HR

„Minden idők legamerikaibb nyara jön”

Elvesztette az Anheuser Busch amerikai sörfőzde az Európai Bíróság előtt azt a védjegypert, amelyben a „Budweiser” márkanév használati jogát igényelte magának Európában – ez volt a hír 2009-ben. Addigra már az amerikai Anheuser-Busch (a belga InBev Csoport leányvállalata) és a cseh Budejovický Budvar több mint 100 védjegyperen vett részt ellenfélként. A vita középpontjában a Budweiser márkanév használata állt. A döntéshozók mindannyiszor nehéz helyzetbe kerültek, hisz mindkét céget megillethetné a védjegy használatának joga.

A Budweiser Budvar a néhai bohémiai városban, České Budejovicében székel; bár a céget később alapították, mint amerikai vetélytársát (mindössze 1895-ben), a város már a 13. században elnyerte a sörfőzés jogát. Hazájában az évszázados hagyománnyal rendelkező, a német ajkú lakosok alapította Budweiser Bürgerbrau konkurenseként jött létre, később azonban egyesültek.

A 19. század végén Eberhard Anheuser sörmester és lányának szerelme, Adolphus Busch egy igazi amerikai sör megteremtésén fáradozott. Mintául a cseh bevándorlók kedvence, a Pilsner sör szolgált, akik Budweis községből érkeztek az Amerikai Egyesült Államokba. 1878-ban a Budweiser már a cég bejegyzett márkaneve volt. – ismertette a védjegyperek történeti hátterét Paksi Julianna, a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda képviseletében.

Az eddigi döntések értelmében a cseh Budweiser Budvar használhatja Európában a teljes nevet, a Budweisert. Míg az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában kompromisszumos megoldásként Chechvar a hivatalos megnevezés. Az árujelzők oltalma alatt áll még a Budweiser Budvar, Budvar és a Budějovický Budvar. A rövidített márkanévvel, „Bud”-ként címkézett söröket pedig kizárólagosan az amerikai konszern értékesítheti.

2016 nyara viszont újra változást hoz: a névváltozatok, amelyekért akkora harc dúlt – átmenetileg? – eltűnnek az amerikai kontinensen. A Fastco Design a választás évében kiteljesedő patriotizmushullámmal magyarázza, miért lesz ezentúl nemes egyszerűséggel „America” a Budweiserből és Budból. Az arculat, a design viszont megmarad, így még ha a dobozon olvasható feliratok sora tartalmilag változik is, jól felismerhető lesz a patriótává lett sörmárka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük