MárkaépítésMarketing

Piackutatás fogalma, módszerei, folyamata

A piackutatás a vállalkozások egyik legfontosabb fegyvere.

Nem csak a növekedéshez, hanem már a vállalkozás ötletének kitalálásához is elengedhetetlen – nem beszélve az olyan fontos folyamatokról, mint a márkaépítés, pozícionálás, árazás vagy ügyfélszerzés.

A piac elemzését emiatt nem elég csak egyszer elvégezni, hanem folyamatosan, időről időre újra el kell készíteni, hiszen a piaci viszonyok, veszélyek és lehetőségek egyfolytában változnak.

De pontosan mi is a piackutatás fogalma, melyek a piackutatás módszerei, és hogyan néz ki a gyakorlatban a piackutatás folyamata?

A piackutatás fogalma

Ahhoz, hogy lássuk, mi a piackutatás célja, módszertana és konkrét folyamata, először fontos megismernünk, mi is a pontos jelentése.

A piackutatás fogalma: Olyan üzleti tevékenység, amely során egy konkrét üzleti cél elérése érdekében elemzéseket végzünk mind a piac, mind pedig a piaci résztvevők helyzetéről, erősségéről, gyengeségeiről.

A definíció alapján nagyon hasonlít a SWOT elemzésre, de fontos különbséget tenni közöttük, hiszen míg a SWOT a legnépszerűbb üzleti elemzési módszer, addig a piackutatás az egész elemzési folyamatot jelenti, így a SWOT a piackutatás részének tekinthető.

A piackutatási elemzés magában foglalhatja az erősségeken, gyengeségeken, lehetőségeken és veszélyeken kívül a piaci változásokat, a fogyasztói magatartást, a konkrét termékek vagy szolgáltatások értékesítési lehetőségeit, a konkurencia reklámjait – tehát tulajdonképpen bármit, ami információval szolgál a piac és a vállalkozás kapcsolatát illetően.

Hogyan néz ki a piackutatás módszertana?

Piackutatás módszerei

A piackutatás legfontosabb feladata az adat- és információszerzés.

Az adatokat két jellemző szerint érdemes elkülöníteni:
1. Adat fajtája
2. Adat forrása

1. Adatok fajtái

Az adatok fajtájuk szerint lehetnek kvantitatívak, illetve kvalitatívak.

A kvantitatív jelentése mennyiségi – ide azok az információk tartoznak, amelyeket mennyiségileg, számokkal is ki tudunk fejezni, ezért mérhetőek.

A kvalitatív adatok ezzel szemben a minőségi, számokkal nem kifejezhető adatokat jelentik, amelyeket jóval nehezebben tudunk mérni.

2. Adatok forrása

Az adatok forrásuk szerint lehetnek primer forrásból származó információk, vagy szekunder forrásból származóak.

A primer magyarul elsődlegest jelent – ide tartoznak azok az adatok, amelyeket a kutatást végző csoport, például a vállalkozás gyűjt, tehát a kutatást végző saját maga.

A szekunder – másodlagos – forrásból származó adatok a mások által közzétett információkat jelentik, mint például a központi statisztikák, iparági elemzések, esettanulmányok.

Alapvetően elmondható, hogy a primer adatok jóval megbízhatóbbak, de korlátozottabbak is, hiszen csak a saját magunk által gyűjtött adatokra tudunk támaszkodni.

De hogyan ültethetőek ezek a kutatási fajták a gyakorlatba?

A piackutatás folyamata – ahogy a legtöbb üzleti készség, mint például a konfliktuskezelés, projektmenedzsment vagy kommunikáció – bizony tanulható és könnyen elsajátítható.

Ehhez azonban fontos megismerni, hogy milyen elemei léteznek.

Piackutatás folyamata

Az internet megjelenése rengeteg korlátot hárított el a világban, legyen szó kommunikációs akadályokról, hírközlésről, a fizetési módszerekről vagy éppen a szórakozásról.

Az online világ megszületésének köszönhetjük azt is, hogy ma már korlátlan mennyiségű adat érhető el szinte bárki számára.

Nem hiába lett az adat a világ legértékesebb erőforrása – megelőzve az olajat.

Amennyiben például egy másik weboldal statisztikáit szeretnénk lekutatni, könnyen meg tudjuk tenni a SimilarWeb vagy az Alexa nevű internetes piac-elemző szoftverekkel, amelyek azon felül, hogy megmutatják mekkora egy weboldal becsült havi látogatóforgalma, olyan adatokat is szolgáltatnak, mint az átlagos oldalmegtekintés, vagy a visszapattanási ráta.

Emellett akár geográfiai adatokat is ki tudunk nyerni, vagy ami a konkurenseknél még fontosabb, a látogató-forgalmuk forrását és százalékos megoszlását:

Ezenkívül a Google saját eszközei is remek segítséget nyújtanak a piackutatáshoz, legyen szó:

  • a Google Keyword Plannerről, ami az egyes kulcsszavak havi keresési mennyiségét képes megmutatni
  • a Google Forms, ami a saját célközönségünket képes meghallgatni, és a segítségével kérdőívet tudunk készíteni egyszerűen, könnyedén és gyorsan
  • a Google Trends, ami az éppen felfutó, trendi, népszerű vagy szezonális eseményeket, történéseket, termékeket és szolgáltatásokat képes valós időben megmutatni

Rengeteg más nagyszerű piackutató eszköz létezik még, saját adatokra például ott a Google Analytics vagy a kicsit komolyabbnak számító Mixpanel.

A különböző keresőoptimalizálás szoftverek is tűpontos adatokat képesek ma már visszaadni, mindezt úgy, hogy nincsen közvetlen hozzáférésük a Google-höz – ilyen például az Ahrefs vagy a SEMRush.

De ma már egyre népszerűbb és elfogadottabb módszernek számít az adatok vásárlása is egy harmadik féltől, így nekünk nem szükséges az adatok gyűjtésével, tárolásával és biztonságban tartásával foglalkoznunk, megteszik ezt helyettünk mások.

Amennyiben még több információt szeretnél megtudni a piackutatás módszereiről és folyamatáról, akkor ezeken az oldalakon találhatsz további hasznos tudnivalókat:
https://exactmatch.hu/piackutatas/
https://sikermania.hu/piackutatas-modszerei-folyamata/

Összefoglalás

A piackutatás az egyik legfontosabb üzleti tevékenység.

Nem csak a növekedéshez, hanem már a vállalkozás elindításához is elengedhetetlen.

A piackutatási folyamat során nem csak a piacot, hanem a konkurenciát, a célközönséget, és még rengeteg más hatással bíró dolgot érdemes megvizsgálni, hogy ezáltal minél jobb üzleti döntések születhessenek.

A különböző kutatási módszereket feloszthatjuk primer és szekunder, illetve kvantitatív vagy kvalitatív kutatásokra is – attól függően, hogy az elérhető adatok milyen jellegűek, és honnan származnak.

Amennyiben további ehhez hasonló érdekes, hasznos üzleti cikket szeretnél elolvasni, böngéssz tovább blogunkon!

One thought on “Piackutatás fogalma, módszerei, folyamata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük