Brandbook Magazin 2018

A biztos jövőhöz vezető út

A hazai piacon a legnagyobb független szereplőként működő Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár kényelmi szolgáltatásaival egyszerűbbé és szerethetőbbé teszi a megtakarítás folyamatát. Ennek kapcsán beszélgettünk dr. Hardy Ilonával, az Aranykor alapító elnökével az öngondoskodásról és a biztos jövő kiépítéséről a folyamatos digitális változások tükrében.

Hogyan tudunk biztos jövőt teremteni magunknak, amikor azt látjuk, hogy az elképesztően gyors fejlődés miatt minden bizonytalan? 

Elsősorban öngondoskodással, ilyenkor még inkább felértékelődnek és szükségessé válnak a stabil alapok. Az egyik ilyen stabil alap a folyamatos tanulás, a tudás megszerzésének, az új ismeretek befogadásának képessége. Hasonlóan fontos az egészség, a vitalitás és a rugalmasság megtartása, ezekkel fejleszthetjük alkalmazkodóképességünket, hogy sokáig komfortosan érezzük magunkat és tarthassuk a tempót. Nem utolsósorban pedig egy biztosabb jövőhöz kulcsfontosságú egy megfelelő mértékű anyagi bázis megteremtése is. Ez az öngondoskodással megteremtett pénzügyi alap tudja az inaktív, nyugdíjas években az állami nyugdíj kiegészítését biztosítani, hogy az aktív éveinkben megszokott életszínvonalunkat megtarthassuk és tartalékként is szolgálhat váratlan, esetlegesen felmerülő kiadásokra is.
Milyen megoldások vannak a megtakarításra és milyen stratégia ildomos ebben a bizonytalan környezetben?
A kínálat, mint annyi más területen, a megtakarítások esetében is széles. Kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítás ma a NYESZ, a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. Mivel kimondottan hosszú távú megtakarításról beszélünk, kiemelt fontossága van annak, hogy alapos utánajárással válasszunk magunknak terméket és szolgáltatót. Legtöbben, több mint 1 millióan az ár-érték arányában legjobbnak tekintett önkéntes nyugdíjpénztárban takarítanak meg, hiszen ez a legrugalmasabb nyugdíjcélú befektetés, ahol élethelyzethez igazíthatjuk a befizetéseinket, a megtakarításunkat a munkáltató cafeteriában támogathatja, és legmagasabb az évente visszaigényelhető személyi jövedelemadó, ami akár évi 150 000 forint is lehet, és általánosan alacsony költségekkel dolgoznak.
Mikor érdemes elkezdei a megtakarítást? Mit érdemes átgondolni , amikor pénztárat választunk?
Természetesen minél előbb. Legtöbben ma 35–45 éves koruk között indítják el, de jó lenne a pályakezdéssel ezt is megkezdeni, ugyanakkor nem késő 55 évesen sem. Pénztárválasztásnál egyrészt fontos a költség, a díjterhelés – a másrészt pedig, hogy a költségért milyen szolgáltatást kapunk, és persze nem utolsó szempont a pénztárak hosszú távon, az elmúlt 10-15 évben elért hozameredményei. Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár többek között azért kedvelt a pénztárválasztók között, mert a 10 legnagyobb nyílt országos önkéntes nyugdíjpénztár közül a legkisebb – mindössze 0,6 százalékos – a legutóbbi díjterhelése, miközben élen jár a kényelmi szolgáltatások kínálatában és kiválók a befektetési eredményei. Az Aranykor 15 éves, éves átlagos nettó hozama például az alacsony kockázatú portfólióban 6,97 százalék, a két közepes kockázatú portfóliójában 6,81 és 7,91 százalék, míg a legmagasabb kockázatú portfólióban 8,89 százalék. Az MNB honlapján hiteles forrásként valamennyi pénztár díjterhelése és hozameredményei elérhető.
A változó fogyasztói igények és a fintech boom miként érinti a nyugdíjpénztárak világát?
Véleményem szerint ma már a legjobb minőség nyújtásához egyértelműen elengedhetetlen a folyamatos innováció, az informatika és az online megoldások fejlesztése, amit az Aranykor a pénztártagság szükségleteinek figyelésével és kényelmi szolgáltatásainak igényekhez igazításával folyamatosan alkalmaz is. Mi tehát a fintech boomban lehetőséget látunk, amivel örömmel élünk. Az Aranykor stratégiai célja alapítás óta a „legjobb pénztárnak lenni”, az új informatikai lehetőségek mindenképpen hozzájárulnak ahhoz, hogy pénztárunk alapítása után 23 évvel is a legjobbat nyújthassa 110 000 pénztártagjának és több ezer munkáltatói partnerének.
Milyen kényelmi szolgáltatásokat vezettek be a változó fogyasztói igények hatására?
Már több mint 10 az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár által bevezetett kényelmi szolgáltatások száma, amelyek közül van, amelyet jelenleg is egyedüliként kínálunk. Legnépszerűbb szolgáltatásaink az e-küldemény, online pénztár, ezen belül is például a személyre szabott online tanácsadás, online belépés, megtakarításkalkulátor, portfólióválasztást segítő teszt, bankkártyás befizetés. A legújabb 2017-es fejlesztésünk, amellyel elsőként és egyedüliként kínálunk is, igazi nóvum, a portfóliómegosztás, amelynek köszönhetően az Aranykor-pénztártagok egyszerre 2 különböző befektetési stratégia szerinti portfóliót is választhatnak, és tetszőleges arányban oszthatják meg e kettőben a megtakarításukat. Ezzel minden eddiginél személyre szabhatóbb, egyéni igényekhez igazíthatóbb és vonzóbb az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár által kínált befektetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük