HR

18+1 megfontolandó tanács, hogy megfelelő legyen a testbeszéd küldte üzenet

Minden kapcsolatban – legyen az magánéleti vagy hivatalos – hatalmas jelentősége van az első benyomásnak. Az első néhány perc döntő lehet egy találkozónál: már akkor megszületnek a döntések arról, hogy mik lehetnek a másik fél szándékai, és akár hitelesnek tűnik, akár nem, eldöntjük, akarunk-e, fogunk-e üzletet kötni vele.

Éppen ezért egy új emberrel való első találkozás alkalmával nem mindegy, mit közvetít a testünk a másik felé – a nem megfelelő nonverbális kommunikáción akár el is bukhat egy szép reményekkel kecsegtető üzleti kapcsolat.
Peter Economy 18 pontban foglalta össze az üzleti testbeszéd olyan elemeit, amelyeket megfelelő módon használva hitelesen közvetíthetjük szándékainkat, megalapozva a sikeres üzleti együttműködést.

A pozitív test

  • 1. Kezdjük a testtartással! A hátunk legyen egyenes, de ne legyünk merevek, a vállakat ajánlott ellazítani, így nem nézünk ki túl merevnek.
  • 2. Igazítsuk testtartásunkat a beszélgetőpartneréhez – ezzel azt jelezzük, hogy teljes figyelmünket rá összpontosítjuk.
  • 3. Lábainkat tartsuk el egy kicsit egymástól – ne tegyük keresztbe! –, ezzel azt bizonyítjuk, hogy végig nyugodtak maradunk (a kutatások arra mutatnak rá, hogy ha valaki keresztbe rakja a lábait, a szükségesnél jóval több információt tart meg magának). 
  • 4. Hajoljunk előre egy kicsit – ez jelzi a koncentráltságunkat, valamint azt, hogy valóban odafigyelünk partnerünkre.
  • 5. Tükrözzük vissza a megfigyelt testbeszédet, ezzel egyrészt egyetértésünkről biztosítjuk partnerünket, másrészt arra utalunk, hogy kedveljük (őt és azt, amit kifejez) – vagy legalábbis őszintén erre törekszünk.

Pozitív karok és kezek

  • 6. Tartsuk a karunkat nyugodtan a testünk mellett, nyitottságunkat mutatjuk vele azzal kapcsolatban, amit partnerünk kommunikációja kifejez, és mint a lábainkat, karjainkat se tegyük keresztbe, azt sugározva, hogy a lehető legtöbb információ befogadására is nyitottak vagyunk.
  • 7. Szóbeli közlésünkre erősítsünk rá gesztusokkal – hitelesebbé válik a mondandónk a hallgató számára. Ráadásul kutatások igazolják, hogy ha kézmozdulatok is kísérik a beszédet, az kimondottan jó hatással van a gondolkodási folyamatokra.
  • 8. Sohase feledkezzünk meg arról, hogy üdvözléskor legyen határozott a kézfogásunk. Határozott – de nem túl kemény. Az erőteljes kézfogás talán az egyik legfontosabb a testbeszéd elemei közül, mert megadja az az egész beszélgetés alaphangját. Mert ugyan kinek lenne beszélgetést folytatni egy petyhüdt, nedves kézfogás után… 
  • 9. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a különböző kultúrákban milyen formái léteznek az üdvözlésnek, illetve a beszélgetés-tárgyalás lezárásának, ezekhez milyen nonverbális eszközöket tanácsos alkalmazni.

Pozitív fej

  • 10. A megfelelő bólintásokkal és valódi – őszinte! – mosolyokkal azt jelezzük a beszélőnek, hogy megértjük, egyetértünk, és hallgatunk a véleményére.
  • 11. A nevetés, mosoly – megfelelően alkalmazva – mindig nagyszerű módja a hangulat oldásának, és ugyancsak azt mutatja, hogy figyelünk beszélgetőpartnerünkre.
  • 12. Nyugodtan mélyesszük tekintetünket a beszélő szemébe! Tartsuk a szemkontaktust akkor is, amikor mi beszélünk, mert ez azt mutatja, hogy érdekeltek vagyunk a beszélgetés jó kimenetelében. Ügyeljünk a szemkontaktusra, mert viszont ha akkor sem szakítjuk meg, amikor a következő válaszon gondolkodunk, könnyen hathat kihívó bámészkodásnak, ami agresszivitást sugároz.
  • 13. Óvakodjunk a túl gyakori pislogástól! A szapora pislogás azt kommunikálja a partner számára, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat az aktuális beszélgetés közben.
  • 14. Tükrözzük vissza a másik személy arckifejezését, mert – még egyszer, mint az 5-ös pontnál – egyrészt egyetértésünkről biztosítjuk partnerünket, másrészt arra utalunk, hogy kedveljük (őt és azt, amit kifejez) – vagy legalábbis őszintén erre törekszünk.
  • 15. Ügyeljünk a hanglejtésre! Tartsuk normális – alacsony – szinten a hangunkat, és ne kapjuk fel minden mondat végét, mintha az kérdés lenne. Vegyünk mély lélegzetet, gazdálkodjunk okosan a levegővel, és lassan, tagoltan beszéljünk!

A kis extrák

  • 16. Készítsünk jegyzeteket a találkozó során! Ez azt bizonyítja, hogy partnerünknek sikerült bevonnia bennünket, és érdekes, amit mond. Ilyenkor sem szabad ugyanakkor megfeledkezni a szemkontaktus rendszeres alkalmazásáról, így a beszélő tudja, hogy még mindig figyelünk rá, és nem kalandoztak el a gondolataink.
  • 17. Figyeljünk a többiekre, hiszen lehet, hogy épp azt szeretnék kommunikálni testbeszédükkel, hogy szerintük ideje lenne véget vetni a megbeszélésnek. Ha megérti őket, és ennek megfelelően cselekszik, ezek az emberek a jövőben sokkal nagyobb valószínűséggel vonják majd be önt a beszélgetésekbe.
  • 18. A találkozó végén legyen ismét határozott a kézfogás és a szemkontaktus, azt jelezve, hogy kellemesen telt az együtt töltött idő, és a közeljövőben van remény egy újabb találkozóra.

Mindezek a technikák egy sor fontos kommunikációs érték érvényesülését hivatottak szolgálni. Olyanokat, mint a bizalom, a magabiztosság, az érdeklődés, a nyitottság és együttműködési készség, az intelligencia és az empátia.

+ 1

Más források még egy érdekes testbeszéd-elemet hoznak fel, amelynek jelentőségével csak nagyon kevesen vannak – vagyunk – tisztában.

Tartsuk lefelé a tenyerünket! – javasolják. A körülöttünk lévőkben lehet, hogy nem tudatosul ez a finom mozdulat, de segít kifejezni a véleményazonosságot. Amikor valaki mindkét kezét tenyérrel lefelé fordítva helyezi el az asztalon vagy pódiumon, miközben beszél valakihez, az egyfajta tekintélyt és a vezetésre való készséget sugározza a hallgatóság irányába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük