Brandbook Magazin 2018

A jövő gyára már itt van

Az ipari forradalmak mindegyike növelte a termelékenységet és a hatásfokot, illetve javította a dolgozók munkakörülményeit. Hasonló folyamat zajlik napjainkban is, ahogy automatizálják, az internetre csatlakoztatják és egyre intelligensebbé teszik a jövő gyárait. Az ötvenes években hódító útjára induló automatizálás napjainkban már szinte mindenhol jelen van: erre épülnek a repülőgépek robotpilótái, az autógyárak szerelősori robotjai éppúgy, mint a bányák és a tengeri olaj- és gázkitermelő fúrószigetek vezérlőrendszerei. A negyedik ipari forradalomnak köszönhetően az automatizálás folyamata intelligensebbé válik és egyéni igényekre szabhatóbb lesz. Az automatizálás növeli a termelékenységet, csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét és javítja a dolgozók munkabiztonságát.

Az innovációs fejlesztésekben egyik vezető szereplőnek számít az ABB cégcsoport. Fennállása óta számos új energetikai és automatizálási technológia fűződik a cég nevéhez. A robotika területén is jelentős sikereket értek el. Megalkották a világon az első „együttműködő”, nagy precizitást követelő feladatok ellátására képes, kétkarú ipari robotot, Yumit. Több iparág tapasztalatai szerint amikor a gép és az ember együtt dolgozik, a munkát gyorsabban elvégzik, kisebb hibaszázalékkal és jobb eredménnyel. A vállalat a németországi Heidelbergben lévő, kismegszakítókat gyártó üzemében már megtekinthető, hogyan is néz ki a jövő gyára. Az üzemben működő robotok mindegyikét az ipari internetre csatlakoztatják és felügyelik, így biztosítva optimális teljesítményüket. Az ABB ma a digitalizációra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, ezzel is optimalizálva ügyfelei termelését. Jó példa erre, hogy innovatív automatizálási technológiájával épült az Egyesült Királyság első digitális alállomása, mely kulcsfontosságú alkotóeleme az intelligens energiahálózatnak.
A mesterséges intelligencia területén elért eredményeknek köszönhetően a robotok kezdik elérni azt a fejlettségi szintet, amelyen képesek lesznek tanulni a hibáikból és az ismeretek megosztásával javítani tudják a teljesítményüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük