EgyébInnováció

Hazai fenntarthatósági ügynökség kezében a TerraCycle licensze

A TerraCycle közösségi hulladékgyűjtési kezdeményezés, a zerowaste megoldások és Tom Szaky magyar származású milliárdos neve valószínűleg sokak számára ismerősen cseng. Az idei évtől mind a környezettudatos lakosság, mind a fenntarthatósági törekvésekre hangsúlyt fektető cégek köréből egyre többen ismerhetik meg az általuk kínált megoldásokat. A licensz kizárólagos tulajdonosa hazánkban és további hét országban a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség lett.

A TerraCycle egy közösségi vállalkozás, mely azért jött létre, hogy megszüntesse a „hulladék” fogalmát. A világon már több mint 40 országban alkalmazzák sikerrel ezt a közösségi hulladékgyűjtési formát. A körforgásos gazdaságban mindenféle hulladék újrahasznosítható, így akár egy cigicsikk, akár egy használt pelenka is új formát ölthet. A kezdeményezés szülőatyja Tom Szaky, akinek célja az emberek által termelt hulladék radikális csökkentése. Szerinte az újrahasznosítást üzleti alapokra kell helyezni ahhoz, hogy a nagyobb cégek is belemenjenek a játékba, amelyhez már számos világvállalat csatlakozott eddig is.

A fenntarthatósági ügynökség a TerraCycle regionális licenszét és szakmai támogatását élvezi.

A körforgásos gazdaság világhírű magyar fenegyereke, Tom Szaky 2020-tól a HybridCycle-lel közösen dolgozik azon, hogy a szélesebb körű edukáció, a célirányos kommunikációs projektek és a figyelemfelkeltő trash art hatására sikeresebb, nagyobb tömegeket megmozgató, az érintett vállalatokat nagyobb arányban bevonó program valósuljon meg hazánkban. A 100 %-ig magyar tulajdonban lévő ügynökség tevékenysége így rendkívül szerteágazó és komplex, amelyhez kutatás-fejlesztési szolgáltatás is párosul. „Minden vásárlás egy szavazás arról, hogy milyen lesz a világ holnap. Amit veszünk, abból
holnap még több lesz, amit nem veszünk meg, abból pedig kevesebb. Erre kell gondolnunk vásárlás közben, mert a cégek arra figyelnek, amit teszünk …” – hívja fel a lakosság figyelmét Tom Szaky.

A Hybrid Cycle ugyanazt a filozófiát követi, amit Tom 18 évesen a TerraCycle-lel megálmodott, és amivel világsikert ért el. Ezért is született az a döntés, hogy ők lesznek a licensz kizárólagos tulajdonosai hazánkban és további hét országban is. Céljuk, hogy megtalálják a szemét feldolgozásának és újrahasznosításának legjobb, legkreatívabb metódusait, mely által akár olyan ipari design termékek is születhetnek, amelyek jól szemléltetik a hulladék újrahasznosítási lehetőségeit.

Tom Szaky körforgásos gazdasággal és hulladékkezeléssel kapcsolatos sikeres megoldásai Magyarországon is megjelennek.

A következő hónapokban több helyen válnak elérhetővé a TerraCycle gyűjtési és újrahasznosítási módszerei a környezettudatos lakosság számára.

Az országban több ponton jelennek majd meg a TerraCycle által is használt Zero Waste Box és különféle közösségi hulladékgyűjtési megoldások, valamint a HybridCycle által szervezett design és trash art programok.

“Folyamatosan várjuk környezetük iránt felelős vállalatok, önkormányzatok és közintézmények jelentkezését, akik az így létrejövő projektek eredményeit újrahasznosított tárgyakban, illetve művészeti programokban láthatják viszont” – mondja Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője.

Tom Szaky 1982-ben született Budapesten, ahonnan családjával 5 éves korában költözött Kanadába, egyetemi diplomáját pedig már az USA-ban, a Princetonon szerezte. 2001-ben alapította meg TerraCycle-t, amelynek a hulladékok gyűjtése és újrafelhasználása a szívügye. Mára a világ legnagyobb, a hulladék megszüntetésével ipari méretekben foglalkozó cégévé vált, ami szemétből állít elő új termékeket.

A trash art, vagyis az újrahasznosítás művészete mögött hulladékból készülő művészeti alkotások állnak, alkotói és a programhoz csatlakozók ezzel is csökkentik a lakossági hulladék mennyiségét, továbbá felhívják a figyelmet az újrafelhasználás lehetőségére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük