HRMárkaépítés

Szexi, ha egy munkahely nő-, és családbarát

A 2020-as év a HR területén is meglepetéseket hozott magával: ahogy a munkavállalók élete fenekestül felfordult, a megszokott dolgos hétköznapok is átalakultak, a korábban juttatásnak minősülő home office gyorsan természetes dologgá vált mind a cégek, mind a munkavállalók számára. A járványválság alatt otthonunk egyszerre funkcionált munkahelyként, konditeremként és iskolaként is, ami még inkább előtérbe hozta a nőket munkavállalóként – és vezetőként is – érintő társadalmi egyenlőtlenségeket. Ebben a témában is tanulságos panelbeszélgetés zajlott a „Márkaépítés a munkaerőpiacon a járványválság alatt és után” konferencián.

A járványválság miatt megváltozott élethelyzethez mindenképp új szemlélet dukál, így hát joggal merülhet fel bennünk a kérdés: Milyen legyen a jövő nő- és családbarát munkahelye?

A téma kapcsán Móricz Emese (vezetőfejlesztési specialista, Fortis Consulting) beszélgetett György Ágnessel (HR igazgató, Evosoft Hungary Kft), Heal Edinával (Egyenlítő Alapítvány) és Pistyur Verával (Társalapító, Bridge Budapest) a konferencia délutáni szekciójában.

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy bár a „láthatatlan” vagy „meg nem fizetett” házimunka továbbra is tipikusan női feladatnak számít, az elmúlt két hónapos járványválság mégis kikényszerített egy pozitív változást is: mivel a férfiak többet tartózkodtak otthon, többet voltak jelen, így ők is elkezdtek nagyobb részt kivenni a házimunkából, és a családon belül is a kooperatív megoldásokat tartották szem előtt.

Fontos megemlíteni, hogy az alapprobléma továbbra is fennáll, jelentős különbség figyelhető meg a férfiak és a nők aránya közötti megoszlásban a felsővezetői pozíciókban. És a helyzeten az sem segít, hogy nagyon kevés a követendő jó példa a nők számára, másrészt a támogató közeg is sokszor elmarad mögülük, pedig ez elengedhetetlen, hogy a nők magabiztosan helytálljanak vezetői pozíciókban. De mi akkor a megoldás?

Erre is keresték a választ előadóink szakemberként, felsővezetőként, nőként a június közepén tartott Márkaépítés a munkaerőpiacon konferencián. Az egyórás beszélgetést izgalmas végigkövetni, mert a legfontosabb tapasztalatokon túl hasznos javaslatokat is hallhattunk, amelyek iránymutatásként szolgálhatnak a jövő nő-, és családbarát munkahelyeinek kialakításában.

A beszélgetés teljes egészében* visszanézhető:

* Mivel a konferencia online lebonyolítása közben előfordulhattak rövid internetkimaradások, ez egyes felvételeken kisebb minőségbeli problémaként jelentkezik, amiért elnézésüket kérjük! Annak érdekében azonban, hogy a konferencián elhangzott beszélgetések hitelessége ne sérüljön, a felvételek videóvágását kerültük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük