Brandbook Magazin 2018

Önműködő autók és intelligens biztonság

Bár az önvezető autó gondolata már futurisztikussága miatt is izgalmas, emellett számos előnye van az eddigi, hagyományos autóvezetéshez képest. Elsőként nyilván a kényelmi szempontok juthatnak eszünkbe, hiszen mi sem tűnik idillibbnek annál, mint hogy megnyomunk egy gombot és a saját autónk oda visz, ahova csak szeretnénk. Ez a vágyálom azonban eltörpül amellett, hogy az önvezető autók mennyivel biztonságosabbá is tehetik a közlekedést: az emberi figyelmetlenségből, fáradtságból eredő hibák teljesen kiiktathatók, a rendszer ráadásul előre jelezheti a más autókkal történő balesetet is.

Autónk biztonsága nem csak vezetés közben, de a parkolóban hagyva is kiemelten fontos, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a jármű ellopása esetén azonnal pótolják azt, nem is beszélve személyes kapcsolatunkról kedvenc autónkhoz. Míg az önvezető autó és vezetésbiztonsági funkciói egyelőre csak a jövő zenéje, intelligens védelmi rendszert ma már bárki beépíttethet autójába.
A Skyguard 1997 óta van jelen a magyar piacon, elsőként elérhetővé téve ezzel a műholdas gépjárművédelem lehetőségét hazánkban. A cég 21 évre visszanyúló története során több mint 40 ezer járművet látott el gépjárművédelmi eszközzel, komoly fejtörést okozva az autótolvajoknak. Rendszerük megbízható, GPS műholdas technológián alapul, emellett egy a nap 24 órájában működő diszpécserszolgálattal is rendelkezik, amely az autó esetleges ellopása esetén azonnal közbe tud avatkozni, értesíti a hatóságokat. A rendszert emellett több olyan szoftveres biztonsági megoldás teszi teljessé, mint az automatikus sofőrazonosítás, határátlépés-figyelés, GPRS és GPS zavarás elleni védelem, a távmegállítás és az emelésérzékelés.
Mióta a zsebünkben hordozott mobiltelefon nem csak telefonálásra, de a világháló elérésére is alkalmas lehet, kézenfekvő, hogy a Skyguard GPS-es gépjárművédelmi rendszerét is egy mobilapplikáció egészítse ki. Az alkalmazás a gépjárművel kapcsolatos egyéb információk megjelenítése mellett (aktuális pozíció, riasztó állapota, akkumulátor töltöttsége stb.) számos olyan kényelmi funkcióval is rendelkezik, ami nagymértékben megkönnyítheti az autóvezetők életét, értékes perceket megtakarítva a mindennapokban.
Az applikáción keresztül könnyen, akár egy piros lámpányi idő alatt foglalhatunk szervizidőpontot. Emellett pofonegyszerűen intézhető a fizetős parkolás indítása és megszakítása: attól függően, hogy most parkoltunk le a zónában vagy épp elhagyni készülünk azt, a rendszer automatikusan elindítja, majd leállítja a parkolást. Ugyanez igaz az autópálya matrica vásárlására is, amit szintén az applikáción keresztül kényelmesen megtervezhetünk, majd a kiválasztott e-matricát megvásárolhatjuk.. A cég pótdíjgaranciát vállal a szolgáltatásra, tehát saját kényelmünk mellett a pénztárcánkat is elkerülik az esetleges kellemetlenségek.
A Skyguard emellett nem csak az egyéni felhasználóknak nyújtja szolgáltatásait, 2004 óta GPS alapú flottamenedzsment is elérhető a gépjárműflottát üzemeltető cégek számára, mellyel a járművek mozgása pontosan nyomon követhető, regisztrálható és ellenőrizhető a nap 24 órájában. Emellett a pár éve bevezetett E-útdíjbevallásra is kényelmes és korszerű megoldást kínál – OBU EASY mobil eszköze – a flottatulajdonosoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük