Márkaépítés

Tartalommarketing eszközök használata 7+1 gyakorlati példán keresztül

A B2B vállalkozások marketing eszköztárának egyik leghatékonyabb eleme a tartalom. Korábbi bejegyzéseinkben már foglalkoztunk azzal, hogy miért fontos és hogyan érdemes használni.

A tartalommarketing eszköztárat a nemzetközi márkák rutinszerűen használják, de számos pozitív példával találkozhatunk a magyar piacon is. Annak érdekében, hogy segítsünk eligazodni és ötleteket adjunk, most összefoglaljuk, hogy milyen tartalmakkal érdemes dolgozni: 7+1 magyar példával szemléltetjük ezek gyakorlati megvalósítását a hagyományosabb eszközöktől egészen a képregényekig.

Tartalom típusok – mit érdemes használni?
Mielőtt a gyakorlati példákra térnénk, először tekintsük át, hogy egyáltalán milyen lehetőségeket kínál a tartalommarketing eszközár, melyek a leggyakoribb típusok és formátumok?

Esettanulmányok: A B2B területen a márkaépítés és üzletszerzés egyik záloga a potenciális megrendelők bizalmának elnyerése. Tartalommarketing oldalról tekintve a vállalkozás kiemelt, referencia projektjeinek és a sikersztorik bemutatása, esettanulmány formájában történő feldolgozása kifejezetten jó eszköz erre. Fontos, hogy az esettanulmányok informatívak, átgondoltak legyenek és több nézőpontból is körbejárják az adott projektet (erről bővebben itt).

Whitepaper: Meggyőző, hiteles és mélyreható szakmai összefoglaló vagy jelentés egy olyan témáról, amely a potenciális ügyfeleknek valamilyen üzleti vagy műszaki kihívást jelent és megoldást kínál.

Kutatások, kérdőíves felmérések: Egy-egy ilyen, sokak számára kihívást jelentő, nagyobb érdeklődésre számot tartó témakör kapcsán érdemes lehet az iparági szereplők, (potenciális) ügyfelek, szakértők véleményét megkérdezni és az eredményeket publikálni. A kutatások eredményeként hasznos konklúziók kommunikálhatók az érdeklődök felé és a kutatást végző vállalkozás neve, mint szakértő összekötődhet az adott témával, így növelve a márka szakmai reputációját és hitelességét.

Infógrafikák: Összetettebb információk vagy akár komplexebb problémák, folyamatok vizuális ábrázolása, amelynek célja, hogy az adatokat vagy az adott témát egyszerűen áttekinthetővé tegyék.

Checklist-ek: Rövid, jól strukturáltan pontokba rendezett tartalom, amely egy folyamat lépéseit, főbb teendőket vagy éppen egy nagyobb adathalmaz kiemelt információt, a lényeges konklúziókat összegzi. Egyszerű, de az infógrafikákhoz hasonlóan népszerű tartalmi forma, mert könnyen átlátható és kevesebb időt igényel a megértése az olvasó számára.

Videós tartalmak: Ezt definiálni nem szükséges, inkább azt érdemes röviden áttekinteni, hogy milyen típusai létezhetnek: storytelling videók, oktató jellegű videók, projektek vagy vállalati események bemutatása, image videók stb..

Podcast: egy online elérhető audio formátumú tartalom, amely a B2B területen jellemzően egy kérdező és szakértő interjúalany közötti beszélgetés. A népszerűsége annak tudható be, hogy nem helyhez kötött, a hallgató közben más tevékenységet is végezhet (pl. utazás vagy sport közben).

Webinárium: online „találkozó” vagy prezentáció (pl. szeminárium, webkonferencia), amely valós időben az interneten keresztül történik, sokszor valamilyen oktatási céllal. A videó tartalmak egy speciális formája, amely sokszor nem is marketing célt szolgál, de mint formátum kiválóan használható a tartalom marketing eszköztár részeként (mivel oktató és inbound jellegű, nagy közönség elérésére alkalmas).

Az, hogy ezek közül melyik a leghatékonyabb sok dologtól függ, pl. iparág és elérni kívánt ügyfélkör, a hozzárendelt marketing cél, vagy éppen a tartalom előállításának költségei is. A formátum mellett fontos kérdés, hogy milyen típusú tartalom lehet hasznos? Egy 2016-os felmérés az például az esettanulmányokat találta a leghatékonyabb típusnak és más felmérések szerint is sok B2B vállalkozás készít esettanulmányokat a sikeres projektekből:

Tartalommarketing a gyakorlatban – példák a magyar piacról
Annak érdekében, hogy a fenti felsorolást kicsit kézzelfoghatóbbá tegyük a hazai B2B szektor gyakorlatát mutatjuk be néhány példán keresztül. Ezen belül is a KKV szektorra koncentráltunk és úgy választottunk példákat, hogy az nemcsak tartalom, de egyéb marketing szempontokat is alkalmaz (pl. SEO/linképítés, történet mesélés, „partnership marketing”).

1. Esettanulmányok – DeepInsight

A DeepInsight elsősorban tartalomra fókuszáló kreatív ügynökség, amely kommunikációs és marketing kampányokat készít az ügyfelei számára. A megvalósított kampányokról és elért eredményekről több módon is kommunikálnak, többek között esettanulmányok formájában dolgozzák fel a referencia projekteket. Ráadásul ezt nemcsak a honlapon, hanem más online felületeken is publikálják, ami szélesebb elérést biztosít a linképítés miatt SEO szempontból is előnyös: GT kampány esettanulmány

2. Videó tartalom – Neticle

Ki főzi a legtöbb kávét a csapatban? A Neticle social listening szolgáltatásával valós időben gyűjt és elemez online véleményeket, tartalmakat. Bár a honlapjukon esettanulmányok formájában ők is publikálnak tartalmakat, de most egy másik megoldást mutatunk – storytelling videójuk a cég indulását és munkatársakat helyezi fókuszba: https://www.youtube.com/watch?v=E5yB2d6n5LA

3. Szakmai konferencia, CAD-Terv

Ez a példa nem egy klasszikus tartalommarketing forma, hanem az „élmény marketing”, az esemény alapú és tartalom marketing ötvözete. A CAD-Terv egy mérnöki szolgáltatásokat és megoldásokat nyújtó cégcsoport, amely minden évben szakmai konferenciát szervez. A szervező kifejezett célja, hogy az esemény kitűnjön a hasonló rendezvények sorából, ezért törekszik rá, hogy igazi konferencia élményt kapjanak a vendégek, dinamikusak és élvezhető előadásokat tartsanak, könnyed hangvételben feldolgozott eseteket mutassanak be.

A konferencia – amellett, hogy a szakmai reputáció növeli és üzleti célokat szolgál – a ügyfelek, valamint az érdeklődő szakmai közönség edukációját is szolgálja. De azért is érdekes, mert nemcsak maga az esemény, hanem annak a promóciója is egy jó példa a tartalom marketing alkalmazására: a CAD-Terv nemcsak a honlapján hozott létre egy landing site-ot az eseménynek, hanem önálló weboldalt (cadtervkonferencia.hu) és image filmet (PERFORMA2018) is készítettek a projekt érdekében!

Ráadásul post-event marketing keretében, az eseményt követően a közösségi médiában is megosztottak tartalmakat, például itt: PERFORMA2018 konferencia összefoglaló.

4. Whitepaper – Brandbook

A brandbook.hu egy márkázással kapcsolatos tudásmegosztó oldal, amelyen többek között külső és saját, illetve „koprodukcióban” készült tartalmak jelennek meg. Az egyik ilyen kiemelt tartalom egy évente megjelenő kiadvány, amely az oldal gondozásában, de több szakember bevonásával készített marketing és márkázási trendekkel kapcsolatos whitepaper: https://brandbook.hu/kiadvanyok/branding-2018

Mivel egy koprodukcióban készült kiadványról van szó, ezért ez az ún. „partnership marketing” aktivitásra is kiváló példa, hiszen a közreműködő társszerzők saját név alatt jelentetnek meg tartalmat, illetve ők maguk is terjesztik a kiadványt a saját ügyfélkörükben.

5. Infógrafika, Superbrands

A Superbrands nemzetközi márkadíjazási rendszer hazai képviselője a kiválasztási folyamatot, díjazás működését egy jól áttekinthető infógrafikán mutatja be, amelyen nemcsak a folyamat fő lépései jelennek meg, de a legfontosabb objektív, számszaki információk is: http://superbrands.hu/cikk/superbrands-dijazasi-rendszer-mukodese

6. Online kalkulátor – Ashington Consulting

Az Ashington vállalati pénzügyi tanácsadóként a célközönség számára nemcsak edukációs jellegű tartalmakon keresztül kommunikál, hanem olyan online eszközökkel is segíti, amelyek egyszerűbb, napi vagy rutin jellegű problémákat önállóan is megoldhatnak. Több olyan egyszerűbb kalkulátor is van a honlapjukon, amely a egy-egy, a vállalti pénzügyekkel foglalkozó szakemberek számára érdekes témára fókuszál, például: fedezeti pont számítás (vagy itt: cégértékelés).

7. Kérdőív, kutatás – MPRSZ/Bindermann/BrandExcellence

A Magyar PR Szövetség employer branding tagozata által alapított díjhoz kapcsolódóan a program szakmai partnerei a munkáltatói márkaépítéssel foglalkozó szakemberek körében végeznek egy kérdőíves kutatást a témához kapcsolódóan: https://brandbook.hu/employer-branding-kerdoiv

+1 KÉPREGÉNY!

Végül a személyes kedvencünk! Nemzetközi szinten is egyedülálló, rendkívül kreatív megoldással, a reklám és a PR eszközeinek integrációja eredményeként jött létre a DeepInsight elismert projektje: http://eletbenmaradnanak.hu/comics/

Ez a megoldás annyira kimagaslónak bizonyult ,hogy az ügynökség a PR szakma Oscar-jának nevezett díjat is elnyerte vele.

 

Forrás: https://vallalatireferenciak.blog.hu/2018/11/22/tartalommarketing_eszkozok_hasznalata_7_1_gyakorlati_peldan_keresztul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük