Innováció

Greendex néven új, zöld témákkal foglalkozó portál indult

Fenntarthatósággal és zöld témákkal foglalkozó online magazinnal bővült a tematikus portálok palettája.

A Greendex.hu független médiumként kíván tárgyilagos tájékoztatást adni olvasóinak. Céljuk, hogy környezeti, gazdasági vagy társadalmi fenntarthatóság témakörökben szakmailag hiteles és elfogadott szakértőkkel minél szélesebb körben szólítsák meg a lakosságot, és formálják véleményüket. Az oldal 11 kiemelt témakörben – design, egészség, élelmiszer, energia, építészet, gazdaság, hulladék, közlekedés, közösség, technológia, természet – publikál cikkeket.

A platformon több visszatérő rovattal is találkozhatnak az olvasók. Inspiráló személyes történeteket bemutató interjúk, ismeretterjesztő videós riportok, véleményformáló podcast adások, zöld szemüvegen keresztül íródott naplóbejegyzések, valamint hazai jövőbemutató projektek, termékek, ügyek várnak a látogatókra, de megismerhetik egy kezdő vidéki mindennapjait is permakultúrás birtokán naplóbejegyzések formájában. Aki pedig biztosan nem szeretne lemaradni az elmúlt napok legfontosabb történéseiről, a heti összefoglalókat böngészve könnyedén és gyorsan képbe kerülhet.

Sápi Zsófia, az oldal főszerkesztője szerint fontos, hogy mindenki számára transzparens módon tegyék elérhetővé a legfontosabb információkat mélyebb szakmai elemzések, könnyedebb tartalmak, érdekességek által. „Fel szeretnénk hívni a figyelmet azokra a kezdeményezésekre, megoldásokra, amelyeket érdemes megismerni, továbbá bemutatni azokat a szakembereket, akikre célszerű figyelni. Ezzel elősegítjük a szemléletváltást, könnyebbé tesszük az életmódunk átalakítását, és párbeszédet indítunk el. Félelemkeltés helyett segítünk, edukálunk, utat mutatunk.”
A tájékozódás és a tájékoztatás egy sarkalatos pont a környezettudatos szemlélet kialakításában, ugyanis a minket körülvevő információáradat jelentős mértékben befolyásolja gondolkodásmódunkat, érzelmeinket, cselekedeteinket is.

A Greendex.hu által készített online kérdőíves felmérés szerint a válaszadók 75%-a online médiumokból, 74,1%-a közösségi oldalakról, míg 33,3%-a barátoktól, ismerősöktől tájékozódik környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekben. 59,6%-a a szaklapokat, szakkönyveket tekinti hiteles forrásnak, 54,5%-az internetes platformokat, 31,4%-a a social csatornákat.

Tanulságosak a fenti adatok, hiszen a közösségi platformokon koncentráltan vannak jelen az ellenőrizetlen információk, álhírek tömkelege áramlik be az életünkbe szűrő nélkül. Elégséges és átlátható, józan és higgadt információmegosztásra van szükség ahhoz, hogy megfelelően edukálhassuk a lakosságot” – mondja Zsófia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük