Marketing

Mi a szlogen jelentése?

A szlogen jelentése magyarul: jelmondat.

A célja az, hogy egy bonyolult üzleti koncepciót a lehető legegyszerűbben adjon át.

A Wall Street-ről indult az a trend, hogy minél bonyolultabban, komplexebben érdemes bemutatni egy terméket vagy márkát, mert így okosnak tűnhetünk.

A legtöbben csak annyit felejtenek el, hogy a pénzügyi cégeknek sajnos érdeke, hogy minél kevesebbet értsünk a termékből.

Az igazán nehéz feladat tehát nem az, hogy bonyolultan és nyakatekerten mutassunk be valamit – éppen ellenkezőleg. Egy komplex dolgot egyszerűsítsünk le annyira, hogy átadja a fő üzenetet, felesleges szócséplés nélkül.

Tartalmas üzenet, kevés szóban.

Ez az szlogenek fő feladata.

Az ütős szlogenek ismertetőjegyei

A szlogenek általában 1-5 szót tartalmaznak. Éppen annyit, hogy az ember mindenfajta megerőltetés nélkül egy pillanat alatt el tudja olvasni és meg tudja érteni.

Ha most el kellene magyaráznod az üzleti koncepciódat vagy a legnagyobb versenyelőnyödet, esetleg a márkád vízióját – képes lennél kifejezni egyetlen mondatban? És akár egy szóban?

A legtöbben erre azt felelik: lehetetlen.

Nos, éppen ezért nagyon nehéz ütős szlogent alkotni, és éppen ezért ritka, mint a fehér holló.

Nem is a rövid mondat megfogalmazásával van a gond – sokkal inkább azzal, hogy a mondanivalót 100%-ig át kell adnia.

Gondoljunk csak az Apple 1997-es szlogenjére, amely ma már legendának számít a branding szakemberek körében:

Magyarul annyit tesz: Gondolkozz másképp.

Az Apple már 1984-ben is nyíltan szembement a “Nagy Testvér”-rel, vagyis a világ egyik legnagyobb PC gyártójával, az IBM-mel.

Ezért nem is csoda, hogy a 97-es “Gondolkozz másképp” szlogen is az IBM szlogenjére reagált, ami így hangzott: Think! (Gondolkodj!)

Szóösszetételben nem áll messze az Apple kampányától a Volkswagen 1957-es szlogenje sem, a “Think Small”.

Ez a VW bogár népszerűsítéséről szólt, aminek a keretein belül egy olyan autót dobtak piacra, ami élesen szembement az akkori trenddel, név szerint a hatalmas benzinfaló amerikai izomautókkal.

A kampány óriási siker lett, azóta a szakemberek meg is választották minden idők legsikeresebb reklámkampányának.

De nem kell ilyen messzire mennünk remek szlogen példákért, hiszen itthon is fel-fel bukkannak.

Az egyik legfrissebb a “Nincs Karácsony Kevin nélkül!”, ami akkor jött létre, amikor az RTL Klub pár éve szakított az évtizedes hagyománnyal, és levette a karácsonyi műsoráról a Reszkessetek Betörők!-et, mert a nézettségi adatokból arra jutottak, hogy az emberek már unják.

Ebből akkora botrány lett, hogy nem győztek bocsánatot kérni a tévedésért.

A Reszkessetek betörők! pedig azóta reneszánszát éli, és amolyan magyar nép hagyománnyá vált.

Egy másik nagyon híres példa a MediaMarkt “Mert hülye azért nem vagyok szlogenje”, ami az egész országot megbabonázta, és a kampány befejeződése után is még évekig a köznyelv része maradt.

Hasonlóan nagy karriert futott be a Budapest Bank-féle “Köszönjük, Emese” is, ami odáig fajult, hogy sokáig felváltotta a “na ne mondd” kifejezésünket.

A legjobb szlogenek azok, amelyek segítenek asszociációkat teremteni az agyunkban (mint az Emese szlogen), nagyon sok élethelyzetben használhatóak (pl.: A Nike-féle “Just Do It” szlogen), vagy szórakoztatnak (pl.: MediaMarkt szlogen).

Egy másik kategóriát is érdemes megemlíteni, mégpedig azokat a szlogeneket, amelyek szójátékokat képeznek a többértelmű szavak és kifejezések segítségével.

A magyar nyelv amúgy is híres arról, hogy rengeteg többértelmű szavunk van – ezt használja ki például a Kovi-kő, akik egy szójátékkal fogják meg a vásárlóikat a weboldalukon (https://www.koviko.hu/):

  • Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Végül, de nem utolsó sorban a reklámügynökségek között népszerű mondás, hogy “ha nem tudod elmondani, akkor énekeld el”.

Kinek ne jutna eszébe például a “Pannon GSM, az élvonal” dallama, vagy ki ne tudná kitalálni a mondat elejét: “… egy jópofa sör”.

De nem csak a komplett márkát lefedő szlogeneket érdemes használni, hanem akár egy-egy termékre szabott jelmondatokat is, amik röviden, frappánsan foglalják össze, mit fogsz kapni a termék/szolgáltatás használatakor.

Ilyen például az Exact Match oldalán található Google Analytics tanfolyam üzenete is, amely egyszerűen és lényegre törően mutatja be a feliratkozás előnyeit:

“0% spam, 100% Google Analytics”.

Összegzés

Egy kép többet mond ezer szónál.

Ugyanez igaz a szlogenekre is.

Mivel nagyon kevés szóban mond el nagyon sokat, ezért rettentően nehéz jó szlogent írni – nem csoda, hogy egy komplett iparág épült rá.

De mit tegyél, ha szeretnél te magad is meggyőző szlogent alkotni a márkádnak?

Próbáld ki ezt az ingyenes szlogen generátort, és válogass!

Ha pedig kíváncsi vagy, mire lesz még szükséged egy megnyerő, erős márka kialakításához, böngészd át a többi cikket a Brandbook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük