AdatMarketing

HELYZETKÉP – 2020 MÁJUS VÉGE – Hogyan látják a helyzetet és mit tesznek a vezetők?

Az Önazonos Vezető Műhely szervezet- és vezetőfejlesztő alapítói maguk is próbálják megérteni, hogyan alakul a cégek helyzete, és ezzel párhuzamosan keresik annak módját, miként tudnak támogatást adni a döntéshozóknak ebben a nehéz pandémiás helyzetben.

Az első felmérésünket március végén készítették, amit május végén megismételtek, illetve bővítettek. Azt gondolták, hogy a vezetői döntésekhez értékes háttér-információt jelenthet, hogyan élik meg és látják mások a helyzetet és mit tesznek. Anonim kérdőívet ezúttal 118 vezető töltötte ki.

Felmérésük eredményeinek kivonatát mutatjuk be a következőkben.

A részletes elemzés, ami tartalmazza a vállalati méret szerinti bontást és a március-május közötti időszak változásait itt elérhető.

A VÁLASZADÓK

A válaszadók milyen szervezetet képviselnek?

Az eredményeket három szervezeti csoportra dolgozták fel:

  • nagyvállalatok,
  • kis- és középvállalatok,
  • mikrovállalatok.

A többi kategóriában (EV, civil, kormányzat, egyéb) nem érkezett elegendő válasz ahhoz, hogy mértékadó elemzésre felhasználhassák.

A JELEN HELYZET

Hogyan változott március vége óta összességében, ahogy a céged kilátásait érzékeled?

A válaszolók több mint fele összességében változatlannak ítéli meg cége kilátásait, míg nagyságrendileg hasonló arányban vannak azok, akiknek helyzetértékelése javult vagy romlott. A vállalatméret szerinti lebontásból kitűnik, hogy a nagyvállalatok helyzetének megítélése lassabban, míg a kisebb méretű vállalatoké szélsőségesebben változik.

Mely szempontok érintik céged munkavállalóit leginkább hátrányosan a jelen helyzetben?

A válaszadók több mint fele említette az általános bizonytalanságot és az eredmények biztosítását. Ugyanakkor érdekes, hogy a március végi helyzethez képest az általános bizonytalanság érzete jelentősen csökkent, miközben az eredmények biztosításáé némileg nőtt.

AZ ONLINE MUNKAVÉGZÉS BEVEZETÉSÉNEK EDDIGI TAPASZTALATAI

Ebben a kérdéskörben több szempontot is vizsgáltak: az otthon dolgozás aránya, hatékonysága, költségei, valamint a csapatok elégedettsége, összetartása és együttműködése. Ezek közül kettőt emelének itt ki.

Az otthoni munkavégzés eredményeként a munkatársak elégedettségének alakulása

A felmérés válaszadói esetében a munkavállalók több mint háromnegyede munkaidejük 60-100%-t otthoni munkavégzésben töltötték.

Mindhárom válaszadói kategória szerint a munkatársaik átlaga összességében frusztráltabb. A nagyvállalati válaszadók esetében viszont van egy jelentős réteg, akik nagyobb elégedettséget mutatnak.

Az otthoni munkavégzés során a teljes szervezeten belüli együttműködés alakulása

Mindhárom vállalati kategóriában található mindhárom változásra példa. A nagyvállalatokra jellemző leginkább a szervezeten belüli együttműködés erősödése, a KKV-k esetében kiemelkedő a gyengülés, és a mikrovállalatoknál maradt a szervezeti együttműködés leginkább változatlan.

A JÖVŐRŐL

Milyen időtávon próbálsz előre látni és tervezni jelenleg (március és május)?

A nagyvállalatok és a KKV-k jelentős része március végén még inkább az új üzemmódra való átállással voltak elfoglalva, és már akkor is a mikrovállalatokat foglalkoztatta leginkább a távlatibb jövő. Ehhez a KKV-k zárkóztak fel gyorsabban az elmúlt két hónap során, a nagyvállalatok lassabban emelik fel tekintetüket hosszabb horizontokra.

Miről gondolkodsz már most a járványhelyzet elmúlását követő időszak megalapozására?

 Messze a legerősebb gondolkodási irány új termékek / tevékenységek indítása, valamint a tevékenység / termelés folyamatainak átalakítása, míg a legalacsonyabb a bezárás, szüneteltetés. Részletes elemzésünk érdekes további részleteket tartalmaz a különböző vállalati méretek és a trendek vonatkozásában.

Hogyan látod, miként fog alakulni a szervezeti működés 2021-ben 2019-hez viszonyítva?

Az összesített kép azt mutatja, hogy a válaszadók több mint 80%-a számít arra, hogy az elkövetkező 1-2 évben az otthoni munkavégzés aránya és ezzel párhuzamosan az online értekezletek gyakorisága nőni fog, valamint elterjedtebbé válnak az online adminisztrációs megoldások. Ezen túl sokan azt is gondolják, hogy képzések, tréningek és csapatépítők lebonyolításában növekvő szerepet kap az online forma.

Részletes elemzés itt érhető el:

https://onazonosvezeto.hu/helyzetkep-2020-majus-vege-public

Az Önazonos Vezető Műhely szervezet- és vezetőfejlesztő alapítói örömmel veszik a visszajelzéseket a felmérés eredményei kapcsán:

Bognár Nándor
nbognar@t-online.hu

Martin Hajdu György
mhgy@t-online.hu

www.onazonosvezeto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük