KiemeltMárkaépítésMarketingSztorik

„Elég a rózsaszín ködből, valós sztorik kellenek!”

– interjú Békéssy Olgával, a Női váltó magazin és fesztivál alapítójával

Hogyan építhetünk fel egy sikeres vállalkozást, miközben nőként és anyaként is helytállunk? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a Női váltó magazin, amely egyedülálló módon támogatja a nőket a karrierépítés és az önmegvalósítás útján. A magazin munkatársai által szervezett október 15-i Női Váltó Fesztivál teret és találkozási pontot biztosít mindenkinek, aki hasonlóan gondolkozik. Békéssy Olga, a Női váltó magazin alapítójának a története a legjobb példája annak, hogyan lehet bátorsággal és elhivatottsággal újraírni az életünket.

Mi inspirált abban, hogy létrehozd a Női Váltó magazint?
A második gyermekem születése után jöttem el a kereskedelmi tévétől, ahol korábban majdnem 20 évig dolgoztam. Az első gyereknél még visszamentem dolgozni, de tudtam, hogy két gyermek után már nem fog menni a napi 9-10 óra munka és igazából én is más kihívásra vágytam már. Nehéz volt összeegyeztetni a hajnalig tartó vágásokat és a hétvégi munkát, azzal, hogy van 2 gyerekem. Elkezdtem tehát tervezni, felépíteni a vállalkozásomat. A lelkiismeret-furdalás viszont nem maradt el: Miért nem elég nekem az, hogy otthon vagyok a gyerekeimmel?! Normális az, hogy örömet okoz a munkám?! Hogy szükségem van rá, mint a levegőre?! Hiszen nincs ezzel mindenki így.
Tudtam, hogy a végső cél, hogy én magam oszthassam be az időmet, lelkiismeretfurdalás nélkül. Mindeközben azt vettem észre, hogy körülöttem igazából szinte minden nőben felvetődik ugyanaz a kérdés: Hogyan lehet karriert építeni gyerek mellett? Ez mindenkinek kihívást jelentett és jelent ma is, de mindenkinek meg is van rá a saját, egyedi válasza. Olyan lebilincselő történeteket osztottak meg velem az ismerőseim és üzletfeleim, hogy azt gondoltam, kár lenne, ha nálam leragadnának ezek a sztorik. Hat évvel ezelőtt a karrierváltás témája még nem is volt annyira felkapott, mint manapság.

Miben egyedi a Női váltó más magazinokhoz képest?
A legnagyobb különbség, hogy míg más magazinok a sztárokra, ismert arcokra fókuszálnak, addig mi kifejezetten a hétköznapi emberekről írunk, hiszen mi magunk is azok vagyunk. A magazin mellett létrehoztunk egy Vállalkozói Klubbot, amely Bridge Budapest Közösségi díjas lett és elindítottuk a Nőbarát munkahely rovatunkat is. Mindezt azért, mert pontosan tudjuk mennyire nehéz az újrakezdés és egy vállalkozás elindítása. Teljes erőnkkel szeretnénk támogatni és láthatóvá tenni a dolgozó, vállalkozó vagy éppen alkalmazott nőket, illetve segíteni őket abban, hogy megerősödhessenek gazdaságilag és társadalmilag egyaránt. Ugyan a Női Váltó karrierváltó történetekkel kezdődött, de mára minden, a női élet változásával kapcsolatos témát felölelünk.


Hogyan jelenik meg a Női váltó küldetése az október 15-én megrendezésre kerülő Női Váltó Fesztiválon?
Nőként hajlamosak vagyunk mindenkit és mindent magunk elé helyezni a prioritási sorrendben. Első a család, a háztartás vezetése, a nagyszülők gondozása, a gyerek focimeccse: de mikor jövök én? A magazin indulása óta több ezer nővel volt szerencsém kapcsolódni és szinte mindenkiben megfogalmazódott ez a kérdés. Az anyává válás nagyon szép, de hatalmas lemondásokkal jár egy nő számára és sokan csak évek múltán eszmélnek rá arra, hogy nem találják önmagukat a saját életükben. Ritkán, vagy lehet, hogy egyáltalán nem fordul elő az, hogy mi legyünk az elsők, mi legyünk a középpontban. Nem hiába lett a Női Váltó Fesztivál jelmondata: Most én jövök!

Miért van szükség még mindig a fizikai jelenlétre a digitális platformok mellett?
Egészen egyszerűen teljesen más, ha valakinek a szemébe tudsz nézni beszélgetés közben, látod a metakommunikációját, meg tudod ölelni, érzed az auráját. Egy fesztiválon, ahol 400+ nő van jelen (na jó, egy-két pasit is beengedünk 😊) rengeteg pozitív energiából meríthetünk, mindenki nyitottan fordul a másik felé. Ezt online nem lehet pótolni, el kell jönni és megengedni magunknak, hogy átéljük. Sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy egy ilyen nap után annyira feltöltődtek a résztvevők, hogy szinte a föld felett lebegtek.

Ezt jelenti számodra a „sisterhood” érzés?
Pontosan! A Női Váltó közösségét, amely összekapaszkodik ilyenkor és megerősítjük egymást, együtt hangosabbak leszünk. Nagyon fontos számomra, hogy amellett, hogy jól érezzük magunkat, legyen haszna is a Női Váltó Fesztiválnak és a havonta megrendezésre kerülő Vállalkozói Klubnak, és ezekből minél többet vigyenek haza a fesztiválozók. Filozófiám, hogy ne csak egy rózsaszín ködben beszélgessünk csillámpónikról – ez köszönöm szépen, de nem érdekel, eleget láthatjuk ezt a social mediaban. Engem a mélységek és a nehézségek érdekelnek, hogy honnan indult és hova jutott valaki. A legmenőbb vállalkozások mögött sokszor olyan tragédiák húzódnak, amelyeket el sem tudunk képzelni. Ha ezeket őszintén megosztjuk egymással és mindent kiteszünk az asztalra, olyan erőt adunk a másik kezébe, ami segíthet neki tovább lendülni egy nehezebb lépésben.

8 csodálatos nő, akiktől te is tanulhatsz a Női Váltó Fesztivál 2024 – Most én jövök! workshopján!

Milyen programokkal készültök a Női Váltó Fesztiválra?
Előadásokon, kerekasztalbeszélgetéseken keresztül mutatunk be olyan nőket, akiknek vesztes helyzetből sikerült visszafordulniuk. Így például Zsiga Melinda, profi kick-box bajnok és amatőr magyar bajnoki helyezett ökölvívó is részt vesz idén a fesztiválon, aki ugyan gyermekotthonban és nevelőszülőknél nőtt fel, mégis megtalálta a szenvedélyét, a sportot. Sikerült ebben kitűnnie és hihetetlen eredményeket elérnie. Velünk lesz egy igazi példakép is, Dr. Mangó Gabriella, orvos-természetgyógyász, aki folyamatosan azon munkálkodik, hogy más nőkön segítsen és mindemellett hat gyermekes anyuka. Rengeteg életút fog találkozni idén is és közben nem feledkezünk meg arról sem, hogy a karrier és család mellett, hogyan őrizzük meg a nőiességünket. Az egyik legfontosabb témánk, ami évről-évre velünk van az a nőbarát munkahelyek. Úgy gondolom, ha minél többet beszélünk róla és minél több jó példát mutatunk be rugalmas munkahelyekről, ahol van részmunkaidő, vagy éppen apaszabadság, annál gyorsabban elindulhat egy szemléletváltás ezen a területen. De lesz kapcsolatépítés vállalkozónőknek és több olyan workshop, amely a fejlődésünket segíti: ilyen a láthatóság és folyamatkezelés workshop vagy éppen a tiktok jelenlétünket segítő előadás két profival a social médiában.

Milyen kihívásokkal nézhetnek szembe a nők a munkahelyükön és mi lehet a megoldás ezekre a problémákra?
Sok nő azért lesz vállalkozó, mert csak így tud rugalmasan dolgozni. Hiszen gyerekek, háztartás, sok esetben beteg szülők mellett nem tud teljes időben dolgozni. A részmunkaidős állások aránya Magyarországon csak 4,2%, így ez sem tűnik elérhető megoldásnak. Vagy előfordulhat az is, hogy a gyerekek kirepülése után, akár 40-es éveiken túl, egy kiégés után szeretnének valami újba fogni, de nem elég rugalmas a munkahelyük. Sajnos sok HR-es nyilatkozott már arról, hogy alapvetően a jogszabályi környezet nem kedvez annak, hogy egy cég több részmunkaidőst alkalmazzon vagy share jobs állásokat hozzon létre, így pedig nincs is más lehetőség, mint a teljes váltás.

Szerencsére léteznek már olyan cégek – nagy részüknél női vezetőkkel -, akik realizálják, hogy milyen kihívásokkal néz szembe egy nő élete során és szeretnék megkönnyíteni az életüket. Nem mellesleg ez a cégeknek is előnyös lehet, hiszen nagyon nehéz manapság megtalálni a jó munkaerőt, de ilyen húzásokkal piaci előnyökre tehetnek szert és hűséges munkavállalókat kaphatnak cserébe.

#újraolvasó
Kulcsár Zita, a Kiváló Munkáltatói márka bizottságának elnöke kiemelte, hogy 2023-ban egyre alapvetővé válik a munkavállalók mentális egészségének gondozása, hiszen környezetünk rendkívül gyorsan változik, folyamatosan alkalmazkodnunk kell és ez óriási nyomást jelenthet. Megszületett az igény arra, hogy vállalatoknál az eddig csak felsővezetők számára elérhető coach-ok szervezeti szinten is jelen legyenek. Ha érdekel még több munkáltatói márkaépítési stratégia olvass tovább…

Végezetül mit üzennél azoknak a nőknek, akik még keresik az útjukat, esetleg fontolgatják a karrierváltást?
Egyrészt ne féljenek segítséget kérni! Semmit sem kell egyedül megoldani, nagyobb mérföldköveknél érdemes egy szakember véleményét kikérni. Másrészt pedig a nagyobb váltásokat ügyesen elő kell készíteni, ami bár sok időt igényelhet, de megéri! Inkább készítsék elő hétvégéken vagy akár az esték folyamán egy-másfél év alatt, de ne ugorjanak fejest a vállalkozói létbe csak érzésből, piackutatás nélkül, hiszen hamar elfogyhatnak a tartalékaik és mehetnek vissza 40 órában dolgozni. Csatlakozzanak a közösségünkhöz, akár a Női Váltó Vállalkozói Klubban vagy a Női Váltó Fesztiválon és kezdjék el kiépíteni a kapcsolatrendszerüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük