Marketing

Versenytárselemzés a gyakorlatban

A versenytárs elemzés célja, hogy megtudjuk melyik cégek és szereplők a fő konkurensek egy adott piacon. Az elemzés során fel kell tárni, hogy milyen csatornákat használnak, milyen stratégiát követnek, honnan szerzik az ügyfeleket és mely területeken jobbak a mi cégünknél. Amint ezeket sikerül feltárni, akkor lehet egy módosított stratégiát kialakítani, aminek köszönhetően fel tudjuk venni a versenyt velük, vagy akár meg is tudjuk előzni őket.

Mikor van szükség versenytárs elemzésre?

A versenytárs elemzést több esetben és időpontban el lehet végezni:

  • Amikor elindítjuk a vállalkozást
  • Amikor visszaesik az üzleti teljesítmény
  • egy konkrét szereplő megelőz minket
  • Új terméket vezetünk be a piacra
  • Új piacra tervezünk belépni

Versenytárs elemzést több területen is lehet végezni. Hasznos lehet:

  • Cégvezetőknek, cégtulajdonosoknak a stratégia meghatározásában
  • Marketingeseknek a marketing aktivitások tervezésében, kivitelezésében
  • Termékmenedzsereknek a pozícionálás meghatározásában
  • Logisztikai munkatársaknak a beszerzési források kezelésében

Az elemzés hasonló logika alapján épül fel mint egy SWOT-elemzés, csak itt nem kizárólag magunkat, hanem a többi piaci szereplőt is értékeljük megadott szempontok szerint.

A versenytárs elemzés lépései

Egy elemzést az alábbi 5 lépés mentén érdemes elvégezni.

1. Elemzés céljának meghatározása

Elsőként azt kell azonosítani, hogy miért is csináljuk magát az elemzést és melyik területre szeretnénk koncentrálni? Átfogó stratégiát elemzünk vagy kifejezetten csak online marketinges megoldásokat? Ennek az azonosítása azért fontos, mert ez alapvetően meghatározza az elemzési szempontokat és a versenytársakat.

Ha marketinges téren gondolkodunk, akkor az adott cégek weboldalát kell megvizsgálnunk, a hirdetéseiket (Meta, Google, Linkedin pl), a SEO-jukat, az email marketingjüket. Ha viszont üzleti oldalról nézzük meg őket, akkor a piaci részesedéseket, a pénzügyi kimutatásokat, az eredménykimutatást és a termék-piac portfoliókat kell megvizsgálni.

Ezért kell már az első lépésben időben és helyesen meghatározni az elemzési célt. Mert ezzel megkönnyítjük a saját munkákat a jövőben. Hisz könnyebb lesz megcsinálni az elemzést, másrészt pedig hasznosabb, jobb minőségű is lesz az elemzés.

2. Versenytársak kiválasztása

A versenytársak meghatározása során törekedni kell arra, hogy direkt és indirekt versenytársakat is nézzünk. Ha több hasonló szereplő is van a piacon, akkor könnyű a direkt, közvetlen konkurenseket meghatározni. Egy építőanyag gyártó és kereskedő cég esetében mint a Masterplast több konkurenst is fogunk találni, akik hőszigetelő anyagokat gyártanak és árulnak. Vagy épp egy online hajós bolt esetében is találunk több szereplőt majd a piacon. Viszont ha már kicsit tágabban értelmezzük a versenytárskat, és megnézzük hogy indirekt módon kik a konkurensek, akkor egy hajós bolt esetében akár egy hajós oktató iskola is a közvetett versenytárs lehet akár marketing téren. Egészen pontosan miért? Mert azok a szereplők, akik megszerzik a hajós képesítést egy adott cégnél, sokszor onnan kérnek tanácsot hol érdemes vásárolni. Vagyis az ajánlás (WOM, word of mouth) egy indirekt versenytárstól érkezik valamelyik szereplőhöz. Ilyenkor érdemes partneri együttműködéseket kialakítani olyan piaci szereplőkkel, akik nem a közvetlen versenytársak, de egyébként tudnak nekünk segíteni.

3. Elemzési szempontok kiválasztása

Érdemes olyan szempontokat választani, amihez adatot is tudunk gyűjteni. Ezek lehetnek cégadatok, pénzügyi adatok, termékekre vonatkozó információk, marketing csatornák, azok használatára vonatkozó számok.

4. Adatgyűjtés

Ha megvan, hogy hol és mit kell összegyűjteni, akkor jöhet az adatok összegyűjtése.

Marketing téren a SimilarWeb, az Ahrefs vagy a SEMrush amit sokan használnak. De akár több, speciális Google keresés is a segítségünkre lehet.

5. Adatok rendszerezése és elemzése

Már az adatgyűjtés során érdemes arra törekedni, hogy azokat rendszerezve szedjük össze. Ez ugyanis segít a végső elemzésben. A rendszerezett adatokból ugyanis sokkal könnyebb levonni a megfelelő konklúziót és tanulságot.

Ha találunk valamilyen egyértelmű mintát (pattern), akkor nyert ügyünk van. Ha mindenki erős keresőoptimalizálásban, és mi gyengék vagyunk, akkor az egy remek lehetőség, hogy ott fejlesszünk. Ha mindenki hirdet a Googleben és Facebookon, akkor nekünk is érdemes lehet ebbe az irányba elmozdulni. Ha a többi cég közül a jól menők influenszer marketinggel törtek az élre, akkor pedig azt a területet is át kell nézni.

Az elemzés célja itt az, hogy az összegyűjtött adatokból jó döntést hozzunk.

Összefoglalás

A versenytárs elemzés lényege, hogy megvizsgálja azokat a piaci szereplőket, akik egy adott piacon a fő konkurensek, és a kiválasztott szempontok szerint értékeli az ő teljesítményüket, stratégiájukat. Ez alapján pedig meg lehet határozni a saját tevékenységünk irányát és intenzitását. Vagyis ha el vagyunk maradva, akkor hol kell fejlődni, miben kell többet nyújtani. Ha pedig végképp rossz irányba haladunk, akkor segít irányt mutatni, hogy merre kellene korrigálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük