Marketing

Fókuszban a márkák (is): Le Rendez-Vous Franciaországban

Noha a terrorfenyegetettség árnyékában példátlan biztonsági intézkedésekre kell felkészülni a franciaországi foci-eb helyszínein, ez aligha szegi kedvét a világ józanabbul gondolkodó nagyobbik felének. Ők önfeledten szeretnének hódolni kedvenc sportáguk élvezetének, de ha nem lehet önfeledten, akkor úgy is jó…

Az UEFA hivatalos becslései szerint 1 milliárd euró körül alakulnak majd a szervezetet megillető televíziós jogdíjak, a szponzoráció 400 millió eurót, a jegybevételek pedig 500 millió eurót tesznek ki. A közvetítések a világ 230 országába, régiójába jutnak el, 150 millió néző követhet élőben egy-egy meccset. (A 2012-es foci-eb összesen 8,4 milliárd nézőt vonzott világszerte.) Teljességgel érthető tehát a márkák versengése egy-egy ilyen világesemény – helyesebben világra szóló esemény – szponzorációja iránt, hiszen „listaáron” ilyen hatalmas tömeghez eljuttatni a saját üzenetüket tényleg csak kivételes alkalmakkor lehetséges. A fenti számok sejtetik, mekkora üzletnek lehet részese az a cég, amelyik jogot szerez a támogatói szerep elnyeréséhez.

A-tól C-ig

Aligha meglepő, hogy a globális partnerek listájának első helyét az adidas foglalja el (ez persze az ábécé szerinti sorrend, „szegény” Nike alighanem a lista hátsó régiójában kullogna…), hiszen a játék alapvető szükséglete egy labda. De a német gyökerű sportszergyártó világcég az európai szervezettel 2009-ben megkötött hosszú távú együttműködés keretében további jogokat is élvez, és további kötelezettségeket is magára vállal. Például öltözteti a résztvevőket a bíróktól a labdaszedőkig.

A Carlsberg is régóta otthon van a sportszponzoráció területén, az UEFA-nak 1988-tól – az akkor (még Nyugat-)Németországban megrendezett eseménytől kezdve – partnere, és ha alkoholos lévén hivatalos italként nem is tündökölhet, minden eseményen hangsúlyosan jelen lesz.

A szintén 1988-tól UEFA-partner Coca-Cola viszont italként is kínálhatja legváltozatosabb márkáit a szurkolóknak és csapatoknak egyaránt: az alapvető (Diet) Coca Colán, Sprite-on és Fantán kívül olyanokat is, mint a Minute Maid in France fantázianevű dzsúszok vagy a Powerade sportitalok, a Burn energiaitalok és a Chaudfontaine ásványvizek.

A Continental a 2011-2017-es időszakra kötött hosszú távú partneri kapcsolatot az UEFA-val, összhangban azzal a stratégiai céllal, hogy markánsan látható legyen Európa-szerte (is) a gumiabroncsgyártó nagyhatalom.

Előbb-utóbb ismerősen cseng majd a név

És el is érkeztünk a lista vélhetően legérdekesebb tagjához! A Hisense név aligha cseng ismerősen a magyar – vagy az európai – fül számára, pedig óriási telekommunikációs cégről van szó. Olyanokkal kell egy lapon emlegetni, mint a pár éve még ugyancsak szinte ismeretlen Huawei vagy ZTE. Vagyis egy újabb kínai nagyágyú érkezett meg Európába. Az UEFA-val kötött megállapodás egészen friss, 2016. januári keltezésű – az európai szövetség 56 éves történetének első kínai partnere –, a kínai vállalat stratégiai célja mindazonáltal nem az európai piac valamely szegmensének meghódítása, hanem a hangsúlyos hazai jelenlét.

Hogy ehhez jobban nem is választhatott volna, egy impozáns szám igazolja: az európai kontinensbajnokságot a televíziók képernyőin keresztül várhatóan kínaiak tíz- vagy százmilliói követik majd.

A másik, nem európai szponzorpáros viszont már visszatérő partner – 2000 óta működnek együtt az UEFA-val –, és nem hogy egyszerűen megvetették a lábukat a vén kontinensen, de a Hyundai/Kia járművek úgyszólván otthonosabban mozognak az európai utakon számos itteni „bennszülött” gyártó autóinál. Lesz bőven logisztikai természetű feladatuk a foci-eb helyszínein is: csapatokat, bírókat, szervezőket és vendégeiket egyaránt szállítanak majd az egyes állomáshelyek között.

Mindenevő McDonald’s

A McDonald’s immár 24 éve partnere az UEFA-nak – a nemzeti válogatottak összecsapásainak szponzoraként –, csakúgy, mint a FIFA-nak (a foci-vb-k kapcsán), illetve az olimpiai játékoknak. Vagyis a McDonald’s a sport területén igaz mindenevő… A profiljukba vágó tevékenységen kívül mindazonáltal egy sor kapcsolódó esemény szervezésében-lebonyolításában is aktívan kiveszik a részüket.

Ezúttal hazai pályán, de globális partnerként segíti 2016-ban az UEFA-t az Orange: hatalmas a felelősségük, hiszen nekik kell gondoskodniuk az esemény teljes vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs támogatásáról. Ezen felül is lesz kiemelt feladata a francia vállalat eb-re delegált 800 (!) mérnökének: a szervezők, a hivatalos személyiségek, újságírók, bírók mobilkommunikációját kell biztosítaniuk, 25000 elérési pontot üzemeltetve.

Van bőven üzemanyag, és van gép is!

A SOCAR név önmagában nem sokat jelent, de ha feloldjuk a rövidítést – The State Oil Company of the Azerbaijan Republic –, rögtön világossá válik az összefüggés: Azerbajdzsánban stratégiai helyet foglal el a futball, sőt nagy tornát is rendeztek már, igaz, az U-17-es korosztály világseregszemléjének adtak otthont – a hölgyeknél. Mindenesetre jobb alkalmat aligha találhatott volna a SOCAR ahhoz, hogy megmutassa magát a – sportszerető – világ számára.

A globális listát a Turkish Airlines zárja, amely globális kampányába illesztette bele a kontinens-találkozóhoz kapcsolódó aktivitását. Különleges ajánlatokat dolgozott ki a franciaországi mérkőzésekre utazó szurkolók számára, chartereket üzemeltetnek a részt vevő csapatok számára, az eb-re kijutott 24 ország közül 22-vel létesítve légi kapcsolatot.

Kép: uefa.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük