AdatMárkaépítés

Biztonságos cégműködés a változó világban

A Hungarikum Alkusz Cégcsoport a hazai biztosításközvetítői piac legnagyobb, 100%-ban magyar tulajdonú cégcsoportja, több mint 1000 tanácsadójával folyamatosan azért dolgozik, hogy cégmérettől függetlenül minden vállalkozást, akivel kapcsolatba kerül, a legjobb tudása szerint támogassa üzletmenetük, erőforrásaik, ingatlanaik és eszközeik maximális biztosításában. Az ősz során a Magyarországon működő vállalatok körében országos reprezentatív kutatást végzett, hogy minél inkább megismerje a hazai KKV-k helyzetét, gondolkozását, kihívásait.

A jelen gazdasági helyzetben a globális ellátási lánc zavarai, az energiaválság, a növekvő üzemanyagárak, a szektorális különadók, az euró árfolyam, valamint az akadozó gyártási és szállítási folyamatok jelentős hatással vannak a vállalatok életére, akik elsősorban a működési költségek optimalizálásával igyekeznek reagálni a kialakult helyzetre. A gyorsan változó piaci környezetben a biztonságos cégműködés fenntartása napjainkban pedig az egyik legfontosabb feladat.

A kutatás eredményei alapján az emelkedő beszerzési árak és szállítási költségek jelentik a legnagyobb kihívást a hazai KKV-k számára. A megkérdezett vezetők 51 százaléka jelezte, hogy ezek a tényezők érintik leginkább társaságukat. A második fő problémát az emelkedő rezsiköltségekben látják a vállalkozások, 46 százalékuk sorolta ezt a tételt a főbb kihívások közé, míg az emelkedő infláció, valamint a kamatok és hitelköltségek növekedése a harmadik helyen végzett 25 százalékkal. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetre a vállalkozások igyekeznek kiadásaik visszafogásával reagálni. A költségcsökkentési lépések közül a beruházási, fejlesztési költségek visszafogására lehet számítani, de a vállalkozások több, mint fele racionalizálni szeretné a nem létfontosságú kiadásait is. A válaszadók kétharmada jelezte, hogy beruházásokon, fejlesztéseken, illetve a marketing kiadásokon spórolna, míg 56 százalék készül a kiadásai részletes áttekintésére, a nem létfontosságú tételek racionalizálására. A megkérdezettek 39 százaléka a munkavégzés optimalizációjával – hibrid munkavégzés – tervezi csökkenteni a rezsiköltségeket. Viszonylag alacsony, mindössze 18 százalék azon társaságok aránya, amelyek a meglévő beszerzési, valamint partneri szerződéseit vizsgálná felül.

A kutatás kitért arra is, hogy a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítások tekintetében hogyan állnak a vállalkozások. A válaszok alapján a cégek 94 százaléka rendelkezik valamilyen biztosítással. Közülük 95 százaléka KGFB-vel rendelkezik, 90 százalékuknak van felelősségbiztosítása, 82 százalékuknak pedig vagyonbiztosítása. A gyakoribb biztosítások közé tartozik még a balesetbiztosítás (72%) és a CASCO (62%), ugyanakkor kockázati életbiztosítást csak a cégek közel negyede kötött, egészségbiztosítással ötödük rendelkezik, míg nyugdíjbiztosítást mindössze 6 százalékuk, utasbiztosítást pedig 2 százalékuk kötött.

A kutatásból kiderült, hogy bár szinte valamennyi vállalkozás rendelkezik valamilyen biztosítással, a cégvezetők 58 százaléka nem tudja pontosan, hogy mennyit fizetnek éves szinten biztosításaikra. Félmillió forint alatti éves biztosítási díjról a válaszadók 7 százaléka számolt be, félmillió és egymillió forint közötti összegről 18 százalékuk, míg 10 százalék évente egymillió és másfélmillió forint között költ biztosításra, 7 százalék pedig másfélmillió forintnál is többet.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalatok számos esetben akár 5-10 éves elavult biztosítási konstrukcióval rendelkeznek, és nincsenek tisztában azzal, hogy évente felül kellene vizsgálni a biztosítási szerződéseket. Az alulbiztosítottság azonban komoly kockázatot hordoz magában, és kellemetlen meglepetést tud okozni egy káresemény bekövetkezésekor.

A Hungarikum Alkusz Cégcsoport szakértőinek segítségével a meglévő biztosítási szerződések átvilágításával, az ajánlatok megversenyeztetésével és a megfelelő biztosítási fedezetek beépítésével akár 30 százalékkal csökkenhetnek a vállalkozások biztosítási díjai, amellett, hogy az elavult biztosítási konstrukciók is aktualizálására kerülnek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük