InterjúMárkaépítésMarketing

Digitális marketing workshop – interjú Szabó Edittel

Hol tart ma a digitális marketing? Milyen tudásra és nem utolsó sorban szemléletre van szükségünk ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az online világ adta lehetőségekkel? Szabó Edittel a Digitális marketing workshop vezetőjével beszélgettünk a hazai piac helyzetéről, a tartalomgyártásról és a leghatékonyabb online marketing eszközökről.

Brandbook.hu: Milyen változáson ment keresztül a digitális marketing az elmúlt években?

Szabó Edit: Talán az egyik legaktívabban változó területről beszélünk, ahol heti szinten jelennek meg újdonságok, indulnak és buknak el trendek. Azt fontos kiemelni, hogy milyen földrészt, illetve országot veszünk figyelembe a változás tekintetében. Európa, de főleg Magyarország olyan 2-3 évvel az amerikai piac mögött halad. Tehát, ami ott most trend, nálunk igazán csak pár év múlva fog begyűrűzni. Éppen emiatt szétválasztanék globális trendeket és irányokat, és ezzel szemben lokálisan éppen erős aktualitásokat. Globálisan igaz, hogy – mint minden más területen – az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a marketingben is erősen teret nyer. Egyre több olyan rendszer van, amely kellő adatmennyiség bevitele esetén már képes profilozásra, optimalizálásra és analizálni kampányokat. Ez egyre inkább segíti a személyre szabott kommunikációt, és az automatizált kampánykezelést. Azonban egy egy ilyen rendszer lokális szinten még csak fikció. Itthon az elmúlt időszak egyik nagyobb trendje, a hasonló automatizációra épülő, programmatic volt, a mobil marketing – és úgy általában a mobileszközök – folyamatos térnyerése, illetve a content marketing és ezzel az egyedi és nem feltétlenül push reklámmal operáló aktivitások felerősödése.

Brandbook.hu: Melyek a leghatékonyabb online marketing eszközök?

Szabó Edit: Nos, a digitális marketing fő diszciplinája, hogy minden attól függ, hogy… Nem lehet általánosságban beszélni és így nem lehet általános igazságokat sem mondani. Az, hogy például egy Google Adwords kampány hatékony tud lenni, ha megfelelő célokkal és megfelelő beállításokkal kezeljük, az persze általánosan igaz, de biztos találnánk olyan iparágat vagy céget, akinek ezzel szemben egy jól kialakított social media kommunikáció többet hoz. Úgy fognám meg a kérdést, hogy mi az adott vállalt/ termék és marketinges célja, és ahhoz mérten lehet hatékony eszközöket találni. Ugyanis a rendelkezésre álló csatornák száma mégiscsak limitált, így a hatékonyság inkább az üzeneten és a kampány folyamat kidolgozottságán fog múlni, mint csak önmagában az eszközön.

Brandbook.hu: Mennyire erősek a hazai vállalatok az online kommunikációban?

Szabó Edit: Azt tapasztaltam eddig, hogy a kényszer nagy úr. Azt minden cég látja, ha piacot veszít offline, kézenfekvő, hogy azt online pótolja. Emiatt egy organikus fejlődés mindenkinél látható az online irányába. A különbség a tudatosságban van, ki mennyire tervezetten és végig gondoltam illeszti be az online aktivitásait a teljes marketing és értékesítési mixbe. Mennyire bízza szakemberekre a munkát, ahelyett, hogy a már amúgy is túlterhelt kollégákra hagyná az online felületek menedzselését is. Ahogy én látom, ez nagyobb, nemzetközi háttérrel rendelkező cégek esetén jobban működik, esetleg a tempó nem olyan gyors, mint egy kisebb cég esetében. Azonban a kkv-knál, főleg az erőforrás hiány miatt, sokszor olyan kollégához kerül az online „feladat”, aki nem szakembere az adott területnek, és időhiány miatt nem is mindig tud azzá válni. Én úgy látom, hogy a gondolkodásnak kell változnia, illetve rengeteg képzésnek kell történnie ahhoz, hogy erősödjön az itthoni online szakmai közeg.

Brandbook.hu: Mitől jó egy online tartalom?

Szabó Edit: A jó tartalom célcsoport és platform/csatorna azonos. Tehát ha tudjuk, hogy 25-35 közötti budapesti anyukáknak szeretnénk babamama jógát ajánlani, akkor annak fényében, hogy mi a célunk (új ügyfélszerzés, vagy márkaépítés), megjelentethetünk oktató videót a YouTube-on, de blog posztot is a közös mozgás szépségeiről, vagy éppen Instagram albumot a legutóbbi babamama jóga óráról. A lényeg, hogy tudatosan a célhoz rendelten alakítsuk a tartalmat és azokon a csatornákon osszuk meg (lehetőleg mindenhol más formátumot), ahol a célcsoportunk jelen van. Azt gondolom éppen emiatt, hogy egy B2B szolgáltató cégnek új ügyfélszerzésre Magyarországon az Instagram nem lehet csatornája, de például Employee branding céllal igen. Ezeket mindenképpen végig kell gondolni, mielőtt tartalmat gyártunk, tehát ugyan úgy rendelkeznünk kell tartalom stratégiával a marketingen belül, mint social media vagy kereső marketing stratégiával.

Előadó:

Szabó Edit

A Bare International nemzetközi piackutató cég 52 országért felelős európai marketingtanácsadója, illetve a Kider App alapítója. Korábban a MediaSales ügynökségnél, a Citibanknál dolgozott, majd igazgatói pozíciót töltött be az OTP Banknál, és digitális vezetőit a Microsoftnál. Hat éve oktat főiskolai MBA-képzésen és digitális mesterkurzusokon, illetve rendszeres előadója a szakma legnagyobb konferenciáinak. 2018-ban felkerült a Forbes 30 sikeres fiatal 30 alatt listájára, illetve a nemzetközi Customer Experience Network 30 under 30 listájára is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük