KiemeltMárkaépítésMarketing

Megvannak Magyarország vezető márkái 2024-ben

ismét értékelt az idén 20 éves Superbrands Magyarország

Az idén 20 éves magyarországi Superbrands Program az elmúlt évek során bebizonyította, hogy mind a fogyasztói, mind az üzleti szegmensben megbízható fokmérője a kiválóan teljesítő márkáknak, elismerve kiemelkedő gazdasági teljesítményüket, ismertségüket, és aktív márkaépítési gyakorlatukat egyaránt.

Magyarországon a Superbrands 2004 óta minősíti a márkákat: független szakmai grémium bevonásával értékeli évről évre a piac vezető márkáit, jelzi kiemelkedő piaci ismertségüket, kedveltségüket és pénzügyi stabilitásukat. 2024-ben mind a fogyasztói, mind az üzleti kategóriában 500 vezető márka nyerhette el a Superbrands és a Business Superbrands címet.

„A Superbrands Magyarországon idén ünnepli 20. születésnapját, és a „testvére”, a Business Superbrands is közel hasonló múltra tekint vissza. Akik idén Superbrands elismertségben részesültek, elmondhatják, hogy olyan díj büszke tulajdonosai, mely maga is hiteles, kiállta az idők próbáját, és évtizedek óta töretlenül bizonyítja, hogy a márkaépítés terén kik járnak elől értő módon, kik azok, akikben vevőik, partnereik megbízhatnak.” – Dr. Totth Gedeon főiskolai tanár, a Business Superbrands Szakértői Bizottság elnöke

Superbrands Worldwide – A kezdetek

A Superbrands története Londonban kezdődött még a XX. század végén. Fogalmazhatunk úgy, hogy az akkori social média, a rádió indította útjára1994-ben. A piac vezető márkáiról szóló rádióműsor betekintést engedett Nagy-Britannia ismert, meghatározó márkáinak világába. A műsor szerkesztői esettanulmányokat készítettek, melyekben feltárták az adott márka eredetét, piaci helyzetét és jövőbeli kilátásait. A rádióműsor sikerét követően a Brand Council független szervezet könyv formájában is feldolgozta a piac vezető márkáinak történetét, Superbrands címmel.

Azóta – a brit piac vezető márkáin túl – ma már több mint 90 országban jelent meg a Superbrands program, így nemzetközi szinten mutatva be rendszeresen a Superbrands-győzteseket, és készülnek esettanulmányok ma is a piacvezető márkák tanulságos történeteiből.

A Superbrands márkaértékelési rendszere

„Superbrands az a márka, amely a saját területén kitűnő hírnevet szerzett. A márkákhoz kapcsolt értékek olyan érzelmi és/vagy kézzelfogható előnyöket nyújtanak, amelyet a fogyasztók elismernek és elvárnak” –  ezzel az alapelvvel indult el eredetileg a Superbrands kiválasztási rendszere három évtizeddel ezelőtt, melyet mai napig hitvallásának tart.

Magyarországon a Superbrands díjat 2004 óta adják át, az indulást követően 5 évvel később pedig az üzleti márkákra is kiterjesztették a minősítést, a Business Superbrands díj bevezetésével.

A Superbrands díjra pályázni nem lehet, azt minden évben újra és újra ki kell érdemelni. A bekerüléshez fontos kiindulópont az országos védjegyadatbázis, üzleti márkák esetén a Dun&Bradstreet céginformációs adatbázis is, de emellett online kutatás és adatgyűjtés is segíti Magyarország vezető márkáinak kiválasztását. A márkaértékelésekhez komoly szakmai támogatást nyújt az elismert szakértőkből, kutatókból, oktatókból álló, mintegy negyven fős Szakmai Bizottság szavazata. A független szakértői grémium komplex, hangsúlyosan adatalapú kiválasztási rendszer alapján ítél, de a piaci teljesítmény mellett figyelembe veszi az adott márka tradícióját, vizsgálja a reputációját, a vállalat goodwilljét, innovációs tevékenységét, márkaépítési gyakorlatát is.

A Superbrands kommunikációja

A Superbrands díjazást oklevél tanúsítja, amellyel a márkák díjmentesen hírt adhatnak kiválóságukról: a posztok segítenek a márka kiváló teljesítményét fémjelző Supebrands- üzenet hatékony eljuttatásában a fogyasztókhoz és az üzleti partnerekhez.

Emellett a Programhoz csatlakozók – részvételi díj megfizetése ellenében – médiakampányok, kutatási és képzési lehetőségek széles palettájából is választhatnak.

A díjazott márkák listája már elérhető a Superbrands Magyarország weboldalán:
https://hungary.superbrands.com/superbrands-dijazottak-2024/
https://hungary.superbrands.com/business-superbrands-dijazottak-2024/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük