Márkaépítés

Megvannak a Superbrands 2023 győztesei – Bizonytalan helyzetben csak a stabil márkákban bízhatunk

Az elmúlt évek során többször is megtapasztalhattuk a bizonytalanság érzését, melynek hatására ma már tudatosabban keressük a stabilitást az élet minden területén. Igaz ez a mindennapi fogyasztásunkra, vásárlásainkra vagy a munkánk során az üzleti partnereink megtalálásra is. A Superbrands program közel 20 éve kutatja azokat a márkákat, amelyek márkaépítésükkel és pénzügyi stabilitásukkal a megbízhatóságot és a kiválóságot egyszerre jelentik.

2023-ban mintegy 500 fogyasztói márka és 500 üzleti márka szerepelt sikerrel a kiválasztásban, és érdemelte ki a Superbrands és a Business Superbrands címet.

„Azt várjuk a márkáktól, hogy jól láthatóan, a szükségleteinknek megfelelően, magas minőségi tartalommal feleljenek meg várakozásainknak. Ezt azonban egyre nehezebb teljesíteni, mert az elmúlt év nem a korábbi normalitáshoz való visszatérésről, hanem a bizonytalanságokból fakadó kihívások növekedéséről szólt. Az infláció, a költségek növekedése, a fogyasztók jövedelmének és vásárlási szándékainak alakulása, a cégek alkalmazkodási készsége és erőforrásainak állapota és ebben a helyzetben a marketing stratégiai kommunikációs képessége, mind nagyon fontos dimenziói a márka sikerességének. Már nagy eredmény a márka presztízs veszteség nélküli fennmaradása is. Az igazán szuperek még ebben a nehéz helyzetben is meg tudják tartani fogyasztóik különböző szegmenseit.”Dr. habil. Vass László rector emeritus, főiskolai tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem, a Superbrands Szakértői Bizottság elnöke

Programról

A ma már több mint 90 országban működő nemzetközi Superbrands Programot a brit Brand Council szervezet hozta létre. Magyarországon a Superbrands díj 2004 óta képviseli a márkákhoz kapcsolódó pozitív tulajdonságokat: jelzi kiemelkedő piaci ismertségüket, kedveltségüket és stabilitásukat.

A Superbrands programban fontos kiindulópont az országos védjegyadatbázis, üzleti márkák esetén a Dun&Bradstreet céginformációs adatbázis, de emellett online kutatás és egyéb adatgyűjtés is segíti a legjobb márkák kiválasztását. Fogyasztói márkák esetében készül egy ismertséget és kedveltséget mérő márkakutatás is, üzleti márkák esetében pedig pénzügyi kockázati szűrésen esnek át a cégek. Közös szempont az előszűrésnél a magyarországi márkaépítési gyakorlat és a reputáció azon vonatkozásai, milyen korábbi és friss hírek kapcsolódnak egy adott márkához és menedzsmentjéhez.

A Superbrands Program kvalitatív és kvantitatív módszereket kombináló mérésekre és speciális rangsorolási technikára épül. A programhoz komoly támogatást nyújt a független szakértőkből, kutatókból, oktatókból és elismert üzletemberekből álló zsűri, akiknek a szavazatai alapján születik a végső döntés. Magyarországon negyven szakember támogatja minden évben a Superbrands Program munkáját és pontozza az előszűréseken túljutó márkákat.

Az elnyert Superbrands díj kommunikációja a fogyasztói és üzleti bizalom építésének kipróbált eszköze, de a díj elnyerése nem jelent örök sikert az adott márkának: évente újra ki kell azt érdemelni.

A Superbrands 2023 díjazottak listája: https://hungary.superbrands.com/superbrands-dijazottak-2023/

A Business Superbrands 2023 díjazottak listája: https://hungary.superbrands.com/business-superbrands-dijazottak-2023/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük