Adat

B2B márkaépítési gyakorlat kérdőív első eredményei

2018 december és 2019 január folyamán egy kérdőíves felmérés keretében vizsgáltuk a hazai B2B vállalkozások márkaépítési gyakorlatát. A felmérés célja az volt, hogy minél pontosabb képet kapjunk a magyar vállalatok által alkalmazott megoldásokról, marketing aktivitásról: többek között vizsgáltuk a B2B vállalkozások által használt eszköztárat, a marketing tevékenység fókuszát, valamint az automatizálás és adatok szerepét marketingben. Az eredményekről most hoztunk egy rövid összefoglalót, de a részletes tanulmány is hamarosan elérhető lesz az oldalon. 

A B2B márkaépítési kérdőívünket kitöltő közel 50 vállalkozás között számos iparág képviselője volt megtalálható. Szintén változó volt a kitöltő cégek mérete árbevétel és létszám tekintetében: a kitöltők harmada kisebb – 500 millió Ft árbevétel alatti – cég, míg közel 40% 2 milliárd Ft feletti árbevétellel rendelkezik. Földrajzi elhelyezkedés tekintetében a budapesti és Pest megyei cégek voltak többségben (78%).

A haza piacon működő B2B vállalkozások márkaépítési gyakorlata, az alkalmazott eszköztár sok tekintetben hasonlít a hasonló nemzetközi felmérésekben látottakhoz. Mára már értelemszerűen minden cég alkalmaz online marketing megoldásokat, ugyanakkor a magyar cégek általában a hagyományos vagy kevésbé költség- és/vagy erőforrás igényes eszközöket részesítik előnyben.
Érdemes kiemelni azt is, hogy a B2B piacok esetében továbbra is jelentős szerepe van a személyes kapcsolatoknak, üzleti bizalom építésének, ezért az esemény marketing és hagyományos print eszközök is fontos részét képezik a marketing eszköztárnak.

  • A marketing aktivitás fő fókusza a márkaépítés (70%), de sok cégnél az értékesítés közvetlen vagy közvetett támogatása is kiemelt szerepet kap.
  • A vállalkozások kivétel nélkül használnak valamilyen online platformot, ezen belül a hagyományos eszközök (honlap, facebook) dominálnak.
  • A marketing büdzsé mérete a bevételhez viszonyítva leginkább 2% alatti vagy 2-5% közötti, 5% feletti értéket a válaszadók kis hányada adott meg.
  • A nemzetközi gyakorlatban egyre népszerűbb platformok, mint a LinkedIn vagy saját szakmai blog, a magyar B2B cégek körében kevésbé népszerű.
  • A különböző díjak, elismerések, tanúsítványok jelentős súllyal bírnak a márkaépítésben: ezen belül is szakmai díjak a legfontosabbak.

Figyeld oldalunkat, hamarosan a részletes tanulmány is elérhető lesz!

One thought on “B2B márkaépítési gyakorlat kérdőív első eredményei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük