Márkaépítés

A MagyarBrands éves zsűritalálkozója

A márkaértékelés jövője

A MagyarBrands Program 2024-es kiválasztási időszaka lezárult idén szeptemberben, ezért a kiválasztásban is részt vevő Szakmai Bizottságok idén is megtartották éves zsűritalálkozójukat. A találkozón megvitatásra került a program jelenlegi működése, kommunikációs stratégiája és felvetődtek a jövőbe mutató fejlesztési irányok is.

A MagyarBrands program immáron másfél évtizede díjazza a kiemelkedő hazai márkákat, amelyek nemcsak gazdasági eredményeikkel, hanem ismertségükkel és fogyasztói kedveltségükkel is bizonyítanak.

A márkaértékelés jövőjéről

Az idei MagyarBrands zsűritalálkozón a fenntarthatóság kérdése is napirendre került.

Valamennyien érezzük, hogy egyre drámaibban hat az éghajlatváltozás a mindennapi életünkre, és mindez erőteljesebben befolyásolja a vásárlási döntéseinket is. Jó látni, hogy a MagyarBrands díj elnyerésére sikerrel pályázók között egyre több az olyan márka, amely termékpalettája továbbfejlesztésével, vagy fenntartható csomagolási és logisztikai megoldásokkal, akár a témát érintő felelős tájékoztatással komolyan reagál a klímaváltozás okozta veszélyekre. A vásárlónak, a fogyasztónak, az ügyfélnek ez egy igen lényeges információ. Sőt, folyamatosan nő azon cégek köre is, amelyek már fenntarthatósági referenst foglalkoztatnak. Számos kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy ebből fakadóan egy új „mágnes” van születőben, ezért is annyira fontos, hogy a márkaépítők e téren is megmutassák az elkötelezettségüket. Ez önmagában is nagyban növeli a bizalom erősödését, a márkához való kötődést.”foglalta össze Dr. Serényi János, a MagyarBrands Program elnöke a tavalyi év kiválasztási sajátosságait. Éppen ezért a MagyarBrands folyamatosan keresi és monitorozza azokat az innovatív fejlesztéseket és technológiai megoldásokat, amelyek a márkaértékelés folyamatában megújuló lehetőségeket teremtenek.

Az idei évben a Szakmai Bizottság előtt bemutatkozott a NEO Interactive digitális fenntarthatóság témájában készített desktop kutatása, amely közel négyszáz hazai nagyvállalat webes jelenlétét elemezte. Emellett bemutatkozott az ügynökség által fejlesztett HelloGreenWeb.hu oldal, ahol bárki letesztelheti saját honlapjának szén-dioxid-kibocsátását, különös tekintettel az energiahatékonyságra és az ökológiai lábnyomra.

Bemutatkozott a MagyarBrands megújuló weblapja is, amely 2024 év végétől új köntösben, de a korábbihoz hasonlóan részletes leírásokkal segíti a kiválasztási rendszer átláthatóságát, és a Szakmai Bizottság tagjainak részletesebb megismerését.

A 2024-es MagyarBrands kiválasztás eredményei

Ahogy a sakkjátszmában a győzelemhez, úgy az üzleti életben is szükség van jól megtervezett, kiváló lépésekre. Az átgondolt stratégia és hatásos taktika azonban nem elég; a kimagasló eredményekhez egy egész csapat összehangolt és tudatos munkája is elengedhetetlen. A MagyarBrands 2024-ben erre a kooperációra és az összetartás fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen a legnagyobb sikerek mögött mindig egy erős közösség áll.

Ez az elv a MagyarBrands értékelési rendszerében is tükröződik. A 2024-es kiválasztási folyamat során, amely több lépcsőn át vizsgálta a márkákat, a szakmai bizottság véleménye jelentős szerepet játszik. Ennek eredményeként több mint 850 márka érdemelte ki a Kiváló Márka címet.

A Magyarbrands 2024 programban díjat elnyert fogyasztói márkák átlagos ismertsége a vásárlók körében magasabb, mint 71 százalék, kedveltségük pedig 85% feletti volt. Ez jól mutatja a hazai fogyasztók elkötelezettségét a magyar márkák iránt. Az adat alátámasztja azt a piaci jelenséget is, hogy a hazai fogyasztók mintegy kétharmada szerint a termék magyar származása jobban befolyásolja vásárlási döntéseiket, mint a csomagolás vagy az ár. Kiemelkedő a B2B és B2C piacon mozgó magyar márkák teljesítménye is: a 2024-ben MagyarBrands díjas kiváló üzleti márkák megbízhatósági ratingje 94% feletti.

A program „Innovatív Márka” kategóriájában az a márka lehet sikeres, amely folyamatosan újít meglévő termékein, vagy új fogyasztói igényeket elégít ki, ilyen technológiát vezet be, mindezt a társadalmi hasznosság érdekében. Az üzleti márkák kiválóságát pedig – többek között – olyan pénzügyi mutatók határozzák meg, amely 80% felett már kifejezetten stabil, megbízható vállalatot jelez.

A teljes díjazotti lista a következő oldalon érhető el: https://magyarbrands.hu/magyarbrands-program/magyarbrands-dijazott-markak/

Kiváló Munkáltatói márka pályázat

A találkozón szó esett a Kiváló Munkáltatói Márka pályázatról is, amelyre a 2024-es MagyarBrands díjazottak közül azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a munkavállalói környezet javítására, és elkötelezettek a dolgozók jólétének támogatása iránt. A pályázat célja, hogy elismerje azokat a márkákat, amelyek a munkáltatói márkaépítés terén is példamutatóak.

A pályázatok benyújtásának határideje 2024. november 15.
A pályázati feltételek és az űrlap a következő oldalon érhetőek el: https://magyarbrands.hu/magyarbrands-palyazat/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük