogyan értékeli az elmúlt évét, a Béres sikereit, üzleti teljesítményét?

A Béres egy igazi magyar sikertörténet – mondják rólunk sokszor. Persze a közelben zajló háború miatti félelem, a begyűrűző energiaválság és az elharapódzó infláció okozta gazdasági nehézségek az embereket, így minket is elértek. Mindeközben az egészségmegőrző piacon a verseny tovább fokozódik. Mindezek mellett jóérzéssel mondhatjuk, hogy a Béres állja a versenyt. Továbbra is piacvezetők vagyunk Béres Csepp immunerősítőnkkel, Actival multivitaminunkkal, Porcerő és Szemerő készítményeinkkel, valamint a C-vitaminok és a kalcium készítmények piacán, de az elsők között vagyunk például magnézium és D-vitamin termékeikkel is.
A magyar emberek egészségtudatossága az elmúlt években, elsődlegesen a koronavírus-járvány hatására, sokat fejlődött, és reméljük, amit tanultunk, nem felejtjük el. A betegségek megelőzése, a prevenció területén hazánkban ma még sok a teendő, amiben mi a fogyasztók és a szakma elsőszámú partnerei szeretnénk lenni.

Milyen lépéseket tesznek a fenntarthatóság érdekében?

Elkötelezettek vagyunk a hosszú távon fenntartható, környezettudatos működés mellett, folyamatosan vezetünk be e célt szolgáló intézkedéseket, megoldásokat. A gyártás területén ilyen például a keletkezett hulladékhő hasznosítása, a víz- és vegyszertakarékos megoldások, az újonnan telepített napelemes rendszer, vagy a csomagolóanyagok szelektív újrahasznosítása. A 2022-ben bevezetett energiatakarékossági intézkedéseink és beruházásaink eredményeképpen gázfelhasználásunkat 40%-kal, az elektromos áram felhasználásunkat 25%-kal csökkentettük.
A fuvarozás során is igyekszünk csökkenteni a környezeti terhelést, például kedvezőbb környezetvédelmi besorolású szolgáltatók választásával, vagy dupla mennyiségű áru szállítására alkalmas „double decker” járművek használatával. Emellett fokozatosan szorítjuk ki a papír alapú dokumentációt, és LED-világítást alkalmazunk, mely 75%-kal kevesebb energia fogyasztást jelent.
A környezeti terhelés csökkentésén túl gyökereinknél fogva kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi felelősségvállalásra is. Minden évben több százezer doboz terméket adományozunk a rászorulóknak itthon és a nagyvilágban egyaránt, ösztöndíj programokat működtetünk, oktatási intézményeket támogatunk, számos művészeti kiállítás, könyv megjelenését segítjük, sportegyesületeket és rendezvényeket támogatunk. 30 év alatt támogatásaink összértéke meghaladja a 4 milliárd forintot.

Milyen tervei, célkitűzései vannak a márkának az elkövetkező évre/évekre?

A hazai piacon eredményeink és piacvezető pozícióink megtartása a célunk, további komoly fejlődési lehetőségeket az exportpiacokban látok. Jelenleg 19 országban vagyunk jelen, bevételünk egynegyede származik külföldről. Jövőképünk, hogy a családi tulajdon és hiteles működés megőrzése mellett, tudatosan építkezve regionálisan is meghatározó gyógyszergyárrá fejlődjünk.

 

A haza márkákat elismerő MagyarBrands Program immáron 13. alkalommal ismerte el a  hazai vitamin, ásványi anyag és nyomelem készítmények piacán vezető szerepet betöltő   márkát. Ezúttal kiváló fogyasztói és innovatív márka kategóriában ítélték oda az elismerést. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük