HR

5 megszívlelendő tipp a jó munka-magánélet egyensúlyért

1. A kész sokszor jóval több, mint a tökéletes

Egyáltalán nem kell, hogy mindig minden tökéletes legyen körülöttünk! Néha azért belefér, ha nem a szokásos precizitással csináljuk meg a prezentációnkat; vagy ha nem sikerül túl szépre a sütemény a gyerekzsúrra! A lényeg, hogy elkészültünk a velük! Ne stresszeljük túl magunkat a maximumra való törekvéssel, mert sokszor tényleg csak felesleges a felhajtás!

2. Rendszerezzünk!

Meg kell tanulnunk optimálisabban felosztani az időnket, hogy mindenhova jusson egy kicsi belőlünk! Ezért nem árt, ha ténylegesen felállítunk egy órarendet, amihez minden körülmények között tartjuk magunkat! Ha van egy kézzelfogható teendő listánk, sokkal rendszerezettebbek lehetünk mind otthon, mind pedig a munkahelyünkön!

3. Tanuljunk meg nemet mondani!

Ne bólintsunk rá rögtön minden kérésre, és vegyünk ezzel plusz terheket a vállunkra, ha valójában nem is lenne muszáj! Mérlegeljük a lehetőségeinket, a tényleges szabad időnket, és azok ismerete mellett döntsük el, hogy igent mondunk-e egy feladatra, vagy sem! Nemet mondani a mindennapjainkat terhelő dolgokra nagyjából ugyanolyan nehéz, mint gondolkodás nélkül igent mondani a pihenésre. Most azonban mégis próbáljuk meg!

4. Igyekezzünk delegálni a feladatokat!

Otthon és a munkában is bontsuk részfeladatokra a teendőinket, és bizonyos részeit próbáljuk meg kiadni másoknak! Képesnek kell lennünk kérni és elfogadni a segítséget, mert egyszerűen képtelenség mindent egyedül elvinni a hátunkon!

5. Iktassuk ki az időrabló tényezőket!

Amikor a munkánkkal foglalkozunk, minimalizáljuk a magánélettel kapcsolatos ügyintézést! Nem most válaszoljunk a Facebook üzenetekre és  baráti e-mailekre, ezeket hagyjuk a munkaidőn kívülre! Ugyanez fordítva is igaz: ne hagyjuk, hogy a szabadidőnkben a munka rabolja el az értékes időnket! Hiszen minden esély meg van rá, hogy meg fog várni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük