Brandbook Magazin 2018

A biztosítás jövője, a jövő biztosítása

A digitalizáció terjedését és a minket körülvevő világ technológiai fejlődését, valamint a változások méretét és sebességét figyelembe véve ma már szinte abban sem lehetünk biztosak, hogy milyen időtávra érdemes terveznünk. Így kérdéses az is, hogy mi várható a biztosítás területén, hogyan fog változni a szektor az innovatív megoldások hatására. Ennek kapcsán Gorda Zsolttal, a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület innovációs vezetőjével beszélgettünk a biztosítás jövőjéről, a jövő biztosításáról.

Milyen hatással van a digitalizáció a biztosításra?

A digitalizáció önmagában hatással van minden szektorra. Sok szempontból előnyös, mert általa korszerűbbek és hatékonyabbak lesznek a folyamatok, így általánosságban elmondható, hogy a digitalizáció minden gazdasági szereplő számára előnyt jelenthet. A biztosítási üzem napi szintű működésének már jelenleg is szerves részét képezi a digitalizáció. Ma már nem feltétlenül kell mindent papír alapon rögzítenünk, elég ha elektronikusan tároljuk a dokumentumokat. Az ügyfelek pedig ma már hozzá vannak szokva a digitális platformokhoz, így kialakult bennünk egy elvárási rendszer, amelynek a biztosítóknak is meg kell felelniük.
Az innovációs fejlesztések milyen hatással lesznek a biztosítási szektorra?
Ha bármilyen más szektorban megjelenik egy technológiai vívmány és azt elkezdik alkalmazni, az nem biztos, hogy egy másik másodlagos szektorra hatással lesz. Az innovációs megoldások vagy technológiai trendek kapcsán mindig van olyan fejlesztés, amit úgy hívnak, hogy innovációs zsákutca. Ami valóban fejlődés és korszerű dolog, de feltételezhetően nem lesz belőle semmi, és amit valószínűleg fölülír majd egy sokkal hatékonyabb vagy korszerűbb trend. Például ide sorolnám az önvezető autót, mivel nincs jelentős gazdasági hatása vagy felhasználói praktikuma. Közvetlenül a biztosítási területre nem lesz hatással egy ilyen technológiafejlesztés. Hiszen ez esetben csak azt kell eldönteni, hogy az önvezető autók által okozott károk pontosan kinek a felelősségéhez tartoznak. Ha ezt eldöntöttük, akkor ezentúl biztosításszakmai szempontból különösebb jelentősége nincsen, mert pontosan ugyanannyi biztosítást fogunk eladni, mint ma. Csak annyi a különbség, hogy a gépjármű részben vagy teljesen önvezető lesz. Ezen a területen biztosítási kötelezettség van, így elméletileg százszázalékos a penetráció, így ez emelkedni sem tud.
Milyen trendek várhatók a biztosítási szektorban?
Azt gondolom, hogy a biztosítási szakmában az egységesítés, az egyszerűsítés fog jobban érvényesülni. A piac önmagától is ebbe az irányba fejlődik. Például, ha egy biztosító kijön egy újítással, akkor annak a biztosítónak mindaddig előnye van a többiekhez képest, amíg az összes többi ki nem jön ugyanazzal a termékkel vagy szolgáltatással. Így a versenyelőny mindig csak átmeneti tud lenni, mert fél éven belül a teljes piac minden szereplőjénél elérhetővé válik ugyanaz a szolgáltatás. A termékek pedig egyre inkább homogénné válnak, így szinte teljesen mindegy, hogy melyik lakásbiztosítónál kötünk majd biztosítást, mivel többé-kevésbé ugyanazt fogjuk kapni. Tehát az innováció is természetes módon az egységesítés irányába mutat, mert a termékek egyre inkább elkezdenek hasonlítani egymásra. Tíz évvel ezelőtt ez sokkal változatosabb volt. Lehet, hogy a későbbiekben el fogunk jutni odáig, hogy szinte semmiben nem különböznek majd a termékek. Ez a fajta egységesítés pedig nagyban megkönnyítené az ügyfelek dolgát is, hiszen így nem kellene órákon át böngészniük és értelmezniük a biztosítócégek által kínált lehetőségeket. Ez nem jelenti azt, hogy megszűnik a verseny, hanem csak átterelődik más platformokra, és más üzleti megoldásban kell versenyeznünk. Azt gondolom, hogy ebbe az irányba fog elmozdulni a szektor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük