Brandbook Magazin 2018

Forradalmi megoldások az építőiparban

A könnyebb használat érdekében a szerszámgépek gyártói nagy hangsúlyt fektetnek az eszközök vezetékmentessé tételére, egyre több termékkategóriánál figyelhető ez meg, beleértve a légkalapácsokat, fűrészgépeket vagy az építkezéseken használatos takarítóeszközöket. Kimutatások szerint az elmúlt évtizedben a vezetékmentes eszközök ereje 2,5-szeresére nőtt, míg méretük és súlyuk több mint negyedével csökkent. A jövő egyértelműen az összes építkezésen használt eszköz vezetékmentessé válásának irányába mutat, még az olyan nagy energiaigényű gépek esetében is, mint a betonvágók és -darálók. A vezeték nélküli megoldások nagymértékben megkönnyítik a velük dolgozók munkáját, hiszen a munkaterület megfelelő energiaellátása így nem lesz olyan sorsdöntő szempont, mint korábban, nem is beszélve a munkaterületeket elárasztó kábelrengetegek eltűnéséről.

A vezetékmentes eszközök esetében természetesen fontos kérdés ezek akkumulátorainak fejlődése is. A gépekben a nikkel-kadmium elemeket a technikai világ más részeiből is ismert lítiumion akkumulátorok váltották fel, ami forradalmasította az ipart. Egyelőre kérdéses, hogy a jövő a lítiumion akkumulátorok hatékonyságának további fejlődését hozza-e majd el, vagy egy még újabb és hatékonyabb technológia váltja fel azt, mindenesetre valószínű, hogy további forradalmi változások várhatók ezen a területen is. A hosszabb készenléti idő és nagyobb teljesítmény mellett ugyanakkor az energiahatékonyság és a környezetbarát energia használata is fontos szempont lehet a gyártók és a felhasználók számára egyaránt.
A jóslatok szerint a mobilapplikációk és az okoseszközök terjedése a szerszámgépek világát is egyre jobban érinti majd. Az applikáción keresztül irányított és programozható szerszámgép már nem is annyira a jövő zenéje, nem is beszélve a mobiltelefonhoz kötött, riasztóval felszerelt okos-szerszámosládáról, amiben biztonságban tudhatók ezek a gyakran igen értékes eszközök. Az ilyen fejlesztések hatékonyabbá és kényelmesebbé tehetik a munkafolyamatokat a szerszámgépek használóinak.
Az elmúlt évek jelentős technikai innovációja szerszámgépek területén a brushless, azaz a szénkefementes motortechnológia volt. Az ilyen technológiával készülő gépek, mivel nem tartalmaznak szénkefét, nem is keletkezik bennük szikra a forgó- és az állórész között, ezáltal sokkal kevésbé melegszenek fel, nagyobb az üzembiztonságuk, hosszabb a folyamatos üzemidejük és nem érzékenyek a feszültségesésre sem. A Hitachi szénkefementes motorral rendelkező, váltakozó áramú hálózati gépeiben nincs tekercselt forgórész sem, így azokat nem lehet leégetni. A technológia pozitívumai miatt igen népszerű mind a gyártók, mind a felhasználók körében, így az ilyen eszközök költséghatékonyabb gyártása lehet a közeljövő egyik fejlődési irányzata.
Összességében elmondható, hogy az építőipari gépek piacán a technológiai szektor más területein is megfigyelhető változások mennek végbe, amelyek a hatékonyság folyamatos növelésére, az energiafelhasználás csökkentésére irányulnak, valamint egyre több kényelmi és precíziós funkciót építenek a termékekbe a felhasználók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük