HRMárkaépítésMarketing

Employer branding: Márkaépítés a munkaerőpiacon

A márkaépítés körül egy furcsa ellentmondás kering.

Mindenki tudja, hogy fontos – de mégis nagyon kevesen csinálják.

Miért?

Azért, mert nem egyszerű, és a KKV-k jellemzően már a bevétel generálásnál megakadnak, a márkaépítésig pedig sosem jutnak el.

Pedig egy erős márka rengeteg terhet tud levenni a vállalkozások válláról:

  • segít kitűnni egy telített piacon
  • hitelességet épít
  • segít kiépíteni a vásárlói hűséget.

Tehát közvetlenül is hatással van a bevételek növekedésére.

Az employer branding pedig még egyet csavar a történeten.

Felkeltette az érdeklődésed?

Akkor nézzük meg, hogy mi az employer branding jelentése, miért fontos a munkáltatói márkaépítés, és hogyan néz ki egy employer branding stratégia a gyakorlatban.

Mi az employer branding jelentése?

Ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk, először a branding jelentésére kell választ kapnunk.

Mi az a branding?

Ahogy azt már a márkaépítésről szóló cikkünkben leírtuk, a márka mindazt jelenti, amely az emberek fejében kialakul egy vállalat említésekor.

Minden képzettársítás ide tartozik, legyen az a minőség, a kényelem, a luxus – de a silány munka, a rossz hangulat, vagy a rossz ügyfélkezelés is ide tartozik.

A márka tehát egyrészről mindaz, ami fizikailag megtestesíti:

  • név
  • jel vagy szimbólum (logó)
  • arculat
  • szlogen
  • termék

De ami még fontosabb: mindazon képzettársítások, amiket az emberek gondolnak a márkáról és a fizikai megtestesítőiről.

A branding pedig ennek a márkának a tudatos, stratégiai építését jelenti.

Sokkal jobb, ha te magad építed ki azt, amit az emberek gondolnak a vállalkozásról, mintsem hagyni, hogy random módon, magától alakuljon ki kép a fejükben.

Erről szól a márkaépítés.

Az employer branding, azaz munkáltatói márkaépítés még egyet csavar a történeten, és nem a vásárlók és fogyasztók fejében alakítja ki az áhított képet, hanem a jelenlegi és jövőbeli alkalmazottainkban.

Hiszen az employer jelentése magyarul munkáltató.

De vajon miért fontos ez?

A munkáltatói márkaépítés fontossága

A vállalkozás sosem lesz több, mint a benne dolgozó emberek.

Ezért nagyon fontos, hogy a tökéletes emberek dolgozzanak benne – nem szabad kevesebbel beérni.

De ahhoz, hogy a legjobb embereket magunkhoz csábítsuk, bizony rengeteg más, sokkal erősebb márkát kell megelőzni a rangsorolásban.

Egy rangsorolásban, ami a potenciális munkavállalók fejében létezik.

De vannak sokkal konkrétabb érvek is a munkáltatói márkaépítés mellett.

1.Alacsonyabb költség/alkalmazás

A potenciális munkavállalókat bizony meg kell találni, meggyőzni – majd kiválasztani őket a többi jelentkező közül. Ennek bizony van költsége. De ha ők jönnek hozzánk maguktól, akkor a megtalálás és meggyőzés részt gyakorlatilag teljesen ingyen kaptuk meg, és csak a kiválasztás marad ránk.

2.Gyorsabb alkalmazott találás

Ha a jelentkezők maguk érkeznek hozzánk, az azt jelenti, hogy szinte bármikor készenlétben áll 1-2 potenciális alkalmazott, aki csak az esélyére vár, hogy a csapat tagja lehessen.

Mivel az előző lépésben említett megtalálás/meggyőzés lépések kimaradnak, ezért hihetetlenül gyorsan tudunk találni a nyitott pozíciókra embert. Ez pedig nagyon fontos, mert minden egyes nappal pénzt bukunk, amíg nem a megfelelő ember végzi el a feladatokat, amiket neki szánunk.

3. Alacsonyabb fluktuáció

Az alkalmazottak felvétele mellett a betanításuk is komoly erőforrásokat igényel, amely mérhető mind pénzben, mind időben. De ha csökkentjük az alkalmazotti cserélődést, azaz a fluktuációt, akkor sokkal kevesebb erőforrást kell a betanításra szánnunk, ezáltal rengeteget spórolunk – időben és pénzben is. Ezek pedig azok az erőforrások, amelyet egy vállalkozás sem fecsérelhet el, mert a legritkábbak és legértékesebbek.

Ezenkívül rengeteg más előnye is van az employer brandingnek, a cikk végén pedig mutatunk egy remek lehetőséget, hogy még mélyebbre áshass.

De tegyük fel, hogy már átlátod a munkáltatói branding fontosságát – mi a következő lépés?

Employer branding stratégia

Ma már szinte minden vállalkozásnak van weboldala – és ez az, ahol a leendő alkalmazottak az információkat keresik.

A két legfontosabb aloldalad, amit nagyon meggyőzővé kell tenned, a “Rólunk” oldal, illetve a “Karrier” oldal.

A Rólunk oldalnál szimpátiát és jóakaratot kell keltened a jelentkezőkben, míg a Karrier oldalon meg kell győznöd, hogy nálad akarjon dolgozni:

  • Emeld ki a céged előnyeit és hogy milyen izgalmas, amit csinálsz
  • Mutasd meg az előrelépési lehetőségeket
  • Lebegtesd meg az előnyöket a munkavállaló szempontjából

Esetleg mutass be konkrét alkalmazottakat, és hogy milyen jól érzik magukat a cégnél.

Az oldalad viszont jó eséllyel csak a második állomása lesz a friss kapcsolatotoknak – az első benyomást a közösségi média jelenléted fogja adni.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a közösségi oldalaid meggyőzőek és folyamatosan karbantartottak legyenek.

Ugyanazokat a dolgokat kell tükröznie, mint az oldaladnak:

  • egyszerű, könnyed és élvezetes munkavégzés
  • munkavállalóknak járó előnyök
  • hitelesség.

A közösségi oldalak közül egyébként kiemelkedik a LinkedIn, amely egy sokkal professzionálisabb közeg, mint a többi társa.

Ami még nagyon sokat számít, az a szájról-szájra terjedő hírnév.

A jelenlegi alkalmazottaid beszélni fognak rólad, és a te érdekedben fontos, hogy amit mondanak, az jó legyen.

Fontos üzenetet közvetíthet például a vállalat infrastruktúrája és módszerei. Ha még Windows XP-s gépeken kell dolgozni, a székek és a munkaállomások kényelmetlenek, és a vállalatban virágkorát éli a lassú, körülményes bürokratikus-hierarchia rendszer, akkor nemigen fogja vonzani a munkahely a fiatal tehetségeket, mint karrier.

De ha ehelyett az irodába belépve élénk színek, babzsákok, a legújabb infrastruktúra várja őket, illetve minden modernizálva van, tehát például a felhőn keresztül történik a fájlmegosztás, illetve a meetingek, a feladat– és projektmenedzsment, az ügyfélkommunikáció és a számlázás online történik, és még netalán a munkaidő is sokkal rugalmasabb, mint a 9-5-ig tartó robotolás – akkor sokkal nagyobb eséllyel akarnak majd a fiatalok is itt dolgozni.

Fontos, hogy az interjún is jó benyomást kelts. Sajnos lesznek, akiket el kell utasítanod. Fontos, hogy őket is kedvesen, tisztelettel utasíts vissza, úgy, hogy közben visszajelzést adj, min tudnának javítani a jövőben.

Az interjú azoknak is fontos mérföldkő, akiket később alkalmazol, hiszen ez adja meg az első személyes élményt, amire mindig emlékezni fognak. Nem csak nekik kell eladniuk magukat, hanem neked is jó benyomást kell tenned, mert lehet, hogy még 2-3 másik helyre is behívták őket interjúra.

Tehát a legfontosabb tanács, amit adhatunk:

Legyél korrekt.

Kommunikáld, hogy mire van szükséged, mit vársz el – de jutalmazd meg bőségesen, ha valaki eleget tesz ezeknek.

A következő lépés

Az employer branding hihetetlenül fontos, ha nem szeretnél a bevételnövelés helyett folyamatosan új emberek után kutatni a piacon.

Ha korrekt vagy, hiteles és törekedsz arra, hogy minél többet adj a jelenlegi és leendő alkalmazottaidnak, akkor az már fél siker.

Törődés, ez a varázsszó.

Ez jelenleg különösen fontos, egy világjárvány és a recesszió felé tartó gazdasági helyzetben.

Az egészség mindennél előbbre való, és ezt érdemes a “céges policy”-ban is érvényre juttatni. Ha megoldható, hogy az alkalmazottaid otthonról dolgozzanak, akkor te egy nagy nyertese vagy ennek a helyzetnek.

A legtöbb cégvezetőnek ijesztő, hogy nem tudja napi szinten, személyesen menedzselni a folyamatokat – de ha igazán elkötelezett, korrekt és hálás emberekkel dolgozol együtt, akkor semmi fennakadást nem fogsz tapasztalni, hiszen pontosan tudják, hogy ezekben a nehéz időkben mennyire szükség van rájuk, a válság átvészelése közös cél és érdek.

Nekik pedig rád. Hatalmas felelősséggel tartozol, mind egészségügyileg, mind anyagilag.

Amennyiben nem tudod megoldani a munkát otthonról, és be kell zárnod az üzletet – ez a tökéletes alkalom arra, hogy az alkalmazottaidat elkötelezetté és hálássá tedd. Ha most gáláns vagy, és a vállalkozásodat is úgy építetted fel, hogy az egy válságálló, elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkező gépezet legyen, akkor óvjátok az egészséget, és találjátok ki együtt, hogy miként tudtok jól kijönni ebből a nehéz helyzetből.

Ha sikerül, egy sokkal erősebb és összetartóbb csapattá váltok. Jóval erősebbé, mint amilyenek előtte voltatok, ebben a helyzetben pedig ez a cél: jobban kijönni belőle, mint ahogyan belementünk.

Amennyiben így reagálod le a jelen helyzetet, a többiek évekig nem fogják neked elfelejteni. Ebben pedig nagyon sokat számít, hogy mit és hogyan kommunikálsz. Mondd az igazat, de próbáld meg bíztatni is őket.
Rossz példa a kommunikációra:
“Mi nem fogjuk csökkenteni a fizetéseket!

Ha ugyanis több hónapig tart a válság, mint tervezed, akkor mégis erre a lépésre kényszerülhetsz.

Helyette inkább mondd azt, hogy:
“Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy senkinek ne csökkenjen a fizetése.”

Ez már egy fokkal jobb, de még mindig nem az igazi. Mert bár ez egy jól hangzó ígéret, de nem tudni, hogy milyen lépéseket teszel ezért a háttérben. Ilyenkor érdemes tisztán és egyértelműen kommunikálni. Valahogy így:
“Megteszünk mindent, hogy senkinek ne csökkenjen a fizetése. Ennek érdekében ezt és ezt a lépést tesszük meg. Csökkentettük a kiadások, átütemeztünk szerződéseket, újratárgyaltuk az irodabérlet díját, stb. Ha a válság 2-3 hónapig tart, akkor ez elegendő lépés lehet. Reméljük hamar rendeződik a helyzet. De amint újabb infonk van a helyzetről, jelentkezni fogunk.”

Ez tiszta, világos, őszinte. És realisztikus.

És pontosan ebben rejlik az employer branding ereje!

Ha jól és korrektül bánsz az emberekkel, akkor megértőek lesznek még a legnehezebb helyzetben is. És másoknak is ajánlani fogják, hogy ennél a cégnél jó dolgozni. Mert a főnök / tulajdonos rendes, őszinte, és odafigyel ránk.

Ha szeretnél még többet megtudni és a legvonzóbb munkahely lenni mind az új munkakeresőknek, mind a meglévő csapattagok és alkalmazottak számára, akkor mindenképp olvasd el a tudástárban található többi cikket is, mert rengeteg branding útmutató áll a rendelkezésedre.

Szerző:

Sepsey Barna | SEO szakértő, Forbes 30/30, thepitch.hu
Sepsey Barna keresőoptimalizálással (SEO) és online reputációmenedzsmenttel foglalkozik. A The Pitch online marketing blog társalapítója. Több éve foglalkozik weboldalak tervezésével, fejlesztésével és online marketinggel (keresőoptimalizálás, reputációmenedzsment, online PR). Ügyfelei főként piacvezető vállalatok, magyar technológiai cégek és tehetős magánszemélyek. 2018-ban a Forbes beválasztotta a “30 sikeres fiatal 30 alatt” listára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük