Adat

Élen a kétéjszakás belföldi nyaralások – Vízparti körkép a Szallas.hu-tól

A nyári foglalások harmada kétéjszakás, negyede egy, ötöde pedig három éjszakára szól a Szallas.hu adatai szerint. Nem csak az olcsóbbra van igény: balatoni négycsillagos hotelt többen foglaltak idén, mint tavaly nyáron. Vízpartjaink közül a Tisza-tó átlagára a legkedvezőbb, egy főnek egy éjszaka 9 400 forint.

A nyári hónapok közül eddig augusztusban a legkisebb az elmaradás a belföldi szállásfoglalások terén tavalyhoz képest a Szallas.hu adatai szerint, jelenleg 7 százalékkal kevesebb a megtett, nyári leutazási dátumú belföldi szállásfoglalás, mint 2022-ben ilyenkor. „Júliustól, amikor az időjárás is kedvezőbb volt, élénkültek a last minute foglalások belföldi irányban, viszont ezek is jellemzően a hétvégékre, 1-2 éjszakára szóltak, a hosszabb nyaralások mértéke nem nőtt olyan mértékben, mint tavaly” – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. A nyári foglalások harmada két éjszakára, negyede egy éjszakára, ötöde pedig három éjszakára szól. A Szallas.hu adatai szerint már a kora őszi időpontokat is elkezdték foglalni, jelenleg erre az időszakra 12 százalékkal kevesebb foglalás van az előző évhez viszonyítva.

A Balaton és a Velencei-tó átlagárai hasonlók, a Tisza-tó még mindig olcsóbb

A Balatonon 12 600 forint az átlagos ára egy éjszakának egy fő részére, a Velencei-tónál 12 570 forint. Ezzel szemben a Tisza-tónál a balatoni árakhoz képest 25,6 százalékkal kedvezőbb árért, átlagosan 9 400 forintért éjszakázhatunk fejenként. Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, a Szallas.hu nyári foglalásainak harmada szól a térségbe. A Velencei-tóra csupán a vakációzni készülők 1,2 százaléka, a Tisza-tóra 3,1 százalékuk foglalt a Szallas.hu oldalán.

A Balatonon nőtt az apartmanok népszerűsége, tavaly a nyári foglalások 38 százalékát tette ki, idén elérte a 40 százalékot. A magyar tenger partjánál a hoteleket mindkét évben minden negyedik foglalás alkalmával választották. „Egyre több partnertől halljuk azt, hogy nyílik az olló, azaz a magas kategóriás szálláshelyek és az olcsó, retrók mennek – magyarázta a sajtószóvivő. – Érdekesség például, hogy a Balatonon, a 4 csillagos és a csillag nélküli hotel kategóriában látunk növekedést a foglalási számban, a többi hotelnél csökkenést tapasztalunk”.

A Tisza-tónál a panziók idén nagyobb arányban részesülnek a Szallas.hu által közvetített vendégforgalomból, mint tavaly, és a vendégházaknál is némi növekedés látszik a foglalási számot illetően. A Velencei-tónál idén is az apartmant választották a legtöbben, aránya tavalyhoz hasonlóan 33%. Itt a hoteleknél látszik visszaesés a főbb szállástípusok közül, a panziók és a vendégházak kereslete viszont nőtt.

A fentieket kiegészítve Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője elmondta, hogy a Balatonnál a Festetics-kastély, a Szigligeti vár és a Plázs – Siófok a legvonzóbb látnivalók között szerepelnek. A Tisza-tónál sokan látogatnak el a Tisza-tavi Ökocentrumba, a Tiszafüredi Szabadstrandra és az abádszalóki Tisza-tó Strandra. A Velencei-tónál pedig a Velence Spa Termál- és Élményfürdőt, a pákozdi Katonai Emlékparkot és a Velencei Szabadstrandot keresik fel sokan.

A legismertebb hazai haza vízpartok top települései foglalási szám alapján 2023 nyarán:

Balaton

1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Hévíz
4. Balatonlelle
5. Keszthely

Tisza-tó

1. Tiszafüred
2. Poroszló
3. Abádszalók
4. Berekfürdő
5. Kisköre

Velencei-tó települések

1. Gárdony
2. Velence
3. Agárd
4. Pákozd
5. Kápolnásnyék

Top turisztikai attrakciók, látnivalók:

Balaton

● Festetics-kastély
● Szigligeti vár
● Plázs – Siófok

Tisza-tó

● Tisza-tavi Ökocentrum
● Tiszafüredi szabadstrand
● Tisza-tó Strand – Abádszalók

Velencei-tó

● Velence Spa Termál- és Élményfürdő
● Katonai Emlékpark Pákozd
● Velencei Szabadstrand

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük