Márkaépítés

A biztosító, ahol figyelnek a munkavállalóikra

Egyre több cég ébred rá, hogy az ideális munkahely kiválasztásánál már nem csupán a megfelelő bérezés játszik döntő szerepet. A pandémia óta még inkább hangsúlyossá vált, hogy a munkahelyünkön gondoskodjanak a jóllétünkről és biztosítva legyen a fejlődés és a kibontakozás lehetősége. Ez egy kölcsönös, oda-vissza működő mechanizmus: ha egy munkáltató törekszik alkalmazottai mentális és fizikai egészségének fenntartására, az jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy bevonzza vagy megtartsa a jó munkaerőt és így a munkavégzés hatékonyabbá, eredményesebbé váljon. Szerencsére vannak a magyar piacon olyan munkáltatók, akik sikeresen működnek ezen a területen és ezáltal nem csak a munkavállalóik elégedettebbek, de a többi piaci szereplőnek is jópéldaként szolgálnak.

Az ötszörös Kiváló Munkáltatói márka díjas KöBE, azaz Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület a gépjármű biztosítás mellett lakás- és utasbiztosításokat is kínál magánszemélyeknek és vállalati ügyfeleknek. Horváth Ádám, a KöBE ügyfélszolgálati igazgatója mesélt arról, hogy az utóbbi években olyan programokat és fejlődési lehetőségeket dolgoztak ki, amelyek a munkavállalók jólétét szolgálják, így vonzóbbá téve számunkra – és a potenciális jelöltek számára is – a biztosítási piac világát.

„Alapvetően kisebb dolgokkal kezdtük: ingyen kávé, gyümölcsnap, ajándékok különböző ünnepségeken. De észrevettük, hogy többre van igény, ezért kerestünk még olyan megoldásokat, amelyeket munkáltatóként nyújtani tudunk. Nagyon fontosnak tartjuk például az egészségvédelmet és a fizikai jólétet, így tavaly ősszel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett szűrőprogram keretein belül, kitelepülő szűrőbuszok révén szűrési napot tartottunk a KÖBE munkavállalói részére. A különböző vizsgálatokat térítésmentesen vehették igénybe, többek között volt például vércukor- és koleszterinszint mérés, légzésfunkció és kardiológiai vizsgálat. Azonban nem szűkítjük le a fizikai jólét kérdéskörére az egészségvédelmet, a munkavállalók mentális jóléte legalább annyira lényeges. Többször szerveztünk ügyfélszolgálati munkatársaink részére stresszmenedzsment workshopot, ezt szintén tervezzük megismételni a következő időszakban, illetve több társosztályt is bevonunk majd.”

KöBÉ-nél hisznek abban, hogy ha egy munkavállaló fejlődik, akkor az egész cég fejlődik, emiatt is támogatják munkatársaik tanulmányait, továbbképzéseit, nyelvtanulását is. Különböző képzéseik vannak, amelyeket együttműködve a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Klubjával szerveznek. Ezekkel az oktatásokkal szeretnék vonzóbbá tenni a jövő generációi számára a biztosítási szektort. Aktívan részt vesznek a Magyar Biztosítók Szövetsége által indított „Biztosítsd be a karriered!” nevű kampányban. Bemutatják a fiataloknak a biztosítási szakma területeit, és megismertetik velük, hogy hogyan is működnek napi szinten.

Mindezek mellett a márka lehetőséget biztosít az otthoni, rugalmas munkavégzésre is.

„Ha lehet ilyet mondani, akkor én ebből a szempontból hálás vagyok az elmúlt időszaknak, hogy a home office elterjedhetett. Előtte sok munkáltató ajándékként, plusz juttatásként fogta fel ezt a fajta munkavégzést, de ez mára átfordult és ha nem tud egy cég home office napokat biztosítani, akkor a munkavállaló inkább tovább áll. Mi jelenleg hibrid rendszerben dolgozunk, 3/2-es arányban és abszolút működik!”

A KöBE példájából is jól látszik, hogy a munkavállalóik igényeit figyelembe vevő munkahelyek nemcsak vonzóbbá válnak a jövendőbeli munkaerő számára, hanem a támogató munkakörnyezet kialakításával hozzájárulhatnak a produktivitás és a munkavégzés hatékonyságának növeléséhez is.

Kiváló munkáltatói márka a KöBE
– a kiváló hazai márkákat értékelő MagyarBrands program szerint. A szakmai bizottság pályázati értékelésén túl tavaly munkavállalói elégedettséget is mértek a programban, amelyben kimagaslóan magas pontszámot ért el a KöBE.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük