InnovációSztorik

Új korszak a Naturland életében: naperőművel a természet védelméért

1989-ben jelent meg az egészségtermékek piacán egy 100 százalékban magyar tulajdonú márka, a Naturland. Az első években importált termékeket forgalmaztak, majd 1993-tól maguk kezdték el gyártani készítményeiket. Mára pedig kizárólag saját fejlesztésű és gyártású termékeik vannak. Magyarországon az egy tucat olyan társaság közül, amely teljeskörű gyógyszergyártói engedéllyel rendelkezik, a Naturland az egyik.

A Naturland a mindennapi egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a természetes kezelési alternatívák széles tárházát nyújtja minden korosztály számára. Termékeik a hagyományokat a modern tudománnyal ötvözve, a magyar gyógynövényeket alapul véve, a népgyógyászat tapasztalatait felhasználva készülnek. A Naturland család nagy „öregje” a Svédcsepp, amely a rendszerváltás utáni évek legnépszerűbb gyógynövénykészítménye volt. 2013 áprilisáig gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményként lehetett megvásárolni, majd az Országos Gyógyszerészeti Intézet hagyományos növényi gyógyszerként törzskönyvezte. Gyógyhatású készítményeik és törzskönyvezett gyógyszereik – a Magyarországon felszereltségében és kapacitásában is szinte egyedülálló – a budapesti gyógyszergyártó üzemükben, míg a teakeverékeik és a gyógynövényteáik pásztói üzemükben készülnek.

A Naturland nem csak a természetesség, hanem a minőség mellett is elkötelezte magát. A felhasznált alapanyagok – legyenek akár gyógynövények, szakmai nevükön drogok, vagy illóolajok – hatóanyagainak magas minősége garantált. Ezek az anyagok minden esetben nehézfém és növényvédőszer-mentesek, és a termékeik garantáltan a növények legértékesebb részeiből készülnek. Erre garancia, hogy a beszállítók valamennyi minőségi bizonylatát felülvizsgálják és emellett a beszerzett alapanyagokat mindenkor a saját analitikai laboratóriumuk is azonosítja és minősíti azokat.

A környezetre káros vegyszerek, szerves oldószerek felhasználását és a megsemmisítendő veszélyes hulladék mennyiségét az évek során jelentősen redukálták a korszerűbb technológiáknak és folyamatoknak köszönhetően. A társaság 2023-ban megújuló energiára épülő beruházásaival tett újabb komoly lépést a fenntartható működés felé. Saját forrásaiból helyezett üzembe két telephelyén – Pásztón és Budapesten – összesen 100 kWp névleges teljesítményű naperőművet. A naperőművek együttes termelése meg fogja haladni a 100.000kWh-t, mely teljes egészében a cég üzemeinek és logisztikai rendszereinek működtetésére, lokálisan kerül felhasználásra. Az új naperőművek a cég várakozásai szerint évente 45-50 tonnával csökkentik a teaüzem és a gyógyszergyár szén-dioxid kibocsátását.

„A Naturland folytatja a környezeti szempontból fenntartható működés irányába tett lépéseit. Ez a fejlesztés is azt jelzi, hogy komolyan vesszük a klímavédelmi kihívásokat. A naperőmű telepítése az első lépés a cég által tervezett, a megújuló energiára épülő energiahatékonysági törekvések sorában. A Naturland további korszerű energetikai fejlesztésekkel kívánja növelni üzemeinek hatékonyságát és csökkenteni környezetünk terhelését. Nekünk ez így természetes.” – nyilatkozta Ásványi Tibor ügyvezető igazgató.

A MagyarBrands program évről évre nyomon követi a hazai piacon megtalálható és sikeresen működő magyar márkákat és három kategóriában díjazza azokat. A Naturland 2022-ben immáron 12. alkalommal vehette át a MagyarBrands elismerést Kiváló Fogyasztói és Kiváló Innovatív Márka kategóriában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük