Brandbook Magazin 2018

Az influencerek hatása a fogyasztói szokásainkra

Kutatások szerint a fiatalok 30 százaléka naponta akár 1,8 órát tölt a közösségi médiafelületeken. A népszerű applikációkon mindenki megtalálhatja kedvenc témáját és követheti azokat a felhasználókat, akiket ezekben a legjobbnak, leghitelesebbnek tart. Így az akár több százezres követővel is rendelkezhető influencerek hatalmas befolyással lehetnek életünkre és a vásárlási szokásainkra is.

Influencereknek nevezzük azokat a véleményvezéreket, akik hatalmas követőtáborral rendelkeznek Facebook-on, Youtube-on és/vagy az Instagramon. A hagyományos marketingcsatornák mellett remek lehetőséget jelent a márkák számára az influencerek bevonása egy termék vagy egy szolgáltatás kampánya során. A népszerű influencerek egy-egy videó vagy kép megosztásával könnyedén elérhetnek akár több ezer fogyasztót is. Ők azok, akik ma a legnagyobb hatással vannak a fogyasztói társadalomra, kiváltképpen a Z generációra. Az elmúlt évek során a brandek is felismerték az általuk kínált csatornákban a lehetőséget. Így ma már számos olyan példát láthatunk, amikor egy márka új termékeit influencerek tesztelik vagy épp a divatbloggerek a legújabb szettjüket az őket szponzoráló márka új kollekciójából válogatják össze. Az influencerek sem osztanak meg azonban akármit, nekik is megvannak a saját feltételeik, amelyek alapján elfogadnak egy felkérést. Elengedhetetlen a számukra a hitelesség, ezért csakis olyan terméket mutatnak meg, amit maguk is ismernek, szívesen használnak, valamint fontos, hogy egyezzen a csatorna üzenetével. Gyakori az is, hogy ők kezdeményeznek együttműködést márkákkal a saját projektjük kapcsán. Erre az egyik legjobb példa a Rossmann és a népszerű youtuber, Viszkok Fruzsina együttműködése.

Viszkok Fruzsinak több mint 280 ezer fős követőtábora van a legnépszerűbb videómegosztó oldalon és jelenleg a hetedik legértékesebb magyar youtuber a Forbes magazin szerint. Videóiban rendszeresen feltűnnek drogériás kozmetikumok, melyek közül az évek során sok a vlogger kedvencévé vált. A kozmetikumokért rajongó lány saját ötlete alapján a Rossmann-nal együttműködve megalkotta a kedvenc termékeit tartalmazó neszesszert. Öt hasznos dekorkozmetikum és kiegészítő került az aranyszínű neszesszerbe, amely megvásárolható volt a drogéria üzleteiben és az Online Drogériában is. A vlogger több alkalommal is beszámolt a termékről a csatornáján, valamint saját közösségi felületein rendszeresen posztolt is róla, aminek köszönhetően a neszesszerről készült videókat az elmúlt fé lév során több mint 200 ezren látták. A youtuberrel a követői 5 alkalommal személyesen is találkozhattak különböző plázákban.

A hatalmas sikernek köszönhetően a neszesszereket rövid idő alatt elkapkodták, úgyhogy novemberben indulhatott is a következő kampány új neszesszerrel és termékekkel.

Az alábbi példából is jól látszik, hogy mekkora befolyásoló erővel bírnak az influencerek fogyasztási szokásainkra. Népszerűségük pedig töretlen, így minden bizonnyal tovább fog növekedni a szerepünk a termékek promótálásában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük