Brandbook Magazin 2018

Az épületüzelemtetés jövője

Az innovációs megoldásoknak köszönhetően ma már egy modern épület mindent mér, mindent tud, mindent lát, és minden adat elérhető olyan informatikai rendszerben, adatbázisban, ahonnan ezek az adatok kinyerhetők egyrészt a tulajdonosnak, másrészt az üzemeltetőnek. Ezáltal sokkal átláthatóbban, hatékonyabban és olcsóbban lehet üzemeltetni egy modern épületet, mint egy elavult társát.

Vágó László, a STRABAG Property and Facility Services Zrt. vezérigazgatója szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy az üzemeltetés egy nagyon emberközpontú tevékenység, amit a robotika megjelenése sem fog megváltoztatni. Igaz, hogy a robottechnológia a jövőben javíthatja a minőséget és csökkentheti a költségeket, de az üzemeltetés során mindig szükség lesz egy emberre, aki megfelelően tud kommunikálni a bérlőkkel, megrendelőkkel. Az üzemeltető cégek számára jelentős problémát fog okozni a munkaerőhiány. Egyre kevesebb a szakember, így biztosan várható, hogy a cégek munkaerőköltsége növekedni fog.
Vágó László szerint egy mérnök számára nagy perspektívát jelenthet az épületüzemeltetési szektor, mivel jobb feltételeket és magasabb fizetést tud biztosítani a számára. Jelentős kihívást jelent az épületüzemeltetési piac számára, hogy a fiatalok nagy többsége nem ismeri ezt a szakmát.
Tegyük hozzá, hogy a negyedik ipari forradalom és a munkaerőhiány mellett a környezeti változásokat is figyelembe kell venni a jövőben. A klímaváltozás az egyik legfontosabb környezeti kihívás. A rendelkezésre álló energia hatékony felhasználásának növelése érdekében egyre jelentősebb szerepet kapnak a fenntarthatóbb épületek. A fenntarthatóbb megoldások hatással lesznek az épülettervezésre, az üzemeltetésre és a karbantartásra, ezáltal az egész szektorra is.
Jól látható, hogy az épületüzemeltetés területén is számos változás várható a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció és a klímaváltozás hatására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük