Marketing

Mi az FMCG jelentése, milyen FMCG termékek és cégek léteznek?

A fogyasztói csomagolt áruk piaca teljesen más, mint a hagyományos termékeké.

Ez vonatkozik a termékbeszerzésre, a marketingre és az értékesítésre is.

Emellett romlandóságban, a fogyasztói igény volumenében és a profitban is jelentősen különböznek más boltokban vagy webshopokban kapható termékektől.

De pontosan mi is az FMCG jelentése, melyek az FMCG termékek jellemzői, miért ennyire más az FMCG szektor — és mi köze van mindennek a márkaépítéshez?

Az FMCG jelentése

Az FMCG egy angol mozaikszó, a Fast-Moving Consumer Goods kezdőbetűiből áll össze.

Az FMCG jelentése magyarul gyorsan forgó fogyasztási áruk.

Fő jellemzőjük, hogy folyamatos, napi kereslet van rájuk, hiszen az emberek óriási mennyiségekben használják őket a mindennapokban, ezért az FMCG cégek — bár alacsony profitráta mellett — óriási mennyiségeket képesek eladni.

Tehát gyorsan vásárolják ezeket az árukat, ezáltal gyorsan fogynak és forognak.

A lassan forgó fogyasztási árukat ezzel szemben lassabban vásárolják fel, ezért jóval lassabban is tűnnek el a polcokról. Ide tartoznak például a bútorok, az ékszerek, az elektronikai eszközök és kiegészítői, mint például a gamer székek, tv konzolok vagy hangfalak.

Pontosan ez adja az FMCG termékek másik fontos jellemzőjét: nem kell olyan tartósnak lenniük, mint a lassan forgó fogyasztási áruknak — vagy ha úgy tetszik, erősen romlandóak.

FMCG termékek

Míg egy bútor, egy autó vagy egy elektromos eszköz heteket, hónapokat, vagy akár éveket is kibír a boltokban és szalonokban, addig egy FMCG termék egy évet sem bír ki.

A legtöbb FMCG terméket nap mint nap használjuk, ugyanis ide tartoznak a különböző pékáruk, tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek, víz, sör, gyógyszerek, toalett papír, dohány, kávé, tea, tisztítószerek, irodai kellékek, és minden egyéb, ami folyamatosan használatban van, és ezért hamar elfogy.

Jól látható, hogy az FMCG termékek bár rengeteg kategóriát ölelnek fel, de ettől függetlenül sok közös tulajdonságuk van:

  • Áruk jellemzően alacsony
  • Emiatt a profit is alacsony rajtuk
  • Mindennap használjuk őket
  • Ezért óriási volumenben vásároljuk őket
  • Romlandóak, egyes javak csak néhány napig fogyaszthatóak

Így tehát ezen termékek esetében nem az a kérdés, hogy szükségünk van-e rájuk (kereslet), hanem hogy melyik márka termékeit vásároljuk meg (kínálat).

Ebből adódik, hogy az FMCG szektor hihetetlenül kompetitív.

FMCG szektor

Elég csak néhány nevet említenünk ahhoz, hogy lássuk, mekkora mamutok versengenek ezen a piacon:

  • Coca-Cola
  • Pepsi
  • Nestlé
  • Heineken
  • P&G
  • L’Oréal

Az emberek nem gondolkodnak azon, hogy melyik FMCG terméket válasszák, mindaddig, amíg el nem jutnak az áruházak/webshopok polcáig.

Ekkor azonban minden apró nüansz előnyt jelenthet, legyen szó például a tv-ben sugárzott reklámok megjegyezhetőségéről, a termékek csomagolásáról vagy éppenséggel az árról.

Emiatt a cégek legfontosabb tevékenysége kétségtelenül a márkaépítés.

Ezek pontosan azok a piacok, amelyekben a KKV-knak egyszerűen nincs esélye felvenni a kesztyűt, hiszen tipikusan mindent-vagy-semmit elven működnek: ha nem sikerül az emberek agyába égetni a márkát, akkor az értékesítési volumen földbeáll. Amennyiben viszont sikerül, akkor dollármilliók folyhatnak be akár már néhány nap alatt is.

A márkaépítés pedig akkor tud igazán hatékony lenni, amikor még a csapból is az adott cég vagy termék folyik.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a KKV-k ne tudnának márkát építeni — csupán sokkal okosabban és kreatívabban kell csinálniuk, mint a nagy márkáknak, hiszen a szűk büdzsé megköti a kezüket.

A PPC piac aranykorában, a 2010-es évek közepéig például rendkívül olcsón lehetett hirdetni a Facebook-on, Youtube-on vagy a Google-ben, hiszen a nagy mamutok még nem mozdultak el ebbe az irányba, emiatt pedig nem verték fel az árakat.

Pontosan ez az, ami hatalmas előnyt tud jelenteni egy kis vállalkozásnak egy mamutcéghez képest: sokkal gyorsabban tud döntéseket hozni, és sokkal gyorsabban tud ráugrani a pillanatnyi lehetőségekre.

A trendek, a szezonalitás és az új lehetőségek ugyanis olyan hullámokat teremtenek, amelyeket rendszerint az apró, gyorsan mozgó cégek tudnak meglovagolni, majd ennek hatására ők maguk is nagy cégekké válnak.

Erre nagyon jó példa a felhő alapú adattárolás, a couchsurfing, az ózongenerátor vagy a közösségi média, amely mind egy-két évtizede nőtt ki a semmiből és vált a mindennapi élet alapeleme.

Összefoglalás

Az FMCG jelentése nem más, mint gyorsan-forgó fogyasztási áruk.

Azon termékek tartoznak ide, amelyet jellemzően néhány nap vagy hét alatt eladnak, emiatt pedig erőteljesen romlandónak számítanak.

Az FMCG szektor teljesen más elvek alapján működik, mint a hagyományos, lassan forgó termékek piaca.

Mivel az FMCG termékekből hatalmas mennyiségek fogynak el akár már egyetlen nap alatt is, ezért hihetetlenül kompetitív a piac.

Éppen ezért az FMCG cégek legfontosabb fegyvere a márkaépítés.

Amennyiben még többet szeretnél megtudni a brandépítés rejtelmeiről, olvass tovább a Brandbook blogon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük