Branding 2018

4 arc, akik definiálták a STARTUP piacot

Egy startup legfontosabb feladata, hogy gyorsan és olcsón megoldjon nagy, sürgető piaci problémákat (BUMPS, Big Urgent Market Problems). Ha szeretnéd tudni, hogyan állnak ehhez a feladathoz a modern vállalkozások, akkor érdemes a vezető gondolkodókat megérteni, akiknek a modelljeire az egész iparág támaszkodik.

Product Market fit, Marc Andreesen

Bár sokan próbálták megfogalmazni, hogy mi is egy startup feladata, de Marc Andreesen volt az első, aki kristálytiszta megfogalmazásban leírta, hogy egy startup számára a legfontosabb feladat, hogy megtalálja a termék-piac kapcsolatát. Ez a fő fókusz és a legtöbb startup ott rontja el, hogy előbb kezd el növekedni, mielőtt ezt megtalálta volna.

Design Thinking, David Kelley

A David Kelley — IDEO — által popularizált dizájn gondolkodás beette magát a modern startupok minden szintjére, amely a következő gondolkodási sémák használatát jelenti:

● Az emberi értékekre fókuszálás, vagyis arra fókuszálni, hogy az ügyfél számára mi értékes, és megoldást találni arra.
● A beszéd helyett a mutatás. Prototípusok készítése.
● A kísérletezgetés előtérbe helyezése. Mindenki hibázik, fontos a gyors és olcsó kísérletezgetés.
● Tudatos folyamat.
● A tett számít. Hogy minden esetben a tettet és az abból szerezhető tapasztalatot kell előtérbe helyezni.
● Radikális együttműködés. Mindenhol, ahol lehet, a közös munkát kell előtérbe helyezni.
● Megértésre törekvés. Minden esetben a megértésre kell törekedni, az ügyféligények, a projekt és a megoldás tekintetében is.

Customer development, Steve Blank

Steve Blank az egyik legmélyebb szakértője annak, mi is történik akkor, amikor egy startup formálódik, az ő Customer Development modellje rendkívül részletes formában írja le egy startup fejlődési stációit.

1. Customer Discovery. A hipotézis formálása, a problémahipotézis tesztelése, termékhipotézis tesztelése — Fogyasztó és probléma, igénykreálás — Problémaprezentálás — Első baráti kapcsolatfelvétel a leendő fogyasztókkal — Piacismeret megteremtése — Termék első tesztelése, találkozás a valósággal

2. Customer Validation. Felkészülés az értékesítésre, az első értékesítési pillanatok menedzselése és pozicionálás — Értékajánlat megfogalmazása — Sales roadmap — Első sales emberek — Első értékesítések — Értékesítési folyamat pontosítása — Értékesítéscsatorna partnereknek — Termékpozicionálás és cégpozicionálás

3. Customer creation. Amikor a felhasználók tömegesen megjelennek, piacfoglalás. — Piac körberajzolása — PR-aktivitások — Éles indulás, kommunikáció és visszamérés — Igénygenerálási stratégia és végrehajtás

4. Company Building. Amikor a cég már elindult és elkezdődik a növekedés menedzselése. — Nagyszámú fogyasztó menedzselése — Menedzsment- és kultúraformálás — Funkcionális területek kialakítása

Lean startup, Eric Ries

Eric Ries tette össze először azt a modellt, amely a dizájnmódszertant, a technológiai fejlesztést, a piactesztelést egy modellbe hozza és utat mutat egy modern startup felépítéséhez.

A lean startup modell azt mondja, hogy az ötlet, a fejlesztés, az ebből szerezhető adat folyamatos körforgásban üzemel egy startup életében, és a startup egyik legfontosabb feladata, hogy minimalizálja a tanuláshoz szükséges ciklusidőt.

Ez pedig azt jelenti, hogy:
1. Gyorsabban kell építeni: unit tesztek, usability tesztek, folyamatos integráció, folyamatos élesítés stb.
2. Gyorsabban kell mérni: Split tesztek, funnel elemzések, NPS, élő adatok, előrejelzés, valós idejű monitorozás stb.
3. Gyorsabban kell tanulni: Fogyasztófejlesztés, fogyasztói interjúk, legmélyebb okok elemzése, fogyasztói fórumok stb.

A lean startup legfontosabb gondolata, hogy nem az okos startupok győznek, hanem a gyors ciklusok segítségével gyorsan reagáló startupok.

Szerző:
Dobó Mátyás csaknem húsz éve dolgozik digitális területen, korábban startup cégek fejlesztésével, digitális adatbiztonsággal is foglalkozott, de bloggerként és a SMART-konferencia alapítójaként is ismert. Hosszú évek óta dolgozik a telekommunikációs iparban, korábban a Magyar Telekom üzletfejlesztési igazgatói posztját is betöltötte. Jelenleg az Invitech Magyarország stratégiai és üzleti támogatások igazgatóhelyettese és az újgenerációs termékek fejlesztésének irányításáért felel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük