HRMárkaépítés

Krízisben is helyt álltak – a Fixfogsor® kiváló munkáltatói márka legjobb gyakorlatairól

A járvány miatti szigorítások a fogászati rendelőket sem kímélték. Mintegy hatezer fogorvost, közel háromezer fogtechnikust, és csaknem tízezer kiszolgáló munkatársat érintettek a bezárások következményei. Nem beszélve arról a néhány millió páciensről, akik a szolgáltatásokat nem tudták igénybe venni. A többszörös MagyarBrands díjas, kiváló üzleti márka és Innovatív márka díjas Fixfogsor Rendelő alapító igazgatójával, Dr. Szabó Lászlóval arról beszélgettünk, hogyan érintették a rendelőbezárások a fogászati-szakmát, és milyen jó munkáltatói gyakorlatokkal tudtak helyt állni a krízis közepette.

 

A FIXFOGSOR® Protézisrögzítés egy miniimplantációs eljárás, mely egyszerű, kíméletes, és megfizethető módja a műfogsorok stabilizálásának. A Fixfogsor Rendelő a magyarországi rendelőintézetek között egyedülálló módon, kizárólag protézisrögzítésre és műfogsorkészítésre specializálódott, sok idős páciensnek segítve abban, hogy visszakapják eredeti rágóképességüket.

 

Az egészségügyi hírek szinte kizárólag a járvánnyal és annak témáival foglalkoznak. Nincs ez másképp a Fixfogsor Rendelő közösségi médiában megjelenő tartalmainál sem, hiszen a Rendelő kifejezetten az idős, műfogsort viselők fogászati központja. A Fixfogsor Rendelő már a hivatalos szabályozást megelőzően, 2020. március 16-án komoly szigorításokat és intézkedéseket léptetett életbe a Covid19-megbetegedések továbbterjedésének megelőzésére.

A legveszélyeztetettebb korosztálya pont a protézist viselőké – mutat rá Dr. Szabó László igazgató a főproblémára. – Mivel már a szigorító intézkedések előtt is figyelemmel kísértük a médiában megjelenő híreket, ezért tudott megvalósulni, hogy a rendelő már a március 17-ei szigorítás előtti napon komoly intézkedéseket hozott, és a páciensek tájékoztatása is azonnal megtörtént. A Covid 19-járvány kapcsán sajnos mindenki csak a kézmosásról, szájmaszkról beszél, pedig a szájhigiénia is kiemelt fontosságú a koronavírus idején. Az embereknek oda kellene figyelniük a szájhigiéniára is, mert a szájon keresztüli fertőzésveszély is óriási (jellemzően egy család egy mosdót használ és ebből lehetnek gondok).

Milyen munkáltatói válságintézkedéseket vezettek be?

• Bár az előjegyzéseket le kellett mondanunk, és a járvány időszaka alatt nem fogadtunk új pácienseket, de rendelőnkben alkalomszerű ügyeletet tartottunk. Csak nagyon indokolt, sürgős esetben fogadtunk pácienseket: a műfogsorral kapcsolatos panaszok közül csak akut fájdalommal járó kezeléseket engedélyezett az országos tisztifőorvos.Minden rendelőben van egy Infekciókontroll-protokoll, amely szabályozza a higiéniai előírások betartását, és rendkívül szigorú előírásokat tartalmaz a rendelőben folyó kezelésekre vonatkozóan. Mind a páciensek, mind a dolgozók védelme biztosított ezáltal.

• Az egészségvédelem kiemelt fontosságú a cégen belül. Ennek érdekében minden munkakörhöz biztosítjuk a kiváló minőségű egyéni és csoportos védelmi eszközöket, amelyek az egészségügyben elengedhetetlen kellékei a munkánknak. Alkalmazott munkatársaink biztosítását cégünk fizeti.

• A munkatársainknál – ahol tehettük – otthoni munkavégzést kértünk (az orvosok és asszisztensek a tevékenységüket nem tudták ellátni, így munkát nem végeztek).

• Rendelőnk külön segélyhívó telefonszámot biztosított azon páciensek számára, akiknek problémájuk jelentkezett.

• Meglévő pácienseink számára meghosszabbítottuk a garanciaidőt a járvány ideje alatt: hiszen a járvány időszaka elhúzódhat.

• Közösségi oldalainkat a karantén alatt elsősorban a vírus terjedését megelőző tartalmak továbbadására használtuk. Mivel több mint 16.000 követőnk van, hatékonyan tudtunk segíteni, edukálni a Covid19-járvány fogászati aspektusait illetően, különösen a veszélyeztetett korcsoport, szüleink, nagyszüleink korosztálya felé.

Melyek voltak azok a kommunikációs csatornák, amelyek a járvány alatt jól működtek?
– kérdeztük Danics Zoltánt, a Fixfogsor Rendelő marketingtanácsadó-vezetőjét.

• Mind az email, mind a telefonos tájékoztatás jelentősége megnőtt a korábbiakhoz képest. Sokan a járványtól függetlenül érdeklődtek a beavatkozásaink iránt, mivel több idejük volt információt gyűjteni. Ügyfélszolgálatunk folyamatosan fogadta ezeket a hívásokat, és tájékoztatást adott. Elsősorban a műfogsorrögzítés lehetőségeiről, implantációs kezelésekről, normál fogászati eljárások lehetőségeiről érdeklődtek nálunk.

• Rendszeres volt a kapcsolattartás a karantén idején is a kollégákkal: ha közérdekű információ birtokába jutottunk, akkor a kollégákat is azonnal tájékoztattuk, megerősítettük, hogy számítunk rájuk, kitartást kértünk tőlük.

• A „Nyitott ajtók” – kommunikációja továbbra is élt, tehát bármely munkatárs megkereshette a vezetőket, tulajdonosokat közvetlenül a problémájával.

• A Fixfogsor Rendelő nem azzal akart spórolni, hogy a válsághelyzetre reagálva elbocsátásokat hajt végre, hanem azzal, hogy igyekszik minden munkatársat megtartani, és akit lehetőség van, bevonni a helyzet kezelésébe. Hiszen a járvány végével mindenkinek a munkája fontos, és kell az újrainduláshoz.

Mindig is fejlesztői és kezdeményezői vezetői stílussal álltam a rendelő vezetési feladatai elé. Ez a karantén alatt sem változott. Az eljárásaink tekintetében folyamatosak maradtak a fejlesztések, új szolgáltatások és fogászati kezelések kialakításán dolgoztunk – mondja el Dr. Szabó László igazgató.
Hogyan látják a jövőt, milyen lesz a helyzet a járványválság után?

A fogászati kezelések egy része némiképp halasztható, kivéve természetesen a sürgős kategóriába tartozókat. Arra lehetett számítani, hogy a járványhelyzet elmúltával nagyon sokan akarják majd elvégeztetni azokat a kezeléseket, amikre nem volt mód a veszélyhelyzet miatt. Így a kezelések számának jelentős növekedése miatt nagy a dolgozók leterheltsége.

Gazdasági szempontból a rendelőknek a korábbi tartalékokból kell fizetniük az alkalmazotti béreket és a járulékokat is. A fogászat egy eléggé költségintenzív szakma, folyamatosan fejlődik minden, cserélni, fejleszteni kell a gépparkot, folyamatosan előtérbe kerülnek újabb és újabb technológiák. Amelyik rendelőt pont egy beruházási, gépvásárlási és hitelfelvételi időszakban érte a válságidőszak, annak nehezebb a helyzete.

Mi olyan munkáltatók vagyunk, és akarunk maradni, ahol a cégértékek és a munkatársak egyéni értékei összhangban vannak. Ahol együtt, tulajdonosi szemlélettel tudunk dolgozni cégünk, és saját magunk szakmai sikerén.

 

A Fixfogsor második alkalommal nyerte el a kiváló magyar márkákat díjazó MagyarBrands Program „Innovatív márka” díját, 2019 óta pedig „Kiváló Munkáltatói márkaként”, és a 350 legkiválóbb hazai üzleti márkák egyikeként is számon tartják.

 

 

A MagyarBrands Program „Kiváló Munkáltatói márka” kategóriájában is többlépcsős kiválasztási rendszerben kell megfelelniük a márkáknak. A kiválasztásról kérdeztük Kulcsár Zitát, a WORKI tanácsadó cég alapítóját, munkáltatói márka-stratégát, a MagyarBrands zsűritagját:

A MagyarBrands „Kiváló Munkáltatói márka” kategóriájában pályázókat alapvetően mindig öt kiemelt szempont alapján értékeljük:
– Munka/magánélet egyensúlya: azt vizsgáljuk, hogy a Munkáltató milyen konkrét törekvésekkel, intézkedésekkel támogatja a munkavállalókat abban, hogy munkájukat minél hatékonyabban tudják egyéni céljaikhoz és életvezetésükhöz igazítani.

Integrált szemléletmód: azt értékeljük, ha a Munkáltató az üzleti és humán straté-giát is mélyen átszövő értékekre építi munkáltatói márkáját. Konzisztens programok-ban gondolkodik, nem csak ad-hoc kezdeményezésekben.

Munkavállalói bevonás: képet alkotunk arról, hogy az adott Munkáltató mennyire rugalmasan képes mind célcsoport-specifikus, mind egyéni munkavállalói igényeknek megfelelő programplatformot vagy szolgáltatás-portfóliót létrehozni, és ehhez kom-munikációs stratégiát csatolni.

Hitelesség: megnézzük, az implementált programok hitelesen követik-e a márka-üzeneteket , és a vállalati értékeket, úgyszintén nyomon követhetőek-e a vezetők visel-kedés-kultúrájában.

Program relevancia: Itt az az elvárás, hogy a márkaprogram valós munkavállalói igényekre reagáljon, követve mind a munkáltató stratégiai céljait, mind a munkaerő-piaci és gazdasági változásokat.

A járványválság egy olyan szélsőséges teszthelyzet volt, ahol ezek a szempontok maximálisan felértékelődtek. A Fixfogsor minden kategóriát érintve, példamutató gondolkodással és értékrenddel aktualizálta az intézkedéseit, munkavállalóit maximálisan védelmezve és partnerként tekintve – mondta el a szakember.”

Kulcsár Zita, Worki alapító
Employer Branding Stratéga | Employee Experience Designer | Tálent Stratéga

Több mint 15 év tanácsadási tapasztalatot szerzett mind a nagyvállalati, mind az ügynökségi szegmensben, elsősorban toborzási és humánerőforrás-tervezési feladatok során. Tíz éve foglalkozik innovatív HR megoldások kutatásával és fejlesztésével szabadúszóként. Jelenleg a Worki – The Future Workplace Experience alapítójaként munkavállalói élmény-tervezésben, és munkáltatói márkaépítésben segíti ügyfeleit. A MagyarBrands „Kiváló munkáltatói márka” programjának zsűritagja, emellett startup-mentorként is tevékenykedik.

 

A Fixfogsor® magyar márka további sikereiről itt olvashat:
https://magyarbrands.hu/magyar-siker/dijeso-a-fixfogsornal-innovativ-magyar-brand-de-uzleti-markakent-es-munkaltatokent-is-kivalo/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük