Marketing

Mi az a PR és hogyan tud segíteni a brandépítésben?

A brandépítés egy összetett folyamat, melynek során vállalatok és vállalkozók erős, azonosítható és emlékezetes márkát próbálnak létrehozni.

Ebben a folyamatban számos eszköz áll rendelkezésre, amelyek különböző módon járulnak hozzá a márkakép kialakításához. Az olyan marketing eszközök, mint a hagyományos reklám, a digitális marketing, a közösségi média stratégiák vagy az eseménymarketing mind-mind hozzájárulnak a brand ismertségének növeléséhez.

Mindezeken kívül a PR, mint a márkaimázs és hírnév kezelésének kulcseszköze, elengedhetetlen a brandépítés sikeréhez, mivel a bizalom és hitelesség alapjait teremti meg.
De vajon mi az a PR?

Mi az a PR?

PR, a Public Relations angol szó rövidítése, vagy magyarul közönségkapcsolatok, a szervezetek és a közönség közötti kommunikációs folyamatra utal, melynek célja a pozitív kép kialakítása és fenntartása, valamint a kölcsönös megértés elősegítése.

A PR tevékenységek közé tartozik például:

  • a sajtóközlemények kiadása,
  • események szervezése,
  • médiakapcsolatok kezelése,
  • válságkommunikáció.

A PR nem csak a termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésével foglalkozik, hanem a szervezet, márka vagy személy hírnevének és imázsának kezelésével és alakításával is. A célja a bizalom és hitelesség kialakítása a közönség felé, valamint a pozitív közvélemény kialakítása és fenntartása.

Gondoljunk csak bele:

  • Az utazási irodák nem magát az utazást, hanem a bizalmat értékesítik, hogy ha velük utaznak, nem maradnak le semmiről, nem történik bajuk.
  • A biztosítás iparágban egy céget bízunk meg azzal, hogy egy sérülés vagy akár még rosszabb dolog esetén kárpótolja a családtagjainkat.
  • Egy orvosi kezelés során minden bizalmunkat egy orvosba és annak véleményébe fektetjük.
  • Egy fogyókúra során a hitelességen múlik, mennyire bízik a vásárló a márkában, hogy amit ajánl, az valóban működik-e.
  • A marketing ügynökségek megbízásával nem kevés pénzt fektetünk abba a hitbe, hogy később még többet kapunk majd vissza.

A legtöbb iparág a bizalmon alapul, a PR tehát rendkívül fontos. De mi is az a PR?

A brandépítés és a PR kapcsolata

A brandépítés és a PR közötti kapcsolat szoros és kiegészítő. Míg a brandépítés azonosítja és kifejezi egy márka egyedi értékeit, ígéreteit és pozicionálását, a PR az eszköz, amely ezt a képet közvetíti és erősíti a közönség és a médiával való kapcsolatokon keresztül.

  • Hitelesség és Bizalom: A PR segít a márkának objektív és hiteles forrásokon keresztül megjelenni, például cikkekben, interjúkban vagy szakértői véleményekben. Ez növeli a márkával szembeni bizalmat és hitelességét.
  • Közönségkapcsolatok: A PR tevékenységei – mint például sajtóesemények, média megjelenések vagy közösségi felelősségvállalási programok – lehetővé teszik a márkának, hogy mélyebb, érzelmi szintű kapcsolatot alakítson ki a közönségével.
  • Válságkezelés: Amikor a márka hírneve veszélybe kerül, a PR létfontosságú a válságkommunikációban, segítve a márkának abban, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon, minimalizálja az esetleges károkat és helyreállítsa a közönség bizalmát.
  • Konzisztens üzenetközvetítés: A PR szakemberek gondoskodnak arról, hogy a márkához kapcsolódó üzenetek konzisztensek és összhangban vannak a márkaszemélyiséggel, erősítve ezzel a márkaidentitást.
  • Új piacok elérése: A PR lehetőséget nyújt új piacok és célközönségek elérésére, olyan médiaplatformokon és eseményeken keresztül, amelyek talán nem lennének elérhetőek a hagyományos marketingeszközökkel.

Amikor egy cég úgy dönt, hogy egy teljesen új terméket dob a piacra — legyen az akár egy védőháló, egy gépjármű vagy akár egy egyszerű könyv —, akkor sokkal fontosabbá válik a pozitív kép kialakítása, a bizalom elnyerése és a támogatás megszerzése, mint a direkt eladás. A védőháló, ha hibás, a végeredmény tragédia lehet. A legújabb gépjárművek olyan új technológiákat használnak, mint a megújuló energiaforrások. Egy könyv pedig manapság igencsak nagy idő- és energiabefektetésnek számít. Az ilyen termékek, szolgáltatások vagy iparágak esetében a PR kulcstényező lehet.

Összefoglalva tehát, a PR egy híd, amely összeköti a márkát a közönségével, és elősegíti a pozitív imázs, hitelesség és bizalom kialakítását, melyek létfontosságúak egy erős brand létrehozásához és fenntartásához — végezetül pedig a márka sikeréhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük