Marketing

Kevin Allocca: A vírusvideók titka – TED videó

 

Leirat:

00:11 Sziasztok! Kevin Alloca vagyok. A YouTube trend igazgatója, és hivatásszerűen nézegetem a YouTube-videókat. Ez komoly. Szóval arról fogunk kicsit ma beszélni, hogy hogyan jönnek létre a vírusvideók, és hogy ez miért is érdekes egyáltalán. Mindannyian sztárok szeretnénk lenni — celebek, énekesek, humoristák — és mikor fiatalabb voltam, ez nagyon elérhetetlennek tűnt. De ezt ma már az internetre feltöltött videó úgy teszi lehetővé, hogy bármelyikünk vagy bármilyen kreatív dolog, amit létrehozunk teljes mértékben híressé válhat világunk kultúrájának egy részében. Bármelyikőtök híressé válhat az interneten jövő szombatra. Viszont több mint 48 órányi videót töltenek fel a YouTube-ra minden egyes percben. Ezeknek pedig csak egy kis százaléka terjed el, kap kiemelkedő nézettséget és válik kulturális mozzanattá. Hogy is történik mindez? Három dolog: ízlésformálók, részvételen alapuló közösségek és váratlanság. Rendben. Akkor gyerünk!

01:02 (Videó) Bear Vasquez: Ó, Istenem! Ó, Istenem! Ó, Istenem! Wooo! Ohhhhh, wowwww!

01:16 KA: Tavaly Bear Vasquez közzétette ezt a videót, amit otthona mellett, a Yosemite Nemzeti Parkban rögzített. 2010-ben 23 millió alkalommal nézték meg. (Nevetés) Ez egy grafikon arról, hogy hogy is nézett ez ki, mikor először vált népszerűvé tavaly nyáron. De Bear igazából nem vírusvideót indult készíteni, csak meg akart osztani egy szivárványt, mivel ezt teszi az, akit Yosemite-i hegyi medvének (Bear) hívnak. (Nevetés) Valójában több, természeti környezetben készült videót is készített, viszont ez a videó, amit korábban már közzétett, még januárban. Mi történt itt? Tulajdonképpen Jimmy Kimmel. Jimmy Kimmel elküldte ezt a Twitter-üzenetet, ami olyan népszerűvé tette a videót, amilyen az lett végül. Mivel a Jimmy Kimmelhez hasonló ízlésformálók új és érdekes dolgokkal ismertetnek meg minket, és nagyobb közönséghez juttatják el azokat.

02:04 (Videó) Rebecca Black: ♫ Itt a péntek, a péntek. Rázzunk egyet pénteken. ♫ ♫ Mindenki várja a hétvégét, a hétvégét. ♫ ♫ Péntek, péntek. Rázzunk egyet pénteken. ♫

02:17 KA: Ugye nem gondolták, hogy tényleg beszélgethetünk most anélkül, hogy említsük ezt a videót? Remélem nem. Rebecca Black „Péntek” című klipje egyike az év legnépszerűbb videóinak. Majdnem 200 milliószor nézték meg az idén. Egy egy grafikon arról, hogy hogy is nézett ez ki. Hasonlóan a „Kettős szivárvány”-hoz, úgy tűnik, egyszer csak előbukkant a semmiből.

02:36 Szóval mi történt ezen a napon? Nos, péntek volt. Ez tény. És ha kíváncsiak arra a többi tüskére, azok szintén pénteki napok. (Nevetés) De mi a helyzet ezzel a nappal, ezzel a különleges pénteki nappal? Nos, Tosh.0 felfedezte, több blog pedig írni kezdett róla. Michael J. Nelson a Mystery Science Theaterből az egyik első ember volt, aki a videóval tréfálkozott a Twitteren. De, ami fontos, az az, hogy ízlésformálók egy képviselője vagy egy csoportja állást foglalt és megosztották azt egy szélesebb közönséggel, felgyorsítva a folyamatot.

03:09 És így aztán közösség formálódott azokból, akik megosztották egymással ezt a viccet, elkezdtek beszélni róla és dolgokat csinálni vele. Mára már 10 000 „Péntek”-paródia található a YouTube-on. Már az első hét napon is a hét minden más napjára jutott egy paródia. (Nevetés) A 20. század egyirányú szórakoztatásától eltérően, ez a közösségi részvétel az, amivel a jelenség részévé válunk — elterjesztjük vagy valami újat csinálunk vele.

03:38 (Zene)

03:47 A „Nyan Cat” egy végtelenített animáció végtelenített zenével. Ez az. Pont, mint ez. Közel 50 millió alkalommal nézték meg az idén. És ha ezt furcsának találjátok, tudnotok kell, hogy van belőle egy három órás változat is, amit 4 milliószor láttak. (Nevetés) Még macskák is nézték ezt a videót. (Nevetés) Macskák néztek más macskákat, akik nézték ezt a videót.

04:17 (Nevetés)

04:25 De ami fontos itt, az a kreativitás, amit a kockák internetes kultúrájában ihletett. Születtek remixek. (Nevetés) Valaki elkészítette a nosztalgia verziót. (Nevetés) Aztán pedig nemzetközivé lett. (Nevetés) Egy egész remix-közösség bukkant elő. A hülye poénból csináltak valamit, aminek tulajdonképpen mindannyian a részesei lehetünk. Mivel mi most nem csak élvezzük, de résztvevők is vagyunk.

05:14 És ki tudta volna ezt előre megjósolni? Ki tudta volna előre megjósolni a „Kettős szivárvány”-t, Rebecca Blacket vagy a „Nyan Cat”-et? Milyen forgatókönyvek születhettek volna, ilyen tartalommal? Egy olyan világban, ahol több mint két napnyi videót töltenek fel minden egyes percben, csak az igazán egyedi és váratlan darabok emelkedhetnek ki így, mint ezek. Amikor egy barátom azt mondta, hogy meg kell néznem ezt a klassz videót egy srácról, aki a bringásokra kirótt bírságok ellen tiltakozik New Yorkban, bevallom, nem nagyon érdekelt a dolog.

05:42 (Videó) Casey Niestat: Szóval kaptam egy cetlit, mert nem a biciklisávban hajtottam, de ott gyakran olyan akadályok vannak, amik nem teszik lehetővé a sáv megfelelő használatát.

05:50 (Nevetés)

06:04 KA: Azzal, hogy abszolút meglepő és vicces, Casey Niestat fogta a mókás ötletét és elérte, hogy 5 millió alkalommal lássák. Ez a szemléletmód bármilyen új dolog esetén működhet, amit kreatívan csinálunk. Mindez pedig elvezet minket egy nagy kérdéshez …

06:20 (Videó) Bear Vasquez: Mit jelent ez? Ohhhh. (Nevetés)

06:28 KA: Mit jelent ez? Ízlésformálók, kreatív részvételen alapuló közösségek, teljes váratlanság, ezek a jellemzői a média és a kultúra új típusának, ami bárki számára hozzáférhető, és ahol a népszerűségről a közönség dönt. Úgy értem, ahogy korábban már említettem, a világ egyik legnagyobb csillaga most Justin Bieber, aki a YouTube-on kezdte. Senki nem kell engedélyezze az ötleteded. És most mindannyian érzünk egy kis tulajdonjogot a saját popkultúránkban. Ez pedig nem jellemző a régi médiára, és éppen csak igaz a mai médiára, de meg fogja határozni a jövő szórakoztatóiparát.

07:03 Köszönöm.

07:05 (Taps)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük