InnovációSztorik

Alkossunk egy csapatot a természettel – Interjú Molnár Józseffel, a Mol-Control Kft ügyvezetőjével

Korunk egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan élhetünk harmóniában a természettel. A fenntarthatóság szükségessége arra ösztönzi az embereket, ha van rá lehetőségük, akkor változtassanak életvitelükön és kevesebb, inkább megújuló energiát használjanak a hétköznapok során. Molnár József, automatizálási és energetikai mérnökként tisztában volt azzal, hogy az energiamenedzsment egyre fontosabbá válik napjainkban, ezért is alapította meg az ECO-MOD-SYSTEM márkát, amely elősegíti a békés és fenntartható jövő megvalósítását.

„Mivel sem okosabbnak, sem erősebbnek nem tartom magam a nagybetűs Természetnél, úgy gondolom, hogy csak annyit szabad elvenni tőle, amennyire feltétlenül szükségünk van, és ebből lehetőség szerint vissza is adni. Minden innen indult 25 éve. Ez az együttműködés az alapköve a Mol-Control termékének, az ECO-MOD-SYSTEM rendszernek, amely minden épületre specifikusan megkeresi a minimális energia felhasználási pontokat, hogy csak a minimálisan szükséges, de mégis elégséges energiafelhasználást biztosítsa.”

Hogyan működik az ECO-MOD-SYSTEM?

A mérnökeink szenzorokat és vezérlő PLC egységeket telepítenek az adott létesítménybe, ezeket csatlakoztatják a felhőben működő rendszerhez, ennek köszönhetően érkeznek be az adatok a központba. A felhőben folyamatosan regisztrálódnak a létesítmények működési és energiagazdálkodási paraméterei, a központi EMS kiértékeli az adatokat, és az elemzést követően – a 24 órás meteorológiai előrejelzéseket is figyelembe véve – megmutatja az optimális és gazdaságos működés paramétereit. Az adatokat egy központi szerveren tárolja a rendszer, így a felhasználó ezen központhoz bárhonnan szabadon csatlakozhat.

A rendszer nagyon sokrétű lett az utóbbi években. Képes kiszolgálni csak fűtést, vagy csak hűtést igénylő ügyfeleket. A rendszer szolgáltat megoldás kisebb és nagyobb létesítményekre vagy kifejezetten uszodákra vonatkozóan, illetve már van hő és füst elvezető funkciókra kifejlesztett termékünk is. Ezek közül egyik produktumot sem tudnám kiemelni, hiszen a maga szegmensében mindegyik kiválóan működik, csak a megfelelőt kell megtalálni. Mindemellett gazdaságossága méretarányosan nő: minél nagyobb területet fed le, minél több helyen mér és avatkozik be egy adott létesítményen belül, annál gyorsabban megtérül a befektetés. Ha például egy wellness fürdő esetében az uszodai modulra esik a választás és összekapcsolják egy hőközponti modullal és aktív energiamenedzsment rendszerünkkel, akkor az egy verhetetlen konstrukció.

Az összes tapasztalatomat ebbe a rendszerbe öntöttem, a működése során fellépő problémákat, megoldásokat is a javára fordítottuk, így kapott egy egységes formát a fő termék, végül pedig az egész termékcsalád. A végső profilt viszont még bőven nem érte el és talán sosem fogja, hiszen folyamatosan tanulunk, s maga a rendszer is képes öntanulásra, ezeket pedig érvényesítjük a verzió frissítéseinkben.

2008 körül, a válság idején volt az első fejlesztésük és 2023-ban ismét jelentős kihívások előtt áll a gazdaság. Ez mennyiben befolyásolta akkor és mennyiben befolyásolja ma a márka működését?

Az első nagyobb fejlesztésünk 2012-ig is elhúzódott, de lényegében ebben az időszakban dobtuk piacra a termékünket. Már ekkor is felhőben gondolkodtunk, hiszen ez az a módszer, amely nagyban hozzájárulhat a beruházó költségcsökkentéséhez, úgy, hogy közben több szolgáltatást kaphat. 2013-ban 8-10 évvel előztük meg a konkurenciát, de sajnos akkor még nagyon más szemlélettel tekintettek a felhő alapú rendszerekre, mindenképpen le szerették volna telepíteni, megvásárolni, saját “tulajdonban tudni” a szoftvereket. A 2010-es évek végén ez szerencsére megváltozott és ma már ezek a technikák vannak előnyben. Azóta a hatékonyságunk is nőtt, hiszen, amíg 10 éve még csak 10-30%-ot tudtunk lefaragni az energia költségekből, mára az EMS rendszerünk feltárása, feltérképezése által és ezek analizálásával ez a szám akár 40-70%-ra is feltornázható.

És most következik a 3.0-ás verzió. Ez a felhasználóink tekintetében még nagyobb hatékonyságot, rugalmasságot és egyszerűbb kezelést, hozzáférést fog jelenteni, mindemellett a biztonságot is fokozzuk. A vizualitásban is várható változás, így a 2010-es évek elejei kinézetet lecseréljük egy modernebb, mai szemekkel befogadhatóbb megjelenésre. Úgy gondolom, hogy az idő nekünk dolgozik és az ECO-MOD-SYSTEM nem szenved a válságtól, hanem erőt merít belőle és lendületbe jön!

A nagyszabású fejlesztések után mi az ECO-MOD-SYSTEM jövője?

Napjainkban, a konkurenciát legalább 20 évvel megelőzve, a rendszer mai tudásával is képes egy teljes város komplex energiagazdálkodását ellátni, s energiaoptimalizálási lehetőségeit feltárni és kiaknázni. Mindezeken túl azonban a jövőben olyan lehetőséget képviselhetünk, amely akár az egész ország működését is ki képes fordítani a sarkából az energiagazdálkodás szempontjából. Számunkra pedig továbbra is marad az eredeti motiváció: alkossunk egy csapatot a természettel!

 

A MagyarBrands, kiváló magyar márkákat díjazó program immáron 13 éve tekinti küldetésének, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar vonatkozású márkák közül a legeredményesebbekre. A díjazott ECO-MOD-SYSTEM is teljesen magyar fejlesztés, így technikai támogatása és a felhasználó egyéni igényeinek kiszolgálása is sokkal rugalmasabban és gyorsabban történik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük