Brandbook Magazin 2018

Innovatív megoldások – megújuló hazai márkák

A fogyasztói igények folyamatosan változnak, átalakulnak, illetve átalakíthatók. Így egy vállalkozás csak akkor tud életképes maradni a piacon, ha a termékei kialakítása során figyelembe veszi a fogyasztói igények változását és a piaci tényezőket. A folyamatos naprakész információk tudatában a márkának lehetősége van a meglévő termékek fejlesztésére, valamint új termékek bevezetésére, így újabb piaci terület lefedésére. Kutatások is bizonyították, a fogyasztók több mint 60%-a szereti, ha egy márka új termékkel jelenik meg a piacon. A vállalatoknak ezért érdemes folyamatosan monitorozniuk a piacot ahhoz, hogy innovatívak és a versenyképesek tudjanak maradni.

A hazai piacon az egyik legjobb példa a folyamatos megújulásra a több mint 20 éve létező, de a tradíciókat is megőrző Kaschmir Gold. A márka története az alapító, Ancsák Sándorné Piroska betegségével kezdődött, amikor is szűnni nem akaró fájdalmak gyötörték, amelyre az orvosok sem tudtak hatásos megoldást. Piroska ekkor kapott a férjétől egy külföldi gyártmányú mágnesbetétes ágyneműt, melynek a használatával elmúltak a fájdalmai. Ennek hatására született meg a gondolat, hogy új termékkel lépnek a piacra. Létrehozták a Kaschmir Gold márkát és kifejlesztették az első mágnesbetétes gyapjú ágyneműgarnitúrájukat. A történetnek azonban itt még nincs vége, hiszen egy több mint 20 éves márkáról van szó, ami az évek során az innovációs megoldásoknak köszönhetően folyamatosan fejlődött és ezáltal növelte a piaci szerepét is. A márka a változó fogyasztói igényekre reflektálva egy teljesen új piac felé veszi az irányt. Kutatások szerint ma már a háztartások fele tart háziállatot, Budapesten pedig minden negyedik lakásra jut egy kedvenc. Ezekre a tényekre alapozva az új termékkoncepció középpontjában a házi kedvencek állnak. A kedvenceknek szánt mágnesbetét és a természetes alapanyag kombinációja jótékony hatással van az állat keringési rendszerére. A mágnesterápia pedig igen népszerűvé vált mellékhatásoktól mentes és nem utolsósorban hatékony kezelési módszernek számít. Kiegészítőként a Kaschmir Gold természetes alapanyagú kutyatakarók utazások alkalmával akár autóban is használhatók, így kényelem- és biztonságérzetet szolgáltatnak a kedvenceknek. Jól látható, hogy a márka nem csak fogyasztói igényét próbálja kielégíteni, hanem az új termékkollekciója bevezetésével a fogyasztók kedvenceire is gondolnak, ezzel pedig egy teljesen új piacot értek el.
Az említett példából is jól látszik, hogy márka csak akkor tud sikeres maradni, ha nyitott a folyamatos változásra, innovatív megoldásokon keresztül pedig hajlandó a fogyasztói igényeket maximálisan kielégíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük