Marketing

150 éve szívvel-lélekkel

A Gyulai márkának az elmúlt 150 év nem volt zökkenőmentes, számos kihívással kellett megküzdeni ahhoz, hogy ma is a piac egyik legkedveltebb és legszerethetőbb márkája lehessen. Titokról nincs szó, csupán egy szívvel-lélekkel dolgozó lelkes csapatról, akik mindent megtesznek azért, hogy a következő 150 évben is a Gyulai legyen a minőség, a szakértelem, a hagyomány és az elhivatottság szimbóluma.

Kezdetek…
A 19. század végén már javában gyártották a Gyulai kolbászt, sok-sok hentes kínálta saját portékáját. Közülük emelkedett ki ifj. Balog József. Mellette segédként dolgozott Stéberl András, aki miután kitanulta a kolbászgyártás fortélyait, elindította a Gyulai kolbász és számos más húsipari termék üzemszerű gyártását. Jó néhány munkafázisban gépesítette az addig szinte csak kézzel végzett feladatokat. A termékpaletta folyamatosan bővült, lefedte a húsfeldolgozás szinte minden szegmensét. Stéberl András vezetése alatt a gyulai húsüzem 1935-ben a brüsszeli világkiállításon a mester „kis páros Gyulai kolbászával” Arany Diplomát nyert.

A Gyulai kolbász sikere – természetesen a minőségi termék mellett – Stéberl András leleményességének is köszönhető volt. Termékei népszerűsítése érdekében reklamáló embereket küldött a fővárosba, akik különböző hentesboltokban hiányolták a Gyulai kolbászt.
Filléres vonatokat indítottak a fővárosból Gyulára, ahova megérkezve különböző programokon vehettek részt a fővárosiak, és egy kosár felpakolt Gyulai kolbásszal térhettek a nap végén haza. Ennek köszönhetően hamar híre ment a minőségi ízletes portékának.

Államosítás…
A Gyulai kolbásznak az évtizedek során számos kihívással is meg kellett küzdenie. A Stéberl-féle húsüzem államosítása után 1953-tól három évtizeden keresztül Csiki József volt a vezetője a Gyulai Húsüzemnek. Neki köszönheti a híres Gyulai, hogy Gyulán maradhatott. Az akkori politikai vezetés úgy gondolta, a központosítás érdekében jobb lenne a vállalatot a megyeszékhelyre, Békéscsabára költöztetni, de ezt sikerült megakadályozni, ahogyan azt is, hogy a cégből lekvárüzem legyen.

Az újrakezdés…
2013 februárjában a Gyulahús Kft. elindulásával új alapokra helyeződött a gyulai húsipari termelés. Az önkormányzat munkahelymegtartó állami támogatás segítségével megvásárolta a felszámoló cégtől a hajdani húskombinát épületeit, gépeit, márkanevét, megmentve ezáltal a Gyulai Húsipart. A szárazárugyártás ma is az eredeti, Stéberl-féle üzemben történik, hagyományos technológiák alkalmazásával. Az újraindítás során hatalmas sajtófigyelmet kapott a márka, aminek köszönhetően sikerült megerősíteni a márka piaci jelenlétét. A márka szeretete benne volt a fogyasztók lelkében, és ők maguk is támogatták az újraindulást.

Az elmúlt 10 év…
Gila Éva, a Gyulai márka marketingvezetője az elmúlt év 10 során rengeteg lépést tett annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a fogyasztókkal a Gyulai márkát.
Csapatával rendezvényeken és vásárokon képviselték magukat. 2011-ben – amikor a Facebookot még alig ismerték Magyarországon – különböző kampányokat és promóciós játékokat szervezett a csatornán. 2016-ban készült el az első imázskommunikációs videójuk, aminek során bemutatták a Gyulai kolbász szeretetét és amelyben a reklám főhőse egy Gyulai kolbászos ágyneműben ébredhetett fel. Ezt az elemet azóta is megtartották és elkészítették a Gyulai kolbászágy fotópontot is.

A márka mindig is a tradicionális értékeket követte. Kommunikációja során az elmúlt 10 évben is olyan elemekkel dolgozott, amelyeknek célja, hogy közelebb kerülhessen a márka a fogyasztókhoz. Nem véletlen, hogy 2020-ban már tizedik alkalommal vehette át a MagyarBrands „Kiváló Fogyasztói Márka” kategória elismerést.

Világjárvány…
A 2020-as év természetesen a Gyulai márka életében is változást hozott. A legnagyobb kihívás az volt a márka számára, hogy biztosítsák a fogyasztókat arról, hogy a Gyulai termékek probléma nélkül elérhetők lesznek számukra. Az online csatornákat kihasználva megerősítették a márkakommunikációjukat: a Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján keresztül főzési tippeket adott, valamint segítséget nyújtott a főzés szerelmeseinek abban, hogy hogyan is lehet megújítani egy-egy hagyományos ételt a 21.században.

Az a tapasztalatom, hogy az elmúlt év során a pandémia alatt, a fogyasztók észrevették az embert a gyárakban, hogy mennyi mindent tesznek azért, hogy a kedvenc termékeik zökkenőmentesen, minden pillanatban elérhetők legyenek számukra. A fogyasztók megtanulták mostanra, hogy hogyan kell viselkedni a jelenlegi helyzetben, megtanultak alkalmazkodni és átstrukturálni a gondolkodásukat is a vásárlások terén… – mondta Gila Éva.

Az elmúlt év során a márka a legnagyobb és a legkisebb kiszállítási napját is megérte, köszönhetően a hektikus keresletnek. A másik sújtó pont volt a Gyulai számára a sertéspestis, ami miatt az alapanyagárak is elszabadultak, és teljesen kiszámíthatatlan lett a helyzet. Rengeteg külső piaci tényező volt, ami megnehezítette a gyártást és az alapanyag-beszerzést. A fogyasztóknak is köszönhetően sikerült helytállnia a márkának, hiszen felismerték, hogy ha biztosra akarnak menni, akkor magyar terméket vásárolnak.

A Gyulai minden nehézség ellenére tovább viszi a 150 éves tapasztalatát, és továbbra is csak azért fog dolgozni nap mint nap, hogy a jól megszokott minőségi termékek elérhetők legyenek mindenki számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük