Branding 2018

A bizonytalanság a legbiztosabb trend

A digitális átalakulás trendje itthon is egyre erősebben jelentkezik. Ha épp a globális verseny nem kényszeríti ki a hazai cégek változását, akkor a megváltozó fogyasztói igények és elvárások szabják át a piacot. Nem könnyű ilyen változékony üzleti környezetben tervezni, előretekinteni. Vajon milyen lehetőségeink vannak felvenni a kesztyűt, és a trendek hullámait meglovagolva, a fogyasztók új és újabb igényeit szem előtt tartva menedzselni vállalkozásainkat? A lehetséges forgatókönyvekről Martin Wezowski, a SAP globális dizájnvezetője mesélt a Brandbook Magazinnak.

Hogyan lehet egyáltalán hosszú távra tervezni ebben a gyorsan változó világban?

Fontos megértenünk és a mindennapi gondolkodásunkba is át kell ültetnünk azt a tényt, hogy a gyors változások folyamatosan jelen lesznek életünkben és a változások flow-ja exponenciálisan gyorsul. Az átalakulásokat nem mindig látjuk előre, mivel az emberi agy lineárisan gondol a fejlődésre. A haladás pedig nem ilyen, teljesen váratlan kapcsolódások hozhatnak hatalmas előrelépést, például a mobiltelefon egészségügyi eszközzé válik, mely ténylegesen el tudja hozni a tömegek számára azokat az eddig csak az egészségügyi intézményekben elérhető mérő-tanácsadó eszközöket, melyekkel egészségtudatosabban élhetnek. Foglalkoznunk kell az exponenciális gondolkodással, fel kell készíteni az alkalmazottakat, hogy készüljenek a váratlan fordulatokra, játsszanak el olyan jövőszcenáriókkal, amikor a következő fejlődési ponthoz nem köthető szimpla lineáris vonal a mai világból. Rugaszkodjunk el a valóságtól.

Milyen konkrét eszközök használatát javasolja a tervezéshez?

Három oldalról tudjuk megközelíteni a fejlődést: az első a ma világa, amikor mindent megteszel azért, hogy kiszolgáld a fogyasztóidat és a partnereidet, és betartsd azokat az ígéreteket, melyekkel eladtad nekik a termékedet, szolgáltatásodat. Ezt tudod hatékonyabban skálázni, ez tud folyamatosan kalkulálható bevételt termelni. Ebből a pontból kiindulva tudod előkészíteni az újat, új terméket, szolgáltatást. Ezt közeli (adjacent) innovációnak hívjuk, ahol a jelenlegi erőforrásokra és szakmai tudásra építve, a cég érintettjeinek kutatásával, fogyasztók bevonásával tudsz létrehozni új ajánlatokat, és ily módon kisebb befektetéssel lehet innoválni. Ugyanakkor van egy harmadik nézőpont is, a Next, azaz a „Következő”, amikor a mindent átalakító innovációkon dolgozol, mely a jelenlegi termék- és ajánlati körön túlmutat, afelett áll.

Melyek azok a kulcsterületek, melyek a legnagyobb valószínűséggel megváltoznak 5-10 éven belül?

Ami biztos változni fog, az az afeletti elvárásunk és képességünk, hogy direkt hatással legyünk a jövőnkre. Ahogy Ingird Rothe (Paypal) fogalmaz: „10 éve egy hajnali repülőtéri taxifuvart egy nappal korábban le kellett foglalnunk, ma pedig már alapelvárás, hogy egy applikációra kattintva 5 perc alatt szervezzük le a fuvart”. Az elképzelt jövő, tudományos fikciós álmok tudományos tényekké válnak, de ebben elég kemény munka van. Manapság le tudjuk egyszerűsíteni a legkomplexebb problémákat, és olyan eszközök elérhetők a nagy tömegek számára, mint soha korábban. Egyre kísérletezőbb és a valóságtól jobban elrugaszkodó módon kell a projektjeinken dolgozni, egyre több ötlet alapú projekt lesz a napi problémákra fókuszáltság helyett. A pénzügyi piacok állóvizét felkavaró, úgynevezett elosztott főkönyvi technológia (angol nyelvű rövidítéssel DLT, azaz distributed ledger technology) segítségével egyre átláthatóbb módon és biztonságosabban tudunk működni, ez egyúttal teljesen átalakítja a transzparenciával kapcsolatos gondolkodásmódot, és olyan rendszert hoz létre, amiben az átláthatóság pozitívan hat az üzletre és a közösségépítésre. Egy szó, mint száz, mind arra mutat, hogy a magasztosabb célok által vezérelt cégeké a jövő, akik a profitszerzést társítják egy-egy jobban vizionált társadalmi, környezeti hatással, nagyobb, a terméknél-szolgáltatásnál sokkalta tovább mutató cél elérésével. Mindig fel szoktuk tenni cégeknek azt a kérdést, hogy „miért fog létezni a vállalatod 10 év múlva?” – erre mindig tudnunk kell válaszolni.

Szerzők:
Arató Márk – kommunikációs vezető, SAP
Arató Márk kommunikációs szakember, az üzleti szoftvercég hazai és délkelet-európai országaiért felelős kommunikációs vezetője. Több új formátum (pl. SAP HU TV) fűződik a nevéhez. Tanulmányait a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen végezte. Tapasztalatokkal bír az államigazgatás, az olajszektor, a pr ügynökségi oldalról, és külföldön is dolgozott szakterületén.

Káli György – alapító, SD4Good
Káli György tíz éve foglalkozik kommunikációval vállalati és ügynökségi oldalon, melyből hat éve digitális marketingstratégia-építés a specialitása. Jelenleg fogyasztóiélmény- (CX-) dizájn, munkavállalóiélmény- (EX-) tervezés, illetve a digitális transzformáció állnak szakmai érdeklődése fókuszában. A brandbook.hu szakmai oldal főszerkesztése és a BrandExcellence-képzések, üzleti klub szervezése mellett a service design hazai terjesztését célul kitűző SD4Good alapítója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük